Video placeholde

Faráři Pastoral Brothers: Putin je zlo, někdy si přeju, aby ho Bůh zamáčkl. Teď je čas bojovat, ne odpouštět

Čas milovat své nepřátele nastane, až válka skončí. Teď je potřeba vytrvat, účinně pomáhat a zastavit agresora. Za to se evangeličtí faráři Jakub Malý a Karel Müller, známí jako Pastoral Brothers, modlí každý den a akcentují to i ve svých nedělních bohoslužbách. Válka na Ukrajině jejich vztah k Bohu nijak nerelativizovala a jasno mají i v tom, že Putinův režim je zlo, proti kterému je třeba bojovat. I za cenu toho, že přispějí ukrajinské ambasádě na nákup zbraní, nebo vysloví přání: „Bože, sestup a zamáčkni toho zmetka kremelského.“

Církve by měly být těmi, které řeknou válce NE a budou ji kritizovat, myslí si dvojice evangelických farářů Jakub Malý a Karel Müller, kteří na sebe upozornili vtipnými videi publikovanými na Youtube kanále Pastoral Brothers. Jejich prostřednictvím chtějí ukázat, že církev nemusí být zpátečnická, ani elitářská, a křesťanská témata neztrácí na své aktuálnosti ani v 21. století. Dokazují to i v rozhovoru pro Prostor X, ve kterém otevřeně podporují manželství pro všechny, kritizují kardinála Dominika Duku a vyjadřují se k nenávistným komentářům, které je posílají znásilňovat malé chlapečky.

„Můžu být manžel a manželka jenom po dobu, kdy jsme oba plodní? Co to je za argument! To je úplně mimo. Manželství je veřejné stvrzení našeho závazku, že spolu chceme žít, a buďto to děláme před státem, nebo před Bohem, ale jde o to žít v plnosti, nejenom plodit děti,“ odmítá Karel Müller heterosexuální rodinu jako jedinou privilegovanou formu partnerského soužití. „Nemluvě o tom, když se budeme vztahovat k té staré éře, k tomu, co je potřeba znovu zavést, tak manželství bylo socio-ekonomický projekt, rozhodně to nebyl svazek lásky dvou lidí. A manželství dvou mužů, nebo dvou žen je přece taky socioekonomický projekt,“ zdůrazňuje absurditu celé argumentace Jakub Malý s tím, že mezi evangelíky žádnou negativní reakci na požehnání registrovaného partnerství stejnopohlavnímu páru nezaznamenali. A když se vymezili proti homofobním názorům kardinála Duky, přišlo poděkování i od katolíků.

Nejvyššímu představiteli české katolické církve vytýkají i to, že nerozumí současnému světu a z Arcibiskupského paláce často zaznívá jedno hlasité velké ticho, přitom vést společenskou diskuzi by mělo být církvi vlastní. A to i o problémech, které má a o kterých by mnohdy radši mlčela. Jedním z nich je zneužívání. Přestože demokratické struktury a otevřená komunikace, na kterých evangelická církev stojí, její prostředí ozdravují a oba faráři si v posledních deseti letech nevybavují žádný skandál, nezřídka jsou jim předhazovány. O to větší je pak překvapení haterů, když zjistí, že církev není jen jedna.

Co může víra v dnešní době nabídnout, kým je pro ně Bůh, jaký je rozdíl mezi katolickou a evangelickou církví, kudy vedla jejich cesta k Bohu a jak na ni reagovali jejich blízcí, prozradili Jakub Malý a Karel Müller alias Pastoral Brothers v rozhovoru pro Prostor X.