Jerry Lee Lewis v 50. letech

Jerry Lee Lewis v 50. letech Zdroj: wikimedia Commons

Policejní snímek Jerryho Lee Lewise
Brána ranče Jerryho Lee Lewise
Chodník v Memphisu
Ulice Jerryho Lee Lewise
Jerry Lee Lewis v roce 1977
9
Fotogalerie

Odešel The Killer. Jerry Lee Lewis pomáhal rock and rollu na svět

Jižanské kořeny a slabost pro rock and roll charakterizovaly amerického bouřliváka Jerryho Lee Lewise, který včera v 87 letech zemřel. Excentrický pianista a zpěvák, přezdívaný The Killer, byl u toho, když rokenrol začínal své vítězné tažení světem. Jeden z nejtalentovanějších pianistů všech dob získal řadu zlatých desek, také čtyři ceny Grammy, včetně té za celoživotní dílo.

Lewis se narodil 29. září 1935 ve městečku Ferriday v jižanské Louisianě, vyrostl obklopen směsicí blues, gospelu a country hudby. Na piano začal hrát již jako pětiletý chlapec, v patnácti se už hraním po hospodách a barech živil. Ze studií na texaské církevní škole byl vyhozen, když v místním kostele zahrál americkou hymnu ve stylu boogey woogey. Své dva první singly natočil v roce 1954.

Ach, ta sestřenice

Raketový vzestup pak Lewis zaznamenal s písněmi Whole Lotta Shakin' Goin' On a Great Balls of Fire!, které dobyly špičky popové, country i R&B hitparády. Záhy však přišel pád, když se provalilo, že jeho třetí manželkou je jeho třináctiletá sestřenice. Na výsluní se Lewis v USA opět prodral koncem 60. let, tentokrát v country hudbě. Jeho kariéra následně úspěšně pokračovala. Úplnému návratu na hudební vrchol však bránily Lewisovy opakované problémy s alkoholem, drogami a zbraněmi.

V roce 1986 byl jako jeden z prvních uveden do rokenrolové Síně slávy. V 80. letech se s kolegy Johnnym Cashem, Carlem Perkinsem a Royem Orbisonem zdárně připomněl albem Class of'55. V roce 2006 vydal album Last Man Standing, na němž spolupracoval s Ericem Claptonem, B.B. Kingem, Brucem Springsteenem či Mickem Jaggerem. Dobře se prodávalo též album Mean Old Man (2010).

Lewis byl sedmkrát ženatý. V roce 2012 si vzal pečovatelku Judith Brownovou, která je exmanželkou jeho bratrance. Současná Lewisova žena byla dříve provdána za jeho bratrance Rustyho, s jehož starší sestrou, svou sestřenicí Myrou Gale Brownovou, se Lewis oženil v roce 1957. Celkem měl šest dětí, dvě zemřely.

V roce 2009 nadchl diváky energickým vystoupením v Praze v holešovické hale. Poprvé zahrál v Praze v roce 2004.

„Bez Jerryho Leea Lewise bych nebyl tím, kým jsem. Byl průkopnický a strhující a zcela rozdrtil klavír," uvedl britský zpěvák Elton John. „Rebel až do konce," uvedl hudebník Gene Simmons, který označil Lewise za jednoho z průkopníků rokenrolu. Svou soustrast na sociálních sítí vyjádřili také člen kapely Rolling Stones Ronnie Wood, bývalý člen kapely Beatles Ringo Starr nebo bývalý americký prezident Donald Trump.