Video placeholde

Koktejl jako jídlo, či s chutí parfému? Jdu vlastní cestou, říká barman Pavel Tvaroh, který sám nepije

Před 25 lety odešel do Velké Británie, před 14 lety tam otevřel podnik, který ho proslavil. Barman Pavel Tvaroh říká, že jde vlastní cestou, která je někdy odvážná, kontroverzní, ale taky originální. Nabízí koktejly, které nemusí všem chutnat, ve formě, kterou asi nečekáte. Třeba piňacoládu jako kuličku na pláži. Používá mimo jiné postupy, které znají spíš kuchaři, a nebojí se experimentovat. Sám přitom alkohol nepije.

Pavel Tvaroh přiznává, že mu nejde o to, vydělávat, živí ho hlavně práce pro klienty a firmy, pro které vymýšlí speciální nápoje na jejich akce. V minulosti tak třeba připravoval koktejl, který měl chutnat jako parfém. Vycházel při tom ze surovin, které tvořily původní parfém. V rozhovoru popisuje, co ho inspiruje a proč někdy nevadí, že většině zákazníků nějaký drink nechutná. Jde mu hlavně o zážitek, který lidem dává, proto může jeden z nápojů „dávat rány“ jako baterie.

Pavel Tvaroh sám ze zdravotních důvodů nemůže pít alkohol. Tvrdí, že to není nevýhoda, ale naopak mu to dovoluje připravovat koktejly svobodněji. Neřídí se tím, co mu chutná. Zároveň mu nejde o to, aby se u něj lidi opili, i když se to stát může. Naopak mu opilci obecně spíš vadí. Velké plány si nedělá, dlouhodobě ale nechce expendovat, naopak chce svůj podnik zmenšit. Věnovat se třeba jen 8 lidem, zato intenzivněji.

Co vedlo Pavla Tvaroha k cestě do Velké Británie (a setrvání tam)? Jak se vyrovnal s pandemií a proč nakonec upustil od menu inspirovaného koronavirem? Jak o svých nápojích přemýšlí? A jsou hranice, za které by už se svými experimenty nešel?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>