Video placeholde

Roušky nemají smysl nikde, kvůli koronaviru hrozí vlna rakoviny, bojím se podzimu, říká šéf Motola Ludvík

Bojím se kombinace sezónní chřipky a koronaviru na podzim, lidi by se měli očkovat, říká ředitel motolské nemocnice a bývalý ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík. Virus podle něj nezmizel a ani nikam nezmizí. Je ale mediálně silný, a proto je strach z něj tak velký. Víc lidí přitom zemře kvůli zanedbání péče. Podle Ludvíka vláda příliš poslouchá epidemiology a málo další odborníky, třeba imunology.

Možná se už opravdu nakazilo až půl milionu Čechů, říká Ludvík. Nevěří výsledkům studie ministerstva zdravotnictví a tvrdí, že promoření (či imunizace) bude muset populací projít. Nesmíme udělat tu chybu, že starší lidi s nemocí covid-19 odvezeme do nemocnic, to je poučení před případnou druhou vlnou. Zbytkem společnosti ale má koronavirus projít.

Podle Ludvíka byl strach z koronaviru přehnaný a může za to třeba i to, že nechápeme, jak funguje zdravotnictví v Asii. Bojí se, že lidé kvůli zkušenosti se současnou pandemií podcení tu opravdu nebezpečnou a smrtící, která přijde. Zároveň se Češi pořád bojí chodit do nemocnic a vázne třeba onkologická péče. Ludvík tak upozorňuje na vlnu rakoviny, která by kvůli tomu mohla přijít.

Ředitel motolské nemocnice míní, že roušky už nemají smysl nikde, ani třeba v restauracích. Jsou symbol a mimo jiné i důvod strachu mezi lidmi. Upozorňuje na dopady, které bude mít koronavirová krize na zdravotnický systém. Například kvůli oslabování koruny zdraží léky a nemocnice budou potřebovat celkově víc peněz. O ty se teď přou s pojišťovnami.

Jak se připravit na podzim a proč je tak nebezpečná kombinace klasické chřipkové epidemie a koronaviru? Jaké jsou argumenty pro tvrzení, že koronavirus vlastně není tak nebezpečný a daleko horší je, jak zasáhne zbytek péče? Proč je podle Miloslava Ludvíka na místě mluvit dál o promořování? Jak se dívá na spor ministra zdravotnictví a Romana Prymuly? A proč kandiduje do Senátu za ČSSD i ANO?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>