Video placeholde

Papež: Ministr Vojtěch selhal, vláda kazí lidem dovolenou, strach vyvolává schválně a snaží se zakrýt Karvinou

Hraje se tu hra se strachem, když se bojíme, jsme lépe manipulovatelní, říká místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Už teď v nás prý má hlodat strašák druhé vlny, on sám se ale na podzim těší. Kritizuje vystupování ministra zdravotnictví Vojtěcha i premiéra Babiše. Reálně přitom hrozí, že polovina cestovních kanceláří skončí. Na pomoc ze strany státu je už teď tak trochu pozdě.

Podle Papeže vláda mlží a snaží se zakrýt, že nezvládá situaci na Karvinsku. I proto mluví třeba ministr Vojtěch o tom, že se někteří lidé nakazili koronavirem na dovolené v zahraničí. Horníci z Karvinska přitom mohli cestovat po Evropě a virus rozvézt, nebo se s ním vrátit.

Papež vysvětluje, v jak těžké situaci teď cestovní kanceláře jsou. Premiér Babiš, který mluvil například o tom, že by lidé měli své plány na dovolenou operativně měnit, podle něj jejich fungování nerozumí. Storno poplatky, které i na základě jeho doporučení vzniknou, by tedy mohl zaplatit ze svého. Papež zdůrazňuje, že vláda cestovkám zatím nijak nepomohla. Asociace navrhuje několik možností pomoci, vláda pomoc slibuje, ale zatím se nic neděje.

Reálná situace v letoviscích je přitom leckdy jiná, než se v Česku zdá, podle Papeže zdaleka ne tak špatná. Říká, že koronavirem se můžete nakazit i v Česku a nálepkování lidí, kteří do zahraničí vycestovali, je nebezpečné. Vláda podle něj navíc neumí prokázat, že se lidé skutečně nakazili až tam.

Proč v tuhle chvíli de facto dvoubarevný semafor pro cestování v podstatě nefunguje? Jak dopadá koronavirová krize teď na cestovní kanceláře? Jedná s nimi někdo? Jak si Jan Papež vysvětluje vyjadřování vládních špiček? Nebylo by lepší letos opravdu zůstat doma? A jak bude vypadat podzim, případně příští rok?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>