Video placeholde

Biskup Malý: Zeman ztrácí inteligenci, je nemocný a tají se to. Byl prý v nemocnici a doktoři musí mlčet

Žádný člověk není úplně zkažený. Biskup Václav Malý byl za komunismu vězněn a seděl s vrahy. To ho naučilo hledat v každém něco dobrého. Bolest současné chvíle podle něj je, že lidé mají různé názory, a proto se stávají nepřáteli. Sám ostře kritizuje Miloše Zemana, ale i v něm dokáže vidět to dobré. Není zklamaný vývojem po roce 1989. Češi si podle něj neváží toho, jak dobře se mají. A možná znovu hledají vůdce.

Malý říká, že se snaží vidět lidi takové, jací skutečně jsou. Ty špatné proto hned neodepisuje. Prezident Zeman podle něj dokáže mít někoho rád, někoho si váží. Ale rozděluje společnost a dělá mu to zlomyslnou radost. Zároveň prý ztrácí inteligenci a populisticky získává hlasy třeba lehkovážnými soudy a furianstvím. Podle Malého tak není dobrý prezident. Pravda o jeho nemocech se navíc tají. Malý zmiňuje, že byl podle jeho informací v jedné nemocnici, lékaři ale mají nařízeno mlčet. 

Biskup přiznává, že se po roce 1989 staly chyby. Důležité podle něj je, aby člověk měl demokracii v sobě. Část Čechů ale vkládá naděje do někoho, kdo to vyřeší za ně. Malý se bojí, že čekají na vůdce a že Česko může sklouznout k tomu, že bude řízené jako firma. Teď podle něj ještě můžeme choutky premiéra Babiše omezovat. Opozici ale chybí silné osobnosti. Záleží přitom na statečnosti občanů i politiků.

Podle Malého měli být po roce 1989 potrestáni zločinci minulého režimu. Teď už je na to ale pozdě. Zanedbalo se tak právní vědomí celé společnosti a třeba protahování kauzy Davida Ratha je v tomto smyslu naprosto frustrující. Malý vidí propojení mezi politiky a policií. Mluví o ovlivňování kauz, které se týkaly lidí, kteří financují politické strany. Právní stav Česka proto není dobrý. Ještě víc ho prý můžou poškodit spory o zdanění církevních restitucí. Podle Malého je to čistý populismus, který hraje na to, že část Čechů stále vidí v církvi bohaté břichaté faráře. Zdůrazňuje ale, že když se něco dohodne, tak to má platit. 

Proč by mělo Česko otevřít dveře migrantům? Kterým? V čem se zachovala Angela Merkelová správně, na rozdíl od jiných? Je Česko rozdělené podle toho, kdo kolik vydělává? A ovládl nás konzum?