Video placeholde

Můžeme lidi povznášet, už nepotřebuji komentovat politiku, kluby jsou před krachem, říká zpěvák Zrní

Na pódium ho žene touha sdílet s fanoušky, co cítí, ale současně od dětství trpí velkým studem. „Jedna půlka mě velí: Jdi před lidi a říkej to! A druhá říká: Hlavně nechoď před lidi,“ přiznává zpěvák a textař Jan Unger s tím, že se během 22 let v kapele Zrní postupně propracoval od ne vždy úspěšné snahy svému strachu vzdorovat až k tomu, že každé další vystoupení vnímá jako humorné učení, jak se s ním naučit fungovat, a začíná se tím bavit. Vývojem prošla i motivace, se kterou oceňovaná skupina hraje. Počáteční přání žít život rokenrolových star vystřídal vyšší záměr. „Čím dál víc si uvědomuju, že to není už jenom o mně, ale že i já můžu lidem něco dát. A to něco je nějak povznášet, ulehčovat, nechávat odplouvat z té denní reality,“ říká Unger.

„Za sebe cítím, že jsem se v projevu dostal nejdál,“ hodnotí v souvislosti s novou deskou Široko daleko svoje dosavadní texty frontman kapely Zrní Jan Unger. Po šesti řadových albech, která demonstrovala vztah kladenské pětice k přírodě, krizi hodnot nebo znepokojení ze současného dění, je únorová novinka úkrokem ke skladbám, které nemají ambici být společenskou reflexí. „Tahle deska se podle mě, a vnímám to jako krok k lepšímu, dostala někam, že se nesnažím nic komentovat, nic nikomu vysvětlovat, nesdílet s nikým svoje nálezy o tom, o čem je vesmír,“ popisuje zpěvák a textař a přiznává, že právě oproštění se od potřeby vyjadřovat v písních svoje názory pro něj bylo velkou úlevou, což se ve výsledku projevilo větší hravostí a lehkostí.

Jakkoli aktuální tvorba skupiny hýří radostí a bezstarostností, Unger připouští, že realita v klubech, které v rámci turné Široko daleko objíždí, už tak optimistická není. „My jsme zrovna z těch šťastnějších, že na nás docela lidi ještě chodí, asi proto, že máme fanoušky, pro které je kultura důležitá. Ale jinak, co třeba slyšíme, jak jsou na tom kluby, jak fakt dřou úplně těsně před krachem, tak je to takové, že cítíme, že to není úplně bezpečné prostředí v tom uživení se,“ nastiňuje důsledky krizí, které kulturní scénu dusí, sotva se začala nadechovat po bezmála dvouleté pandemické stopce. Sami je významně nepociťují proto, že mají věrné posluchače, kteří jim v crowdfundingové kampani přispěli částkou půl milionu korun na vydání desky, a zároveň žijí skromně. „Beru to tak, že ať přijde, co přijde, tak výzvou pro tenhle život je se s tím nějak popasovat, smířit a najít v tom nějakou radost, takže se budoucnosti neobávám,“ dodává.

V čem může být rozumová složka hudby na překážku? Jaký vliv měla na desku Široko daleko jeho žena Bára? Promítne se do nových písní válka na Ukrajině? Jak prožíval lockdown? A kdy se rozhodl odejít ze zaměstnání? Na tyto a další otázky odpovídal Jan Unger, zpěvák a textař skupiny Zrní.

Rozhovory Prostoru X můžete sledovat i bez reklam. Využijte Premium+>>>