Video placeholde

Lidé jsou dehonestováni, za dezoláty a ruské šváby. Nacher ostře o odsouzení protivládní demonstrace

Mediální pokrytí protestů proti Babišově vládě před parlamentními volbami a po nich vůči Fialovu kabinetu označuje Patrik Nacher za „nebe a dudy“. Odpůrci současné vládní koalice jsou mediálně dehonestováni a jejich happeningy s sebou nesou negativní konotace dřív, než se vůbec uskuteční. „Nezaznamenal jsem jedinou demonstraci, u které by jak masmédia, tak vládní činitelé řekli: ‚Můžeme nesouhlasit s obsahem, ale respektujeme, že lidé mají právo demonstrovat. Vždycky to bylo, že jsou tam dezoláti, proruští švábi, lidé, kteří rozdělují společnost,“ říká místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO s tím, že to je i případ sobotního celonárodního setkání Česko proti bídě. Ne, že by kvitoval, co během něj zaznělo, nesouhlasí ani s pokusem vniknout do Národního muzea, jde mu o princip.

Reakce vládních politiků i médií na protestní akci, kterou na sobotu 11. března svolala strana Právo Respekt Odbornost, jsou podle Patrika Nachera ukázkou dvojího metru, na jehož uplatňování dlouhodobě poukazuje. Organizátoři protivládní demonstrace byli označeni za proruské trolly a její účastníci dostali kvůli pár jednotlivcům, kteří na Václavské náměstí přišli se symboly podporující ruskou invazi na Ukrajinu, paušální nálepku. „Když jsem na podobnou věc upozornil u Milionu chvilek, kde měl někdo, teď mě nechytejte za slovo, tričko Che Guevary, Lenina nebo něco podobného, tak jsem se se zlou potázal, že blázni jsou v každé skupině a že nemůžu na základě jednoho, dvou účastníků generalizovat a paušalizovat celé náměstí. A najednou se to tak děje,“ má jasno pražský opoziční zastupitel a místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO a popračuje: „Jde o princip a ten je, že vyberete jednoho, dva, tři účastníky, nazval bych je jako individua a na těch postavíte argumentaci, že tohle je celá sešlost na tom náměstí. Děje se to permanentně na všech demonstracích, které jsou v této chvíli proti vládě.“

V přístupu postrádá velkorysost vítězů. „Vnitřně mě to sžírá, protože jsem byl v roli koaličního poslance, teď jsem v roli opozičního. A když jsem byl v roli koaličního poslance a komentoval jsem demonstrace proti vládě, dělal jsem to s respektem k tomu, že někdo demonstruje, že máme svobodu a může demonstrovat proti vládě Andreje Babiše, pokud to není násilné. Zatímco dneska to tak prostě necítím, není to tak. Ukažte mi jedinou demonstraci, která by z tohohle úhlu pohledu proběhla v klidu. Vždycky tam byl nějaký komentář, a když už se všechno vyčerpalo, bylo to o tom, že tam přišlo málo lidí, takže tam bylo zas něco negativního,“ kritizuje současné dění.  

Dostat prostor adekvátně se vyjádřit by si přál i v Poslanecké sněmovně, ve které kvůli většinové přesile vlády chybí vůle „normálně komunikovat“. Výsledkem je rezignace na politickou debatu, kterou supluje vyhlášení stavu legislativní nouze. „V té chvíli můžete do budoucna stav legislativní nouze využívat i pro jiné zákony, které budete dávat do Sněmovny na poslední chvíli a vždycky to odůvodníte: Ústavní soud rozhodne. Ústavní soud se v té chvíli stává třetí komorou, protože bude permanentně zatěžován tím, že my to tam budeme dávat a většina to bude válcovat. Myslím si, že obracet se na něj by měla být velmi výjimečná záležitost a úkolem politiků je, aby k tomu nedošlo. Budoucnost vidím právě v té komunikaci a tu tam ze strany koalice nevidím právě proto, že jsou si velmi jisti,“ dodává. Za žádoucí by přitom považoval, kdyby opozici nebyly předkládány návrhy ve finální fázi „berte, nebo nechte ležet“, ale byla k projednávání přizvána dřív. Aspoň v případě těch změn, které ovlivní několik dalších volebních období.

Proč pro něj není vstup do hnutí ANO prioritou? Co mu v souvislosti se sobotní demonstrací vyčítají lidé na Facebooku? S čím je pro něj srovnatelný pokus o vniknutí do budovy Národního muzea? Nebo co je skutečných důvodem toho, že koalice s opozicí nejedná? Na tyto a další otázky odpovídal Patrik Nacher, pražský opoziční zastupitel a místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO.

Rozhovory Prostoru X můžete sledovat i bez reklam. Využijte Premium+>>>