Video placeholde

Starosta Hlavatý: Musíme přestat být přizdisrá*i a vyjít do ulic, česká vlajka patří nám všem

Česká republika patří podle Matěje Hlavatého nám všem, nejen té nejhlasitější skupině, která si uzurpuje státní symbol, přitom má na jeho rubu ruskou vlajku. Je načase nezavírat před tím oči, protože extremistické proudy sílí a demokracie jim dává velký prostor, zatímco politikům, kteří brání její hodnoty, ruce svazuje. „Myslím, že už bychom měli přestat být přizdisráči,“ říká starosta Tetína a organizátor Pochodu za demokracii. Ten nemá být provládní demonstrací, ale odpovědí na proruské hlasy a volání po puči, které se v Den české státnosti ozývaly na Václavském náměstí. Hlavatý pro konání průvodu zvolil rovněž symbolické datum a věří, že se najdou desetitisíce těch, kteří 17. listopadu dají najevo, že jim odkaz Sametové revoluce není lhostejný a vyjdou kvůli němu do ulic.

„Politici zklamávají dost často i mě, takže dokážu pochopit to naštvání,“ přiznává Matěj Hlavatý s tím, že právě nespokojenost pro něj byla hlavní motivací pro vstup do politiky. Do čela východočeského Tetína byl poprvé zvolen před osmi lety. „Byl jsem v té době studentem vysoké školy, tak jsem jako jediný měl čas v ranních i odpoledních hodinách a byl jsem flexibilnější oproti ostatním, kteří mají zaměstnání. Tehdy to bylo ještě placené tak, že odměna pro starostu byla na měsíc 2,5 tisíce korun, takže to bylo za nic peněz spousta práce. Tak jsme se rozhodli, že toho starostu budu dělat já,“ popisuje okolnosti, které z něj udělaly svého času nejmladší hlavu obce.

Letos svůj mandát obhájil potřetí a povýšil i na stranické úrovni. Kauza Dozimetr ho vyburcovala k tomu, aby kandidoval do předsednictva hnutí STAN. A dvě demonstrace iniciativy Česká republika na 1. místě, z nichž tu druhou vnímá jako „vysloveně proruskou“, k uspořádání Pochodu za demokracii, za což sklidil i negativní reakce. „Někdo mi vyčítal, že pořádáme takový průvod. Říkal jsem, že bych ho nepořádal, kdybych věděl, že se už někdo našel a má zájem akci udělat. Zároveň jsem viděl na Twitteru, že je velká poptávka lidí po tom, abychom se sešli, ale nikdo se toho větším způsobem neujal,“ vysvětluje, jak se stal pořadatelem akce, jejíž organizaci vnímá jako svůj občanský příspěvek k záchraně demokracie, nikoli politické angažmá. „Chceme ukázat, že nás tady je stále hodně, že v České republice není jedna skupina, ale je tady víc skupin, a nemůže jedna přehlušit tu druhou. My chceme ukázat, že společnost je různorodá, a i když může být složená z nějakých skupin, tak slovo vlastenec nepatří jenom té jedné, která ho velice ráda používá a hodnotí ostatní, že nejsou vlastenci, když podporují Ukrajinu. To se nijak nevylučuje. My můžeme být vlastenci, můžeme podporovat Ukrajinu, můžeme mít rádi svoji zemi, ale stojíme za tím, aby tu byla demokracie a demokratické principy,“ má jasno.

K rozhodnutí mlčky dál jen nepřihlížet ho přiměly i xenofobní incidenty, kterých byl svědkem. „Jsou to prostě i příklady z menších měst, kdy se lidi už cítí natolik silní, že můžou napadat někoho jiného na ulici a setkáme se s tím třeba v obchodě, kdy někdo začne nadávat Ukrajince za to, že tam jde nakupovat, a slyšíme u pokladny, jak jí někdo vyhrožuje, že tady nemá co dělat. To jste zažil. A zažil jsem to i v čekárně u lékaře a nebylo to nikdy příjemné,“ dokládá vážnost situace. Že je reakcí na podobné slovní útoky, šíření dezinformací a příklon k extremismu nálepka „dezolát“, chápe. Hrubne totiž celá společnost a nemalý podíl na tom mají politici. Přitom oni by měli jít příkladem a vést mezi sebou kultivovaný dialog bez ohledu na politickou příslušnost. Právě jejich výroky totiž můžou stát na začátku takových zločinů z nenávisti, jakým byla dvojnásobná vražda před bratislavským gaybarem. I na to chce Hlavatý svou občanskou iniciativou upozornit.

Jak získat ztracenou důvěru lidí v politickou reprezentaci? Co když je část pravdy na obou stranách? Jak ho osmiletá politická zkušenost změnila? Nebo kdo ze známých osobností půjde v čele Pochodu pro demokracii? Na tyto a další otázky odpovídal starosta Tetína Matěj Hlavatý.

Veřejný prostor a osobnosti, které ho utváří, jsou tím, co nás zajímá. Pokud to máte stejně, podpořte Prostor X v anketě Křišťálová Lupa a dejte mu svůj hlas v kategorii Online video – zde. Děkujeme!