Video placeholde

Vondra: V EU jsme sehráli roli užitečných idiotů, setkání Blažka s Nejedlým není problém, znají se

Europoslanec za ODS Alexandr Vondra nevidí problém v tom, že se ministr spravedlnosti Pavel Blažek potkal s kontroverzním spolupracovníkem Miloše Zemana Martinem Nejedlým. Podle Vondry se znají i díky tomu, že úkolem Blažka bylo mít s minulým vedením Pražského hradu dobré vztahy. Europoslanec taky říká, že Česko má chtít mít v příští Evropské komisi konečně důstojné místo. Doteď jsme prý byli za užitečné idioty. ODS by navíc měla jít do voleb do Evropského parlamentu sama.

Vondra zdůrazňuje, že koalici Spolu podporuje a že ta má pro domácí politiku dál smysl, ale na evropské úrovni je Vondra pro to, aby ODS šla sama. Pokud by ale bylo rozhodnutí vedení stran jiné a kandidátka by byla společná, očekává Vondra, že na ní někteří lidé nebudou. V rozhovoru opakovaně zmiňuje třeba europoslance za TOP 09 Luďka Niedermayera, se kterým se na tom podstatném neshodne. V rámci diskue o postu eurokomisaře připouští, že tato pozice dle domluvy připadne Pirátům či Starostům. Dříve než jména, třeba Danuši Nerudovou, je ale třeba řešit, jaké portfolio Česko chce. Jsme totiž podle Vondry na řadě získat vlivnější komisariát.

Příští volby do Evropského parlamentu budou i o tom, jak konkurenceschopná Evropa bude, jde o témata jako automobilita, norma Euro 7 a energetika. Vondra tvrdí, že není proti elektromobilitě, záleží mu ale na tom, aby se prostředí neuzavíralo. Právě to totiž podle něj může vést k tomu, že si EU dokáže udržet konkurenceschopnost vedle Číny, která ji v tuhle chvíli začíná válcovat. Europoslanec zmiňuje údajný socialismus, který se v EU na úrovni komise rozmohl a který nás prý brzdí. Vyzývá voliče, aby navolili parlament (a tím i nepřímo Evropskou komisi) lepší.

Je v pořádku, že se vládní ministr schází právě s Martinem Nejedlým? Byla by Danuše Nerudová vhodnou kandidátkou na eurokomisařku? Proč potřebujeme dál vyrábět auta se spalovacím motorem? A je EU směrem k Polsku fér? Dozvíte se v rozhovoru.