Lori Maddox a její idol Jimmy Page.

Lori Maddox a její idol Jimmy Page. Zdroj: Flickr

Mladičká teenagerka započala kariéru hudební múzy v roce 1971.
Sable Starr (úplně nalevo) a Lori Maddox (úplně vpravo) s kapelou Led Zeppelin.
Lori Maddox a Jimmy Page.
Lori Maddox
Lori Maddox
9
Fotogalerie

Lori Maddox: Příběh dětské groupie, která se ve 13 letech stala milenkou Davida Bowieho

Mladičká teenagerka započala kariéru hudební múzy v roce 1971. Společně s o několik měsíců starší Sable Starr tehdy začala chodit do rokenrolových klubů v Los Angeles, kde se brzy stala velice oblíbenou. Její drobná postava, velké hnědé oči a kudrnaté vlasy se zalíbily i redaktorům věhlasných hudebních časopisů Creem a Star. A tak se čerstvě třináctiletá dívka objevila hned v několika číslech těchto magazínů. Netrvalo to dlouho a mezi její obdivovatele se zařadily i hvězdy světové velikosti. První z nich byl David Bowie.

Slavný hudebník nijak neztrácel čas a hned při prvním setkání chtěl Lori odvézt do hotelového pokoje. Mladá dívka se ale zalekla a raději předstírala, že je přítelkyní Rodneyho Bingenheimera, majitele klubu, ve kterém Bowieho potkala. „Byla jsem vyděšená a ještě pořád pannou. Měl oranžové vlasy, žádné obočí a tu nejbělejší kůži, jakou si dokážete představit. Tehdy jsem už asi líbala kluky, ale nebyla jsem připravena na Davida Bowieho,“ vzpomínala později Lori.

Jen pět měsíců poté přijel slavný zpěvák do LA znovu. A Maddox se již dobrovolně nechala odvézt jeho bodyguardem na hotel. Spolu s ní tam byla i Sable Starr. „Podíval se na mě těma dvoubarevnýma očima a zdvořile mě požádal, jestli bych šla za ním. Samozřejmě jsem šla. Sable se na mě tehdy podívala, jako kdyby mě chtěla zabít. Odvedl mě do ložnice, něžně mi svlékl šaty a odpanil mě. Po asi dvou hodinách jsem se šla podívat za Sable, která byla úplně opilá v předpokoji. Psala prstem na okna, že chce oš*kat Davida. Řekla jsem mu, co dělá, a že se kvůli tomu cítím špatně. ‚Tak ji, miláčku, přiveď dovnitř,‘ řekl tehdy. A tak jsem v jedné noci přišla o panenství i zažila první trojku,“ uvedla Lori v knize Dylana Jonese „David Bowie: The Oral History“.

Samotná Lori tvrdí, že jí v té době bylo již 15 let. Většina pamětníků ale skloňuje číslovku 13. V kontextu dnešní morálky či kampaní typu #MeToo působí tento příběh samozřejmě velmi negativně. Samotná Lori ho tak ale nikdy nevnímala a i to může být motivem, proč mluví v souvislosti s Bowiem raději o vyšším věku. Na ten nižší ovšem ukazuje i románek s kytaristou Jimmym Pagem, jenž dle jejího vyprávění přišel záhy poté. Ten totiž proběhl v roce 1972 během turné Led Zeppelin. A to bylo Lori prokazatelně teprve 14 let.

Jimmy Page své nestandartní namlouvání zahájil ještě v době, kdy udržoval poměr s hudebnicí Pamelou Des Barres. Lori se mu v počátcích vyhýbala a později uvedla, že z něj dokonce měla strach. A to až do doby, kdy ji jeden z bedňáků přivedl k Pageovi do svíčkami osvětleného pokoje. „Jimmy tehdy seděl v rohu, měl do očí naražený klobouk a v ruce držel vycházkovou hůl. Bylo to takové tajemné a zvláštní… Vypadal jako gangster. Bylo to nádherné,“ uvedla Lori v knize o Led Zeppelin Hammer of the Gods.

Od té doby Page a Maddox tvořili pár. Samozřejmě tajně. Kdyby totiž na celou věc přišla policie, šel by kytarista Led Zeppelin velmi pravděpodobně do vězení. Vztah s Pamelou Des Barres ukončil Page tak, že s ní přišel na večírek a z něj jednoduše za Pamelina křiku odešel s Lori. To byla evidentně jeho oblíbená taktika, neboť o zhruba rok a půl později udělal to samé i tehdy šestnáctileté Maddox. Na jedné párty ji jednoduše vyměnil za plnoletou playmate Bebe Buell. Lori tehdy Jimmyho stále milovala a bolest vyřešila pořádnou dávkou drog. Se zkrvaveným nosem následně nový pár zatlačila do rohu a křičela na Page: „Proč mi to děláš?“ Ten ji však ignoroval a jednoduše odešel.

Druhý den přišla ke kytaristovi do hotelového pokoje, kde zcela logicky našla i nahou Bebe. Mezi dívkami došlo k divoké hádce, jíž se Page údajně jen hystericky smál. To Lori definitivně vyléčilo a ze scény groupies se potichu vytratila. Ke kytaristovi Led Zeppelin se údajně na krátko vrátila ještě v 80. letech, ale dnes už má normální zaměstnání nákupčí v obchodě s oblečením a žije relativně obyčejným životem.

Rozhovorům o divokém mládí se ale nebrání. A i když stále tvrdí, že se tehdy skvěle bavila a ničeho nelituje, v březnu tohoto roku byla pro Guardian nezvykle vážná: „Nechtěla bych, aby si tím prošla číkoliv dcera. Můj úhel pohledu se mění s tím, jak stárnu. Začínám být více a více cynická.“