Video placeholde

Stanjura po volbách: Nezvýšíme daně zaměstnancům ani firmám. Dnes schválený balíček je zvyšuje skoro všem

Vládní konsolidační balíček dnes schválila poslanecká sněmovna. Jeho součástí je i zvýšení několika daní či rušení daňových slev. Krátce po jmenování vlády však ministr financí Zbyněk Stanjura v rozhovoru v Prostoru X mluvil jinak. Říkal například, že vláda nezvýší daně zaměstnancům ani firmám. Poslechněte si Stanjurova tehdejší slova ve videu v úvodu článku.

Rozhovor s ministrem Stanjurou vyšel 18. února 2022, tedy necelý týden před začátkem války na Ukrajině. Už tehdy však vláda počítala s velkými deficity rozpočtu, přesto tvrdila, že daně nezvýší. „Nechceme zvyšovat daňové zatížení. Nevylučuji, že se nezvýší nějaký detail, ale určitě ne daň z příjmu. Ani fyzických, ani právnických osob.“ V úsporném balíčku reforem však je právě zvýšení daně z příjmů právnických osob z 19 na 21 %. U zaměstnanců se sice nemění zatížení daní z příjmu, zavádí se však nemocenské pojištění ve výši 0,6 %, tedy celkově zaměstnanci budou státu odvádět víc. Zvyšují se také vyměřovací základy OSVČ. Zároveň se zaměstnancům ruší nebo omezí řada daňových slev: třeba sleva na studenta nebo sleva na manželku.

Některé další Stanjurovy přísliby se však naplnily. V rozhovoru zmiňuje, že vláda sníží objem národních dotací, což se také stalo. Stanjura však také zopakoval, že on a koalice SPOLU chce snížit počet státních úředníků o 13 procent, což je přes 9 tisíc pozic. Zatím jich však škrtla jen 800 a další snižování chystá až po dokončení analýzy agend státu, která má být hotová na konci tohoto roku.

Mluvil Stanjura po volbách populisticky, když říkal, že vláda nesníží daně? Nebo válka na Ukrajině situaci natolik změnila, že je otočka v postoji vlády pochopitelná? Podívejte se, co přesně ministr v začátku vládnutí říkal v Prostoru X zde:

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor se Zbyňkem Stanjurou • Videohub