Video placeholde

Miovský: Odmítači očkování, alkoholici i kuřáci by měli platit, kvůli lockdownu budou mít problémy statisíce lidí

„Stovky tisíc lidí se posunuly za hranici toho, co byly schopny vyvažovat, a nám to začalo plnit ambulance,“ říká adiktolog profesor Michal Miovský. Nemluví přitom o běžných pacientech, kteří se léčí, nebo jsou těsně před léčbou závislosti na alkoholu, nebo jiných látkách. Standardní vývoj a postupné propíjení se, které jindy trvá roky nebo i desetiletí, urychlila u této početné skupiny frustrující situace spojená s pandemií. „Bylo by velmi naivní předpokládat, že tohle všechno, co se dělo, skončí s lockdowny. Ty nejdrtivější následky budou v příštím, a hlavně v přespříštím roce,“ předpovídá. Další lockdown by považoval za kalamitu. Na místě je podle něj začít mluvit o placení za zdravotní péči.

„Obávám se, že společnost další lockdown nemusí unést,“ varuje Michal Miovský, klinický psycholog a přednosta Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Potenciální řešení vidí jinde. „Možná je tohle příležitost otevřít otázku, jestli je únosné mít socialistické zdravotnictví. Vztah ke zdraví těžko může být postavený na tržní ekonomice a na právech bez jakékoli vazby na tu základní zodpovědnost, to znamená, když neexistuje vazba mezi tím, že si poškodíte zdraví a nesete za to zodpovědnost,“ vysvětluje. Zohledňována by přitom neměla být jen konzumace alkoholu, kouření, ale také nadváha, úrazy nebo rozhodnutí nechat se očkovat. „Za to by se mělo platit,“ myslí si, přičemž současné odvody na zdravotní pojištění označuje za směšné.

„U dospělé populace drtivá většina preventivních opatření funguje naprosto nedostatečně. Nejvýraznějším regulačním nástrojem, který máme za náš obor k dispozici, je přiměřená ekonomická represe. Je nejdokonalejší a nejvíce funkční a proměňuje chování lidí mnohem efektivněji, než když jim budete pouštět různé spoty. Proměňuje ho reálně,“ dodává s tím, že nás prázdná státní kasa stejně dostihne a tyto kroky budou nevyhnutelné. „Najednou máte pojmenované, jak obrovské prachy v našem oboru stojí diabetes 2. typu. Každý čtvrtý člověk s diabetes 2. typu ho má, protože pije. Máme také naprosto jasnu evidenci o minimálně osmi typech rakovin, které jsou spojeny s pitím alkoholu. Zdaleka to nejsou jenom ty, o kterých lidé věděli, ale třeba i karcinom prsu. To jsou všechno drahé diagnózy,“ uzavírá s tím, že dřív nebo později peníze rozhodnou a budou největším tlakem k tomu, aby se postoj k návykovým látkám včetně tabáku a alkoholu radikálně proměnil.

Co říká na zprávu o zadržení opilého Jiřího Ovčáčka a samotné vyjádření prezidentova mluvčího k celému incidentu, jak se za uplynulý rok proměnila typická klientela kliniky adiktologie, jaké jsou kapacity dětské ambulance a proč obor nebyl připraven na skokové zvýšení poptávky? I o tom mluvil Michal Miovský v Prostoru X.