Video placeholde

Vydali jsme knihu s mrtvým Zemanem v otevřené rakvi a křtil ji Ovčáček. Je to humor, říkají TMBK a Landsman

Spisovatel Dominik Landsman a umělec Tomáš Břínek, též známý jako TMBK, se opět spojili, aby společně vydali knihu Továrna na debilno s podtitulem Vzpoura pražské kavárny. Jde již o druhý díl úspěšné satiry, ve kterém pánové ještě přitvrdili. 

Landsmanův text doplněný kolážemi TMBK, mezi nimiž je například otevřená rakev s tělem prezidenta Miloše Zemana, jsou podle některých už za hranou. Umělecká dvojice, která se často pohybuje na tenké ploše, se ale případných trestních sporů nebojí. Tedy alespoň pokud jde o Landsmana. Břínek má podle jeho slov mnohem nevýhodnější smlouvu. Je však otázkou, nakolik se dá věřit tomu, co autoři Továrny na debilno říkají. Rozlišit totiž, co je fabulace a humor a co je naopak myšleno vážně, je oříšek i pro jejich okolí. 

Náměty vychrlené českou politikou

Co je motivovalo k vytvoření satirické knihy? Údajně naše politická scéna, která je podle pánů velmi zábavná. „Máme tady Japonce z Moravy, trestně stíhaného premiéra, který unesl svého syna. A nejenom, že ho unesl, on ho dokonce unesl na Krym, což je tak absurdní, že se z toho strašně dobře dělá sranda,“ říká Landsman. 

Satira se však neukrývá pouze uvnitř knihy. Knihu totiž pokřtil samotný hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který o ní údajně prohlásil, že je zdařilá. Proč si vybrali právě jeho vybrali za kmotra, je záhadou. Landsman totiž v průběhu rozhovoru přiznává, že Ovčáčka nemá rád. A komu jsou naopak oba pánové v politice nakloněni? Za nejoblíbenějšího politika oba označují Kalouska. 

TMBK poprvé ukáže na kameru tetování Miloše Zemana ve člunu, které si nechal navrhnout Ivanem Mládkem. Se zvěčněným prezidentem pod Tomášovou kůží neměla problém ani jeho žena, Natalie Pawlowská. To naopak maminka synovu novou ozdobu nesla velmi těžko. 

Přečtěte si to do konce

Dominik Landsman, který se původně proslavil jako autor bestseleru Deníček moderního fotra, se rozpovídal o rubrice Divoký kačer, která každý den vychází na reflex.cz „Vytvářím fake news, píšu hoaxy. Je to primárně satira a reaguji na věci, které se momentálně stanou, a formou nadsázky, ironie, to překroutím tak, aby bylo úplně jasný, že to je satira,“ říká Landsman a dodává, „vytvářím osvětu, kdy se snažím říkat, nečtěte si jenom titulky, ale přečtěte si celý článek.“ 

Břínek míří do světa

TMBK je momentálně nejvirálnějším člověkem v Česku. Před nedávnem se však pustil ještě do koláží s mezinárodním přesahem. Pokud by se stal celosvětově úspěšným, nevadilo by to. Sám se ale přiznává, že v tomto směru velké ambice nemá. 

Jak se stalo, že se na křtu knihy objevil vrchní piarista Andreje Babiše Marek Prchal? Má TMBK číslo na Andreje? Jak se ve skutečnosti jmenuje Landsmanův syn a je práce v Reflexu stigma? A v neposlední řadě – proč je jejich nejoblíbenější politik Kalousek?