Video placeholde

Místo na scéně jsem si musela vybojovat, holky to mají těžší, proto je nás tak málo, říká zpěvačka Annet X

Od hudebních kritiků získala Annet X nominaci na Cenu Apollo 2021 ve dvou ze tří vyhlašovaných kategoriích – za svůj debut Až budu velká, chci být Aneta Charitonová i singl Bylo nebylo, který deska obsahuje. Do své hudební zpovědi investovala nejen rok života, ale otiskla také kus sebe. Říká, že po vydání alba přišel tvůrčí blok a únava, ústup do ústraní ze scény i sociálních sítí. Nový track Hlavolamy vydala po víc než roce a reakce na něj svědčí o tom, že má zase co říct. Prosadit se v českém rapu přitom podle ní není lehké. „Aby holka vydržela v tom prostředí a chtělo se jí furt bojovat za svoje místo, tak to stojí strašně moc psychické námahy,“ přiznává zpěvačka a hudebnice, že být součástí maskulinní rapové scény chce patřičnou dávku sebevědomí a víry. Obojí postupně hledá.

„Album pro mě bylo sebereflexí, poznávání toho, kdo jsem, ale zároveň uvědomění si toho, že jsem ušla kus cesty, ale vlastně jsem vždycky na začátku, jedna kapitola skončí a další začíná,“ definuje Aneta Charitonová alias Annet X svůj debut. K tomu, aby se mohla začít naplno věnovat hudbě, potřebovala udělat tečku za svou minulostí youtuberky a blogerky. „Cítila jsem, že pokud to neudělám, tak mě nebudou brát lidi vážně. Vždycky jsem chtěla být hlavně hudebnice a myslím, že jsem odmalička byla především to,“ má jasno.

Kromě rodičů formovalo od dětství její vztah k hudbě také křesťanské prostředí, ve kterém vyrůstala. „Poslední dobou mi přijde, že křesťanská hudba je můj základ. O víře přemýšlím neustále, bavím se o tom s rodiči. Je to téma, které objevuju,“ popisuje vývoj, kterým hudebně i lidsky prochází. V rámci něj dospěla i k tomu, že přehodnotila svůj přístup k sociálním sítím. „Mám pocit, že, kolikrát se člověk ztratí v tom, že sleduje něčí život, místo aby se zeptal svých blízkých, jak se mají. Uvědomila jsem si, že se mi do toho strašně nechce přispívat a pomáhat tomu, abychom hloupli jako generace, ale zároveň toho musím být součástí,“ připouští s tím, že se občas kvůli tomu cítí pod tlakem.

Jak ji ovlivňuje hudba 50. let, v čem jí pomáhá, že umí rusky, kdo jí otevřel dveře do hudebního světa a proč nechce nic měnit na tom, jak píše své texty, i když je za to často kritizovaná, prozradila Annet X v rozhovoru pro Prostor X.