Video placeholde

Pečinka: Babiš je smutný vítěz, musí si hledat nové partnery a vládnutí bude těžší. Opozice se bude spojovat

Kdo se spojuje, vyhrává. To je podle komentátora Reflexu Bohumila Pečinky jasná zpráva krajských voleb. Opoziční strany ukázaly svou sílu a směr, kterým půjdou, pro sněmovní volby to ale automatický úspěch neznamená. Budou to totiž jiné volby, ke kterým přijdou jiní voliči.

Andrej Babiš teď bude rok hledat potencionálního koaličního partnera. Podle Pečinky jsou ČSSD i KSČM v úpadku a na jejich blížících se sjezdech se ukáže, jestli najdou novou energii a cestu k voličům. ČSSD přebrala část hlasů SPD. Z větší části ale voliči ČSSD a KSČM prostě nešli k volbám.

SPD je jedním z vítězů voleb, získala nové mandáty a polepšila si i finančně. Trikolóra naproti tomu neuspěla, podle Pečinky se potvrdilo, že je to mrtvě narozené dítě a tyhle volby pro ni byly umíráčkem. Šancí pro ni je jen spojení právě s SPD, pro které teď ale zřejmě Tomio Okamura nemá důvod.

K volbám přišel nebabišovský svět, míní Pečinka. ANO tak bude mít jen 3 nebo 4 hejtmany a vláda pro Andreje Babiše bude ještě o trochu složitější. Je jasné, že opoziční strany půjdou dál cestou spojování, tyhle volby pro ně byly živá voda. Naplňují tak mimo jiné teze Milionu chvilek, paradoxně v době, kdy Mikuláš Minář zakládá vlastní hnutí a opozici kritizuje.

Jak by se mohly opoziční strany spojovat a jsou teď skutečným ohrožením pro premiéra Babiše? Kdo pocítil neúspěch nejvíc? Na co se musí v příštích měsících zaměřit Andrej Babiš? A sledujeme konec ČSSD?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>