Video placeholde

Nerudová: Vláda musí udělat zásadní změny, nejsme konkurenceschopní a zaostáváme, bez EU nepřežijeme

Svou kandidaturu do Evropského parlamentu vysvětluje Danuše Nerudová záměrem aktivně hájit národní zájmy v Bruselu, protože neexistuje oddělená evropská a domácí politika. „Brusel jsme my,“ říká s tím, že už tak zaostáváme a bez EU nepřežijeme. Jiné motivace odmítá a brání se i kritice, kterou vyvolalo její vyjádření, že pokud by padla vláda a ona byla požádána sestavit novou, výzvu by přijala. Její slova byla vytržená z kontextu, navíc na danou hypotetickou otázku, neexistuje podle ní správná odpověď. „Kdybych odpověděla, že ne, v titulku by bylo napsáno, že Nerudové je jedno Česká republika,“ je bytostně přesvědčená a upozorňuje na nebezpečí „doby titulkové“, která generuje mylné závěry.

Stejně tak jsem mohla být dotázána, jestli bych mohla sestavit národní hokejový tým nebo konečně dostavět dálnici z Brna do Vídně, ilustruje Danuše Nerudová hypotetičnost otázky, s níž byla konfrontována, a místo „coby kdyby“ upřednostňuje dialog o reálných věcech. Pragmatický postoj zaujala i po prezidentských volbách, ve kterých skončila třetí se ziskem 14 % hlasů. „Po skončení prezidentské kampaně na mě byl vyvíjen velký nátlak, abych založila politickou stranu, že tady je potřeba v demokratických politických stranách rozvířit kruhy a vnést tam nový vítr. Velmi dlouho jsem o tom přemýšlela, ale protože cítím odpovědnost a není mi jedno, jak to u nás na politické scéně vypadá, tak jsem se rozhodla, že politickou stranu nezaložím. A právě spousta lidí píše a říká, že je to mrzí, a já jim vysvětluju, že to považuju za velmi odpovědné rozhodnutí, protože si myslím, že by to vedlo jenom k další fragmentaci, která už tak je velká,“ vysvětluje, co ovlivnilo její další profesní směřování, ze kterého vyloučila i možnost ucházet se o křeslo v horní komoře. Senát vnímá jako pojistku demokracie, poslední instanci, zatímco ona chce stát na začátku legislativního procesu, logickou volbou pro ni proto byla kandidatura do Evropského parlamentu, který „by neměl být odkladiště někoho, kdo chce zmizet z České republiky.“

Zatímco na europoslancích bude vysvětlit lidem přidanou hodnotu EU a její nepostradatelnost pro Českou republiku, na vládě je, aby se už teď vyjádřila, o jaký komisariát má zájem a začala o něm vyjednávat. „Mohli bychom dostat silné ekonomické portfolio, asi ne takové, které je spojeno s eurem, protože nejsme zemí eurozóny, takže nějaké finanční služby nebo kapitálový trh – na to myslet nemůžeme, ale určitě můžeme myslet na portfolio rozpočtu, protože to se eura zas až tak netýká, ekonomiky nebo hospodářství,“ má jasno Nerudová, která podle svých slov žádnou oficiální nabídku na konkrétní post nedostala a zabývat se personálním obsazením ji přijde smysluplné až po eurovolbách.   

Jakkoli můžou zaostávající tuzemskou ekonomiku podpořit vnější impulsy z EU, většina jich musí přijít zevnitř. „Naprosto zásadní zjednodušení legislativy a podnikatelského prostředí. Není možné, abychom byli pořád 143. zemí na světě v délce trvání založení nové podnikání. Musíme udělat reformu zdravotnictví, daňového systému, školství. Jak je možné, že i po novele stavebního zákona jsme pořád 115., 120. země v délce stavebního řízení a získání stavebního povolení?“ pozastavuje se a oceňuje projev premiéra Petra Fialy na konferenci Česko na křižovatce. „Za ty roky, kdy jako odborníci, ekonomové hovoříme o tom, kde máme problémy, tak je to první člověk, který to řekl nahlas a řekl alespoň nějakou vizi, za což jsem velmi vděčná. To, co jsme viděli doposud, co bylo předkládáno, tak to jsou nezbytná opatření provozního charakteru, která je potřeba učinit, abychom uhasili největší požáry, ale pořád nám tam chybí strategické reformy. A teď je ten čas,“ dodává.

S kým bude na kandidátce? Co si myslí o názoru europoslance Alexandra Vondry, že jsme dosud plnili v Bruselu roli užitečných idiotů? V čem zaostáváme? Proč se neztotožňuje s články politických komentátorů? Nebo co lze očekávat po konci války na Ukrajině? Na tyto a další otázky odpovídala Danuše Nerudová, bývalá prezidentská kandidátka, která bude kandidovat do Evropského parlamentu za hnutí STAN, resp. Starostové a osobnosti.

Rozhovory Prostoru X můžete sledovat i bez reklam. Využijte Premium+>>>