Video placeholde

Byty jsou sněhová koule, která nás všechny zabije, výraz zeleň ve městě je nesmysl, říká architekt Máslo

Přední český architekt Vít Máslo, podle jehož návrhů se postavily desítky rodinných domů, především však kancelářských budov a velkých developerských projektů po celé zemi, mluvil v pořadu Prostor X o velké bytové krizi, kterou Praha prochází, ale také o nereálném slibu primátora Hřiba, jenž slíbil vysadit milion stromů, nebo o tom, jak se navrhuje bydlení pro miliardáře.

Lidé nemají kde bydlet. Staví se 3 až 4 tisíce bytů ročně, potřebujeme jich stavět 6 tisíc, abychom byli na nule. Výstavba osmi tisíc bytů ročně by nám pomohla dohnat deficit. Nedostatek bytů podle Másla způsobuje, že je Praha řídká, což souvisí s tím, jak je to na provoz drahé město.

O mosty se podle Másla politici nezajímají, protože to není populární. Při opravě mostu nevznikne nic nového, nepřestřihuje se nikde slavnostně páska, zkrátka to nepřináší žádné politické body navíc.

Současný primátor Prahy Zdeněk Hřib prý rozhodně nestihne během následujících čtyř let naplnit svůj plán na ochlazení Prahy zasazením jednoho milionu stromů. „Nestihl by to totiž při současné legislativě ani za 40 let,“ dodává Máslo.

Proč je stavění pro miliardáře nevděčná práce? Jak moc je Praha neekologická a neekonomická? Je situace s byty opravdu natolik alarmující?