Video placeholde

Rapper 7krát3 o prospěšných hejtech, nedůležitosti rádií a schopnosti fyzioterapie ovlivnit neplodnost

Přiznává, že dvojí život, který vede, vyžaduje dlouhodobé plánování, což se pořád učí, a i tak občas čelí frustraci, že nemůže být jinde. Stejně nepříjemné je mu ale vědomí, že se jednoho alter ega bude muset vzdát. Tři nominace na letošní Ceny Anděl nicméně dávají tušit, že skloubit hudební dráhu s fyzioterapeutickou praxí je čím dál těžší. „Ještě se mi nepodařilo udělat to radikální rozhodnutí, protože oboje mám rád skoro stejně,“ říká Štěpán Hebík alias rapper a zpěvák 7krát3, který s posledním březnovým dnem na dva měsíce opustí svou českobudějovickou ordinaci, aby vyrazil na první turné po republice a s Cirkem La Putyka uvedl společný projekt Horáček Gen XYZ, ve kterém nově zhudebnil texty Michala Horáčka.

„Určitě mi pomáhá to, že mám ještě další povolání, kterým se můžu uživit v případě, že by to nešlo nebo nevyšlo. Mám tuhle pojistku, ale když to člověk chce dělat pořádně, tak mu to pomoct ani nemusí,“ popisuje fyzioterapeut Štěpán Hebík vystupující jako rapper a zpěvák pod uměleckým jménem 7krát3 schizofrenní situaci, do které se dostal paradoxně díky svému úspěchu na hudební scéně. Jak nejlíp umí, dělá zatím obojí, protože to považuje za společensky přínosné, i když každé jinak.

Lékařem chtěl být odmala, ale záhy pochopil, že studiu medicíny by musel pravděpodobně obětovat i hudbu, ke které měl také blízko. „Navíc jsem zjistil, že fyzioterapeut stráví s pacientem mnohem víc času než lékař. Díky tomu ho může v některých situacích lépe diagnostikovat a zjistit příčinu. A další věc, co mě na fyzioterapii baví, je ten přímý kontakt s pacientem, že se můžete dotknout a vyšetřením z té tělesné skořápky zjistit, o co se třeba jedná,“ popisuje, co ho přivedlo na Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Vzdělání, které na škole získal, považuje za velkou devízu a fakt, že může pomáhat lidem, ho těší.

Radost má, i když jeho písně hrají rádia, jakkoli je sám moc neposlouchá a připouští, že zásadním kanálem pro něj nejsou. Statisícová přehrání mají jeho skladby na YouTube a Spotify. Naproti nechce zařazení do playlistů komerčních rozhlasových stanic jít ani tím, že do své tvorby promítne osvědčené vzorce radiových hitů. „Nemám rád takovou tu sázku na jistotu, že se udělá veřejný průzkum a podle toho se rozhoduje. Vidím, že se to děje čím dál častěji, že kdokoliv chce něco udělat, chce to dělat pořádně a vymačkat z toho nějaké peníze, tak jde tou cestou, komu se co líbí nejvíc a podle toho já takový budu. To si myslím, že není úplně správná cesta, ať už jde o jakoukoliv branži,“ má jasno a je přesvědčený, že „lidi, kteří měnili svět, šli proti tady tomu, proti té zákonitosti.“

V čem vidí přínos hejtů? Proč se nevnímá jako rapper? Co ho inspirovalo k napsání písně o vraždě? Nebo jak může fyzioterapie ovlivnit poruchy orgánů? Na tyto a další otázky odpovídal rapper a zpěvák 7krát3, vlastním jménem Štěpán Hebík, který se kromě hudby věnuje i fyzioterapii.

Rozhovory Prostoru X můžete sledovat i bez reklam. Využijte Premium+>>>