Video placeholde

Lékař Šedo: Umírání s covidem je stejné jako s rakovinou, roušky fungují, ať Žaloudík prokáže opak

Lékař a děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Aleksi Šedo od září nahradí Romana Prymulu ve funkci náměstka ministra zdravotnictví. Říká, že nechce být druhý Prymula, zároveň ale sklání poklonu jeho inteligenci a rozhodování v době koronaviru. Je přesvědčený o fungování roušek a jejich odmítání nerozumí. Umírání s koronavirem je podle něj podobné umírání s rakovinou.

Pokazilo se, co mohlo, moc mě to mrzí, říká o komunikaci ohledně plánovaného zavedení povinných roušek Šedo. Kritizuje i vyjadřování premiéra, který kritizoval ministra zdravotnictví za výjimky. Pro odchod Adama Vojtěcha teď nevidí důvod, naopak prý fungování českého zdravotnictví zlepšil.

Lepší vysvětlování kroků lidem je ale podle Šeda klíčové a je to jedna z věcí, které se mají zlepšit. Podobně jsou nedostatky i ve fungování chytré karantény, která ale trpí mimo jiné i nedostatkem hygieniků. Některé příběhy o nefungování trasování a podobně jsou prý možná jen výjimky a systém jinak funguje.

Šedo je přesvědčen o tom, že roušky k potlačení epidemie skutečně fungují a jsou třeba. Podkládá to daty a argumenty a říká, že odmítání roušek je jako víra v placatou zemi. Naopak žádá, aby ti, kteří argumentují proti rouškám, podpořili své názory daty. Neobává se v souvislosti s rouškami ani ztráty svobody nebo změn ve společnosti.

Umírání s covidem je jako umírání na rakovinu, tvrdí Šedo. Podobnost je podle něj v tom, že i u rakoviny člověk nakonec zemře na něco jiného. Roušky a další opatření vlády jsou nutné i proto, aby vše dál zvládalo zdravotnictví, ale i hygienici.

Slábne koronavirus, nebo jen prochází odolnější populací? Jaké jsou argumenty pro to, že nasazení roušek od září je nutné? Proč Aleksi Šedo nerozumí lidem, kteří roušky odmítájí? Jak se dívá na kritiku ministra Vojtěcha i ze strany premiéra Babiše? A co mají společného roušky a chemtrails?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>