Video placeholde

Epidemiolog Maďar: Zachrání nás jen roušky, na podzim přijde chaos, kvůli strachu o životy lidí jsem nespal

Na podzim nastane chaos, klíčový bude přístup nás všech a nošení roušek, říká vedoucí epidemiologického týmu ministra zdravotnictví Rastislav Maďar. Epicentrum epidemie se přesunulo do Prahy a obecně její průběh kazí nedisciplinovanost lidí. Na stole je možné omezování provozu klubů a podobných podniků. Od září by se podle Maďara měl upravit i provoz škol. V rozhovoru mluví o své osobní motivaci v boji s koronavirem a těžkém spaní, které kvůli němu měl. Zdůrazňuje, že své služby dává státu zadarmo, že mu na tom prostě záleží.

Jedeme epidemiologickou hranu, nikde v Evropě nejsou tak liberální, říká Maďar. Připouští, že další zpřísnění opatření můžou přijít. Nejhorší situace je teď v Praze, kde kdyby se objevil další podobný případ, jako byl ten s rozšířením covidu v klubu Techtle Mechtle, musely by úřady zakročit. Vnitřní prostory jsou největší riziko pro šíření viru.

Směrem k podzimu mám velké obavy, líčí Maďar svůj pohled na další průběh epidemie v Česku. Mluví o chaosu, který způsobí kombinace různých onemocnění, včetně chřipky a koronaviru. Zdůrazňuje, že klíčové bude nošení roušek a disciplína lidí. Školy by podle něj měly fungovat v upraveném režimu. Jednotlivé třídy a skupiny žáků by se ideálně neměly potkávat. Zároveň musí být připravené přejít do módu vzdálené výuky. Maďar doporučuje všem firmám, které budou moci, aby znovu přešly na home office a jiný podobný styl práce.

Maďar upozorňuje, že se epidemie koronaviru v Česku politizuje, a to včetně role médií a opozice. Často nejde v rámci opatření vlády (a jejich hodnocení) jen o odborné hledisko, a to včetně jednání na vládě. Maďar říká, že je dobře, že se do fungování chytré karantény vloží premiér Babiš. Jeho tlak a důraz může pomoct její fungování zlepšit a některé procesy urychlit.

Jak působí politické tlaky na epidemiologické rozhodování a jak funguje rozhodování vlády? Jaká je teď role a postavení ministra Vojtěcha? Je chytrá karanténa skutečně chytrá? Nemělo se jí od začátku říkat jinak? A proč Rastislav Maďar týdny velmi špatně spal a spolu s kolegy se bál, že budou odpovědní za lidské životy?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>