Video placeholde

Smack: Úspěch přeju i těm, co dělají sra*ky, po mně v začátcích házeli sklo a říkali, že dělám feťáckou hudbu

Coby vítěz se během vyhlášení hudebních Cen Anděl ocitl rapper Smack na pódiu hned dvakrát, vyhrál v kategorii Rap a získal Cenu fanoušků. Do poslední chvíle ale váhal, jestli během slavnostního večera vystoupí. Trval totiž na tom, že v přímém přenosu ČT zahraje jedině Molotow. Skladbu, v níž označuje prezidenta Zemana za „hlavního zombieho“, který by měl být poslán dožít na východ, a vyzývá k zapálení otce i syna Klausových, Leoše Mareše, Michala Davida, televize i rádia. „Pro většinu veřejnosti je to šokující věc. O to lepší je, že se mi to povedlo prosadit, že se to skoro nemuselo měnit, protože ty věci, co jsem tam řekl, jsou celkem jasné,“ pochvaluje si verzi bez vulgarismů, ve které píseň nakonec zazněla. I tak byl ale nervózní.

„Je to feťácká hudba! Mluví moc rychle! Je to techno! Co to je za hudbu? Tohle není rap,“ takové reakce provázely kariérní začátky dnes čtyřnásobného držitele ceny Anděl Jakuba Janečka alias Smacka. „Moje máma to četla a byla nešťastná. Já jsem dělal, že jsem v pohodě, a nebyl jsem v pohodě. Pak jsem měl dvakrát do roka koncert někde, kde se nějaký blázen rozhodl, že si mě bookne. Tam po mně lítaly kusy skla, takže pak jsem měl trému, i když už se tyhle věci neděly. Podvědomě jsem si říkal: ‚Co se zase dneska semele?‘ Jak těch koncertů bylo víc a víc, tak ta tréma byla míň, ale furt tam nějaká byla. A takhle jsem se deptal dlouhou dobu,“ přiznává rapper. Nepomáhalo mu ani to, že ve svých textech vyjadřoval své politické přesvědčení. Fanoušci to slyšet nechtěli a tehdy ubývali po stovkách, zatímco dnes mu jeho neskrývané názory popularitu zvyšují. Jeho skladby mají miliony přehrání a vstupenky na květnový dvojkoncert v pražském klubu Roxy, na kterém pokřtí album Chimera 3, se vyprodaly v rekordním čase.

Progres zaznamenal Smack nejen ve svém hudebním vývoji, zocelil se i psychicky. Při zvládání trémy a úzkosti, kterou měl svého času pod kontrolou jen díky pravidelnému režimu a lékům na uklidnění, mu pomohly dietní úpravy a tradiční čínská medicína. „Testoval jsem všechny možné substance. Naštěstí jsem začal až v osmnácti, ale kromě heráku se mi nevyhnulo skoro nic z takových těch komerčních, co seženeš. A nečuchal jsem žádný tolueny,“ popisuje doby, kdy se svými kamarády rozjížděl party ve čtvrtek a končil v úterý. „To není moc času na regeneraci, to je takový minivíkend a pak zas fušku před sebou,“ ohlíží se zpětně za svým nejdivočejším obdobím, které bylo kombinací spánkového deficitu, chemických substancí a chemického jídla. Vrchol jeho tehdejších gastronomických zážitků představovala čínská polévka z večerky s nalámaným balkánským sýrem a denním „chlebem“ byla bageta Golf, kterou už si nikdy nedá. S přibývajícími roky se o sebe začal víc starat a, jak sám říká, spravil se.  

Že mají mladší kolegové cestu na rapovou scénu ušlapanou a k tomu, co je baví, nepřichází oklikou, kvituje. „Oni mají prostě to, co my jsme vždycky chtěli, a to je přece úplně úžasné. Už se nemusí dohadovat, nikomu nic dokazovat, prostě můžeš být divný, můžeš být jiný, můžeš zpívat, můžeš řvát, můžeš být agresivní, rychlý, pomalý, jakýkoliv. Vlastně jsem si uvědomil, že to je úplně nejvíc, že je to skvělé. A přeju i těm, co podle mě dělají sra*ku, ať se jim daří, takže vlastně většině. Musím říct, že se to tady fakt zlepšilo,“ dodává.

O tom, jak se dostal k rapu, kdo ho hudebně nejvíc ovlivnil, kdy přišel zlom v kariéře, jak vnímá Ceny Anděl, která droga mu vadí, nebo co dalšího plánuje, mluvil rapper Smack v Prostoru X.