Video placeholde

Rappeři jsou citliví a nedůvěřiví, média z nich dělají šašky, říká autor knihy Českej rap Ladislav Poeta Zeman

Často slýchá od vrstevníků, že rap je nesrozumitelný, a proto ho neposlouchají. „Říkám, když to neposloucháš, nemůžeš tomu rozumět. Tak je to se vším, to je úplně logické,“ má jasno Ladislav Poeta Zeman, který se dlouho opomíjenému žánru věnuje přes 25 let. Jako teenager chodil za mámou do práce na rychlejší internet a dohledával na něm relevantní informace, protože z tištěných médií se v 90. letech o rapperech zmiňovalo jen Bravo, a to ještě dost neuspokojivě. Domů si budoucí hudební publicista a dýdžej nosil stohy papírů s rapovými texty a zkoušel si je s pomocí slovníku marně překládat. Nad vytištěnými stránkami strávil i uplynulé dva roky. Tak dlouho připravoval knihu o českém rapu, kterou si chtěl roky přečíst. Protože ji ale nikdo nenapsal, udělal to nakonec sám.

Na počátku jeho rapového světa byl Chaozz. Jedna z prvních komerčně úspěšných žánrových skupin, která bodovala v hitparádě Eso a náctiletého Ladislava Poetu Zemana uhranula natolik, že předurčila jeho další životní směřování. O pár let později ho rap dokonce připravil o místo moderátora na Radiu Wave. „Hrozně jsem chtěl ve své show živý rap, což nebylo v té době vůbec obvyklé. A napadlo mě, že tím, že to není obvyklé, že by to mohl dát Smack, protože on vycházel z kultury grimu, která souvisela s ilegálními rádii. A Smack měl tenkrát kapelu IsCream Boyz a skutečně přišli a zahráli. Ale protože to byl Český rozhlas a protože se nedrželi zpátky, a ještě k tomu to zrovna poslouchal tehdejší generální ředitel, což teda byla velká smůla, tak ten to nějak nezvládl. Bylo to fakt ostrý, sice po desáté, ale bylo to prostě takový, jaký to mělo být. Já jsem tři dny úplně zářil, jak to bylo skvělý, a pak jsme se dozvěděl, že jsem skončil,“ vzpomíná pobaveně na své snahy dostat počátkem nultých let rap do tuzemského éteru.

Dnes patří k nejposlouchanějším hudebním stylům a známí rappeři si na nedostatek mediálního zájmu nemůžou stěžovat. Paradoxně o něj ale nestojí. „Přijde mi, že média si často všímala třeba jenom jednoho elementu, což je breakdance. To se strašně často stávalo, třeba poslední zpráva Televizních novin na Nově. Někdo se roztočil na hlavě: ‚Jé, to je teda něco!‘ Nikdo neměl potřebu do toho jít trošku víc do hloubky, zajímat se o to a teď najednou se začali zajímat, protože to má čísla. A přistupují k tomu, bohužel, mi přijde často opět jako k něčemu cirkusovému, divnému, což prostě rapperům samozřejmě nesedí,“ vysvětluje hudební publicita a dýdžej, z čeho pramení neochota mnohých interpretů poskytovat rozhovory. Jeho žádost ale neměli důvod odmítnout, pro subkulturu udělal mnohé a její představitele vždycky bránil s tím, že „nikdo z těch špičkových rapperů rozhodně není hloupý, ať už na vás působí jakkoliv, ať už má vytetováno kdekoliv cokoliv, tak to nijak nesouvisí s intelektem s talentem.“

A tak vznikla kniha českej rap obsahující 25 exkluzivních interview s předními představiteli žánru, mezi které patří Yzomandias, Hugo Toxxx, Viktor Sheen, Marpo, Cashanova Bulhar nebo Orion. Kromě nich obsahuje pětisetstránková publikace profily zpovídaných, jejich diskografii, kapitoly věnované zásadním labelům a kompilacím nebo nikdy nepoužitou panoramatickou fotografii české scény z roku 2006. „Že bych vyloženě někoho chtěl a nedostal, to se nestalo. Vstřícnost rapperů byla velká, doteď si toho strašně vážím. Spíš bylo bolestivé to krácení a musím říct, abych byl upřímný, že bytostně chci napsat dvojku, protože já jako dlouholetý fanoušek bych byl samozřejmě první, který by říkal: A proč tam není tenhle?“ přiznává Zeman s tím, že o případném pokračování rozhodne zájem čtenářů o prvotinu, která vychází ve středu 12. října.

Jak se během čtvrtstoletí měnil český rap a jací jsou čeští rappeři v porovnání s těmi zahraničními, se kterými se jako hudební publicista setkal? Kdo ho zklamal? Jaké opakující se klišé žánr provází? A jaké bizarní zážitky ho coby dýdžeje potkávají nad ránem v klubech? Na tyto a další otázky odpovídal Ladislav Poeta Zeman.

Pokud fandíte nejen rapu, ale i Prostoru X, podpořte ho v anketě Křišťálová Lupa a dejte mu hlas v kategorii online video – zde. Děkujeme!