Video placeholde

Smejkal: Češi nezažili opravdovou epidemii, můžeme to teď zkazit vlastní hloupostí, noste roušky a vydržte

Jestli se tu teď rozjede druhá vlna, budeme si za to moct sami, způsobíme ji vlastní hloupostí, říká hlavní epidemiolog z pražského IKEM Petr Smejkal. Lidé podle něj přestali dodržovat základní pravidla a z roušek se stal nesmyslně symbol nesvobody. Přitom jsou a dál budou klíčové. Smejkal chápe, jaké mají opatření vlády dopady třeba na kulturu. Složme se a pomozme umělcům, říká, ale musíme ještě vydržet.

Doufal jsem, že bude stačit lidem doporučit, co dělat, že si budou léto užívat venku a třeba pojedou i do toho Chorvatska, popisuje Smejkal. Při pohledu na to, jak lidé k opatřením vlády přistupují, je ale znepokojen. Lidé by podle něj měli nosit roušky uvnitř a třeba i v restauracích, dodržovat sociální odstup a ideálně vůbec nechodit do rizikových a uzavřených prostor.

Teď jsme ve fázi tance a nějaká opatření se budou zpřísňovat a uvolňovat až do příštího roku, musíme se s tím naučit žít, míní Smejkal. Je možné, že se potvrdí, že virus slábne, a třeba už na podzim budeme moct opatření uvolnit ještě víc a covid-19 zařadíme mezi sezónní nemoci. Teď to ale nevíme a jeho nebezpečnost se nesnižuje. To, že je teď vážně nemocných málo, neznamená, že to nemůže být daleko horší.

Češi si nezažili to opravdové drama, zkušenost je nepřenositelná, říká Smejkal a doplňuje krizové  a bolestivé příběhy svých kolegů třeba ze Spojených států. To se ale může změnit a záležet bude jen na nás. Smejkal připouští, že stát v některých oblastech zaspal a špatně komunikuje. Sám sleduje poměr pozitivních testů k celkovému počtu provedených testů. Ten je dlouhodobě na hranici toho, co je ještě v pořádku.

Kdy budeme vědět, že síla viru skutečně slábne? Jak se Petr Smejkal dívá na slova některých lékařů o tom, že reakce na koronavirus je přehnaná? Proč je to podle něj ve skutečnosti právě naopak? Proč už Češi nechtějí dodržovat vládní opatření? A jaké to může mít dopady?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>