Video placeholde

Bartkovský: Rajchl přecenil síly, lidé od něj dávají ruce pryč, demonstrace byla jasně protiukrajinská

Výhrůžky generální stávkou a blokádou budov, pokud vládní koalice nesplní požadavky iniciativy Česko proti bídě, nebo nepodá demisi, se nenaplnily. „Přišlo méně lidí než v březnu, šel se takový obskurní pochod k vládě a tam se akce definitivně rozpadla a vyšuměla doztracena,“ popisuje průběh celonárodního shromáždění svolaného stranou Právo Respekt Odbornost jeho přímý účastník, novinář Martin Bartkovský. Ze zástupců opozičních stran, kteří měli být na akci přizváni, přišel jen poslanec Jaroslav Foldyna. Účast kvůli nemoci zrušila senátorka Jana Zwyrtek Hamplová a chyběl i první místopředseda PRO Tomáš Nielsen. „Téměř všichni od něj dávají ruce pryč, takže se mu jeho sen o blokádě sype pod rukama,“ říká Bartkovský na adresu hlavního organizátora Jindřicha Rajchla.

Jednoduše řečeno se předseda strany PRO přepočítal. Aspoň tak to vidí novinář Martin Bartkovský, který dlouhodobě sleduje protivládní demonstrace. „Přecenil své síly a podle mě přecenil i ochotu lidí demonstrovat proti vládě Petra Fialy. Protože i když nálada ve společnosti může být jakákoliv a vláda Petra Fialy rozhodně nedělá všechno dobře, je naprosto správné být s jejím vládnutím nespokojený a dávat to najevo, tak pořád to není asi tak silný motor, aby vehnal do ulic statisíce lidí, o kterých sní Jindřich Rajchl,“ myslí si, a aniž by chtěl předjímat, je přesvědčen, že jsme svědky postupného úpadku popularity samozvaného reformátora.

„Jediný moment, kdy otřesitelnost své pozice reflektoval o sám, nastal podle Bartkovského v závěru nedělní demonstrace, kdy vyzýval lidi k podpisu petice. „Podle mě jediný cíl, který Jindřichu Rajchlovi zbyl, je sesbírat 10 000 podpisů, aby se s ním někdo ve sněmovně na petičním výboru bavil,“ konstatuje novinář, který ani po opakované účasti na akcích iniciovaných stranou PRO nedokáže formulovat, o co pořadatelé usilují, a především jak jinak než křikem toho chtějí dosáhnout. „On to neví moc nikdo, definovali ty pojmy velice vágně. Chtějí silnou, sebevědomou, svrchovanou a suverénní Českou republiku. To opakuje Jindřich Rajchl jako kolovrátek, což je věc, kterou už máme 33 let, to nemusí znovu získávat. Nadto má několik bodů, které chce zavést do Listiny základních práv a svobod, protože zatímco jindy se lidé spokojí pouze s ústavou, on to chce dávat do té listiny. Je to právo na placení v hotovosti, na českou korunu, na to žít offline, ať už si pod tím představíme, co chceme, a právo nebýt mobilizován, pakliže není přímo ohrožena Česká republika válečným konfliktem. To jsou čtyři body, které jasně deklaroval, ale vlastně nic jiného tam moc nezaznívá,“ shrnuje požadavky.

Přestože se celonárodní shromáždění zaštiťují bojem proti bídě, včetně té morální, ve skutečnosti je jejich účastníkům vlastní averze vůči Ukrajincům. „Opravdu se hodně bojí války, ať už Jindřich Rajchl říká, co chce, a on opakuje, že není proruský, ani proukrajinský, že je pročeský, to už je taková jeho klasická floskule, tak ta demonstrace nese znaky toho, že je jednoznačně protiukrajinská,“ přibližuje novinář náladu davu, který se tentokrát policii podařilo udržet pod kontrolou a zabránit jeho dalším snahám o stržení modrožluté vlajky z Národního muzea. To se stalo symbolem solidarity s okupovanou zemí a v neděli se před jeho budovou oficiálně sešli podporovatelé Ukrajiny. „Podle mě je naprosto v pořádku, ať tam ten názor takto sdělují světu, osobně si nemyslím, že je špatně jít tam i v den, kdy se zrovna koná demonstrace proti bídě, protože to vlastně jenom demaskuje tu akci samotnou, která, kdyby byla jenom proti bídě, opravdu namířená jenom proti krokům Petra Fialy, proti drahým energiím a podobně, tak ty lidi by to mělo nechat v klidu,“ má jasno Bartkovský. Ten považuje demonstrace za legitimní formu vyjádření nesouhlasu, problematická je podle něj ale míra agresivity a verbálních útoků, jež je provází.

Proč nejsou pochody ideální formou protestu? V kom vidí demonstranti ztělesnění satana? Kdo si nedělní demonstraci užil? A co je potřeba na Jindřichovi Rajchlovi ocenit? Na tyto a další otázky odpovídal novinář Reflexu Martin Bartkovský, který dlouhodobě sleduje protivládní demonstrace pořádané Jindřichem Rajchlem a dříve taky Ladislavem Vrabelem.

Rozhovory Prostoru X můžete sledovat i bez reklam. Využijte Premium+>>>