Video placeholde

Hilšer: Je nutné odebrat prezidentovi pravomoci, lékaři mluví jasně, možná místo něj rozhoduje kancléř Mynář

Odebrání pravomocí prezidentovi republiky je nevyhnutelné, říká senátor, lékař a člen stálé komise pro Ústavu Marek Hilšer. Zpráva lékařů podle něj mluví jasně, prezident není schopen vykonávat funkci. Hilšer zdůrazňuje, že jde o dočasný krok. V případě změny stavu by se měli zákonodárci znovu sejít a na základě zprávy lékařů pravomoci prezidentovi vrátit. Hilšer dál plánuje kandidovat na prezidenta, Česko podle něj potřebuje nadstranickou osobu, která bude spojovat oba znesvářené tábory. Nechce o tom ale přemýšlet teď, když je prezident nemocný.

Podle Hilšera je nedůstojné řešit odebrání pravomocí prezidentovi příliš rychle. Říká, že hlasovat by se mělo až po ustavující schůzi Poslanecké sněmovny, tedy po 8. listopadu. Zásadní je pro něj stanovisko lékařů a to, že v listopadu už kroky prezidenta republiky budeme potřebovat. Za jiné situace by mohl úřadovat i z nemocnice, to teď ale prý možné není. Navíc je tu podle Hilšera obava, že místo Miloše Zemana vykonává prezidentský úřad kancléř Mynář. Jeho současné mlžení, jak to nazývá, si vykládá jako snahu znejistit společnost a zpochybnit její instituce.

Jak bude teď Senát postupovat? Nehrozí, že bude část společnosti s jeho kroky velmi nespokojená? Jsou argumenty pro odebrání pravomocí prezidentovi dostatečné? A jak se Marek Hilšer dívá na hodnocení situace ze strany předsedy sněmovny Vondráčka a kancléře Mynáře?

Hlasovat pro Prostor X v soutěží Křišťálová lupa můžete ZDE >>>

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>