Video placeholde

Poleščuk: Stydím se za Bělorusko, domů už se nemůžu vrátit, ve válce jsem si jasně vybral stranu

Je to pro mě osobní, stydím se za Bělorusko, říká Andrej Poleščuk. Ten přišel se svou rodinou před 18 lety z Běloruska do Česka. Teď ho i tahle jeho minulost přiměla k tomu, aby o konfliktu na Ukrajině, kterého se Bělorusko aktivně účastní, začal intenzivně informovat. Na Twitteru ho sledují desetitisíce lidí a mezi nimi zřejmě i běloruské úřady. Tvrdí, že do své rodné země se už vrátit nemůže, protože by tam pro něj nebylo bezpečno. Názory svých známých v Bělorusku radši nezmiňuje, aby nebyli potrestáni. Vadí mu, jak je tu někdy aplikován princip kolektivní viny. Chtít po lidech, kteří žijí třeba v Česku, aby deklarovali, na které straně jsou, je podle něj špatně. Doma jejich rodinám totiž hrozí persekuce.

Poleščuk přiznává, že jeho informace jsou de facto agregátem ukrajinské propagandy. V rozhovoru popisuje své zdroje a způsob, jakým informace ověřuje. Říká, že si vybral stranu a nijak to neskrývá. Zároveň dodává, že lepší informace než ty ukrajinské, teď k dispozici prostě nejsou. Ruské straně se podle něj věřit nedá.

Bělorusko může velmi brzy zaniknout, popisuje Poleščuk situaci v zemi, kde vládne Alexandr Lukašenko už 27 let. Jeho budoucnost je pevně spjatá s budoucností Vladimira Putina, i když oba státníci se podle Poleščuka rádi nemají. Ale potřebují se. Většina Bělorusů není ochotná riskovat, proto změna režimu zatím není reálná.

Jak se teď válka vyvíjí? Jakou podporu mají kroky Vladimira Putina v Rusku? Obává se Andrej Poleščuk i o svou bezpečnost? A je si jistý, že to, co sdílí, je skutečně pravda?