B. B. King

B. B. King

B.B. King
Zemřel B. B. King, král blues
S králem blues B.B.Kingem se v Mississippi rozloučily stovky lidí
S králem blues B.B.Kingem se v Mississippi rozloučily stovky lidí
S králem blues B.B.Kingem se v Mississippi rozloučily stovky lidí
21
Fotogalerie

Král blues B. B. King: Proč legendární hudebník narozený na bavlnových plantážích svým kytarám říkal Lucille?

Jeden z nejikoničtějších bluesových kytaristů a zpěváků B. B. King by dnes oslavil 94. narozeniny. Černošský umělec se z amerických bavlnových plantáží vypracoval do čela hitparád a k patnácti cenám Grammy. Všem svým kytarám říkal Lucille a dnes se tak jeden model kytary oficiálně nazývá. V Česku si King zahrál dvakrát, pokaždé to bylo s kytaristou Lubošem Andrštem.

B. B. King se narodil jako Riley B. King v roce 1925 v Mississippi na bavlnové plantáži. Jako dítě zpíval v místním gospelovém sboru a tamější kazatel jej naučil základy hry na kytaru. Od té doby jej nástroj neopustil. Mladý King poslouchal o přestávkách při trhání bavlny rádio a snil o kariéře hudebníka. Začal hrát v kostelech se slavnými St. John’s Gospel Singers.

Jeho kariéra však skutečně nabrala na obrátkách až za druhé světové války, kdy se přestěhoval do Memphis, aby si tam splnil svůj sen. Město Memphis je s umělcem neodmyslitelně spjato. Stal se součástí bluesové scény na Beale Street, kde na konci 40. a začátkem 50. let po večerech hrával. Tvrdil, že za jeden večer hraní si vydělal víc než za týden na plantáži.

B. B. aneb Blues Boy

King začal na sklonku zlaté éry rádia vystupovat na několika místních rozhlasových stanicích a později měl své stálé okénko na rádiu WDIA jako zpěvák a DJ. Vysloužil si přezdívku Beale Street Blues Boy, pod níž vystupoval. Časem ji zkrátil na Blues Boy, a nakonec pouze B. B. Odtud jeho umělecké jméno.

Zázraky se začaly dít, když vzal King do ruky elektrickou kytaru. Začal experimentovat a hrát s velkými umělci, třeba s Bobbym Blanchem. Od 50. let strávil asi čtyři dekády tím, že koncertoval zhruba 300krát za rok. Mezi jeho nejznámější počiny patří remake písně Raye Hawkinse The Thrill is Gone z roku 1969. Tehdy zaútočil na špičky R&B i popových hitparád, což nebylo pro bluesového hudebníka běžné. V témže roce také zahájil dlouho očekávané turné skupiny The Rolling Stones.

Do Česka King zavítal poprvé v roce 1998, kdy vystoupil v pražském Kongresovém centru. Zahrál si s ním bluesový kytarista Luboš Andršt. O dva roky později spolu vystoupili znovu ve zlínském klubu Golem.

Černá dáma jménem Lucille

Kytara Lucille patří ke Kingovi asi jako buřinka k Chaplinovi. Od roku 1949 tak říkal každé své kytaře. Historka, která se k tomu váže, má několik různých verzí. Jedna z nich vypráví, že v hospodě, kde byl i King, vypukl požár. Všichni utekli, ale hudebník se vrátil pro svou milovanou kytaru. Později se dozvěděl, že hořelo kvůli rvačce o dívku jménem Lucille. Dva muži měli strčit do velké nádoby s petrolejem. Traduje se, že jméno Lucille mělo Kingovi připomínat, aby nikdy nevyváděl žádné hlouposti. Nová kytara se dá pořídit, nový King nikoliv. 

V 80. letech, kdy už byl King legendou, mu pak výrobce nástrojů Gibson navrhl, že vytvoří signovaný model, který přebere jméno Lucille. Je to elegantní černá kytara se zlatou mechanikou, kterou začala vyrábět také firma Epiphone za mnohem dostupnější cenu. 

B.B. King zemřel 14. května 2015 v Las Vegas. Bylo mu 89 let.