Video placeholde

Volby byly zklamání, teď nesmíme selhat. Vít Rakušan o kroužkování, (ne)chystání čistek i řešení covidu

Jsem připraven hlasovat pro odebrání pravomocí prezidenta, říká předseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan, poslanec a taky kandidát na ministra vnitra v nově vznikající vládě. Nejhorší podle něj je, jak se Zemanovo nejbližší okolí k němu chová, vidí za tím neúctu a ochranu sebe sama. Rakušan doufá, že Piráti do vlády půjdou. Pokud by se rozhodli jinak, muselo by se řešit případně vypovězení koaliční smlouvy Pirátů se Starosty.

V rozpočtu na rok 2022 je možné najít úspory asi 60 miliard, říká Rakušan. Díky analýzám, které udělal jeho tým, už teď našel asi 4 % úspor, takže 6 %, které bude požadovat možný příští premiér Petr Fiala od všech ministrů, je podle něj možných. 100 miliard, které Fiala chce ušetřit, ale podle Rakušana není reálný cíl.

Nemáme žádné seznamy, nechceme dělat čistky, ale pokud najdeme, že někam tekly peníze, budeme se na to úředníků ptát, říká Rakušan. Úředníci podle něj musí nést odpovědnost, zmiňuje přitom třeba rozhodování Státního intervenčního fondu i v souvislosti s Agrofertem. Nutná je prý změna služebního zákona tak, aby byla veřejná správa otevřenější.

Základ řešení problému je v 800 tisících nenaočkovaných lidí v regionech, říká Rakušan. Chce motivovat praktické lékaře, aby vyhledali a přesvědčili některé dosud neočkované. Podle Rakušana hrozí, že v prosinci bude v nemocnicích až 5 tisíc lidí. Zmiňuje možnost dalšího testování ve školách a důraz na lokální opatření.

Vybízeli Starostové ke kroužkování? Jaké jsou důvody horšího výsledku koalice Pirátů a Starostů? Je šance ještě teď někoho přesvědčit k očkování? A jaká je nejlepší cesta k nižšímu deficitu rozpočtu? Dozvíte se v rozhovoru.

Hlasovat pro Prostor X v soutěží Křišťálová lupa můžete ZDE >>>

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>