Video placeholde

Imunolog: Nenošení roušek by se mělo trestat, tisíce nakažených nebudeme brzy zvládat, vláda se musí probudit

Vláda se chová populitisticky, ale je to krátkozraké, nakažení budou brzy přibývat po tisících, varuje imunolog z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd Václav Hořejší. Koronavirus podle něj rozhodně nezeslábl a nám reálně hrozí, že půjdeme cestou nejhůř zasažených regionů světa. Popsané a reálné jsou podle něj taky dlouhodobé následky, které koronavirus má, včetně poškození mozku a srdce.

Trasování budeme muset brzy vzdát, epidemie se může vymknout kontrole, tvrdí Hořejší. Doufá, že se vláda probudí a přijde s daleko tvrdšími opatřeními, zejména v ohniscích. Největším rizikem jsou teď restaurace a noční podniky a vědec nechápe, jak je možné, že můžou dál bez větších omezení fungovat.

Odmítání roušek a jejich nenošení by se podle Hořejšího mělo pokutovat a trestat. Doporučování a prosby prý prostě nefungují. Odmítá názory některých lékařů, třeba profesora Žaloudíka, kteří nebezpečnost koronaviru zlehčují. Tvrdí, že jeho argumenty jsou vědecky podložené. Naopak pro slábnutí viru důkazy nejsou.

Hořejší míní, že vláda selhala v přípravě, zejména co se testování a trasovacích kapacit týče. Nedostatečná přísnost podle něj vychází z populismu politiků, i ona ale může mít velké ekonomické dopady, pokud bude opravdu hodně lidí nemocných. Co se vývoje vakcíny týče, je Hořejší optimista. Dobrá a bezpečná vakcína by podle něj mohla být relativně brzy.

Co už víme o imunologické odpovědi organismu na virus? Skutečně může poškodit mozek a srdce? Zeslábl, nebo bude vážně nemocných opět přibývat? V čem vláda chybuje a co by se mělo změnit, aby se tu situace nevymkla kontrole? A jak přesvědčit lidi, kteří roušky odmítají?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>