Charlie Chaplin

Charlie Chaplin Zdroj: Profimedia.cz

Charlie Chaplin: nejpopulárnější Cikán na světě

Necyklopedie o mně kdysi napsala: „Jan Berwid-Buquoy se podle matriky narodil 26. března 1946. Jestli se tomu dá ovšem věřit, se neví. Jde o úřední zápis. Ty jsou většinou mylné …“ V případě největšího groteskního komika všech dob to platí dvojnásob: Charlie Chaplin se jako Charlie Chaplin nikdy nenarodil. Kde se narodil, nevíme, a kdy se narodil, rovněž nevíme. Jeho rodný list se nikdy nenašel …

 

Kauza začala nenápadně. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) dospěl k závěru, že populární filmový komik má sklony ke komunismu. Při bližším zkoumání týkajícím se jeho minulosti zjistili agenti FBI pozoruhodná fakta. Osoba se nejmenovala „Charlie Chaplin“, nýbrž Israel Thornstein. Patrně občan židovského původu, údajně narozen 16. 4. 1889 v jižním Londýně.

 

Výzvědná služba USA by tomu v žádném případě nevěnovala pozornost, kdyby filmový herec svými politickými postoji nepřipomínal marxismus-leninismus (i když členem KS USA nikdy nebyl) a jeho filmy se náhle neobjevovaly ve vybraných kinech ve Varšavě, Sopotech, Praze a v Karlových Varech. FBI se rozhodl zaměřit na šetření případu.

 

V roce 1952 požádala americká zpravodajská služba britské vedení MI5 (britská kontrarozvědka), aby zjistilo okolnosti jména a narození, tak jako působení Charlieho Chaplina, na území Spojeného království.

 

Odpověď, kterou zaslala kontrarozvědka MI5 (před několika dny v britských archívech odtajněna), byla nadmíru zarážející: Dne 16. 4. 1889 se žádná osoba jménem „Charlie“, resp. „Israel“ v oblasti jižního Londýna nenarodila. Jistý Israel Thornstein se narodil ve střední Anglii (nelze však zjistit přesné datum), jeho otec byl Issak Thornstein a matka Cikánkou, zvanou „cikánská královna“, nikoli však z kmene Romů, nýbrž Sintů (kočovní Cikáni).

 

Rodina uprchla z Ruska před pogromy na Židy a Cikány ze strany carových kozáků a usadila se ve střední Anglii, kde se Israel Thornstein (alias „Charlie Chaplin“) narodil. MI5 vyloučila jakoukoliv levicovou činnost této rodiny na území Spojeného království a prý neví, jak dotyčná osoba ke jménu „Charlie Chaplin“ vůbec přišla. Protože podle pravidel židovských kodexů se určuje rasová příslušnost dítěte podle matky, ačkoli otcem dítěte byl ruský Žid, je „Charlie Chaplin“ ve skutečnosti Cikán! To vše objevil vysoký důstojník britské kontrarozvědky Jack Hill a informaci coby „top confidentialy“ (velice důvěrné) zaslal roku 1977 i Charliemu Chaplinovi.

 

 

Filmový komik v roce 1953 Spojené státy opustil a do konce svého života (25. 12. 1977) žil ve Švýcarsku, kde se vůči mezinárodním novinářům vehementně bránil nařčení, že by byl kdy komunistou: „Jde o naprostý nesmysl. Nikdy jsem komunistou nebyl. Šlo mi prostě pouze o to, aby každý slušný člověk měl střechu nad hlavou!“ Sáhnu do mé vlastní zkušenosti: Trochu moudrých slov a hned je člověk podezírán, že je komunista! Několik citátů Charlieho Chaplina:

•    Zajímám se o budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života.

•    Bohatí lidé mají sklon myslet si, že jsou moudří, jako si opilí myslí, že jsou střízliví.

•    S penězi je to zvláštní. Když už jich má člověk dost, tak je nepotřebuje.

•    Někdo začne psát paměti ve věku, když už si skoro nic nepamatuje.

•    Komedie je tragédie, která se děje někomu jinému.

•    Smích, jak předpokládám, je vyjádřením vzdoru. Musíme se smát své bezmoci, nebo bychom se zbláznili.

•    Všeobecný souhlas není často nic jiného než všeobecný omyl.