Video placeholde

Petr Marek: Hádky o očkování jsou jen třešnička na dortu, kvůli alkoholismu v rodině jsem nepil, kocovinu neznám

Hned dvě nové desky vydává kapela Midi Lidi. Její frontman, hudebník a režisér Petr Marek říká, že o kreativní přetlak nemají nouzi dlouhodobě. I díky covidu ale měli čas nahrávat a alba stvořit. Jsou o mezilidském porozumění, kterého je ve společnosti dlouhodobě nedostatek. Marek v rozhovoru mluví i o svém vztahu k alkoholu, o názorových třenicích jeho blízkých, o tom, proč vlastně netočí filmy, i když by mohl, a o pozitivním překvapením, kterým pro něj byly soutěžící z pořadu Like House.

Očkování je jen třešnička na dortu, říká o vyostřené atmosféře posledních měsíců Marek. Jde podle něj o symptom problémů, které jsou dlouhodobé a vznikají mimo jiné kvůli sociálním sítím. I v rodině jeho matky prý byla „peklíčka“ kvůli prezidentským volbám. Na nových albech se přitom kapela snaží oslovit lidi s pozitivní zprávou, aby se prostě měli rádi. Může to znít jako klišé, podobně jako názvy obou desek, Marek tomu ale věří a svou argumentaci neotřele vysvětluje. V jednoduchosti je pravda.

Petr Marek taky přiznává, že do 30 let prakticky nepil, měl z alkoholu strach kvůli alkoholismu v blízké rodině. Nikdy prý nezažil kocovinu, i když některé jiné věci postupně doháněl. Lysohlávky mu zase pomohly mít rád mytí nádobí. Originálnost vystoupení kapely Midi Lidi a i jejich členů tak vychází z něčeho jiného, o čemž se můžete přesvědčit v rozhovoru. Marek myšlenkově utíká ke slovním hříčkám a vtipkuje při každé příležitosti.

Další film má už napsaný několik let, ale všechna ta práce navíc spojená s filmování ho neláká. Takže je dost možné, že ho nenatočí nikdy. Příběh je o vesnici ve dnech sametové revoluce, která tak nějak po svém a zpožděně prožívá to, co se dělo 17. Listopadu v Praze. Pro Marka byly ty dny důležité, protože skončila „debilní doba“ a přišel nádech svobody, ze které žije dodnes. Celá věc je přitom znovu velmi aktuální a dala by se přenést do roku 2021.

Může hudba pomoct zacelit rány ve společnosti? Kde končí klišé a začíná pravda? Jak tvoří Petr Marek hudbu k filmům? A proč si od toho potřeboval na chvíli odpočinout? Dozvíte se v rozhovoru.

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>