Pražané se učí jezdit do práce na kole

Pražané se učí jezdit do práce na kole Zdroj: Jan Šibík

Pražané, na rozdíl od politiků, odborářů a Klause, zvládají stávku s přehledem

Praha byla ve čtvrtek dopoledne, v době jednoho z údajných vrcholů odborářské stávky, většinou klidná. Silnice byly průjezdné a pokud ne, tak hlavně kvůli tomu, že i ty prázdné někde nesmyslně blokovala policie (zejména na Malé Straně). Tisíce lidí sedly na kola (byl to povznášející pohled) a hodně obyvatel šlo pěšky. Navíc jen pár jednotlivců se tvářilo naštvaně (v televizi uvidíte ale pravý opak). Pražané porazili stávku za pár hodin svým nadhledem a klidem.

 

Ovšem to se nedá říci o politicích, odborářích a médiích. Pražané si museli v minulých dnech a týdnech vyslechnout stovky hysterických reakcí jak od odborářských bossů, tak od vlády a dalších politiků pravice i levice. A navíc byli občané zasaženi mediální masáží, která připomínala příchod válečné fronty.

 

 

Naštěstí lidé nepodlehli ani tlaku odborářů, ani politiků, ani médií. Prostě se zařídili po svém a vzali většinou stávku s nadhledem. Byl to ten vůbec nejlepší způsob jak čelit podobným akcím.

 

Video placeholde
Demonstrace odborářů na Palackého náměsti v Praze • Reflex.cz

 

V televizním zpravodajství se ale večer objeví pár dramatických záběrů a pár křiklounů stávku podporujících i stávku odsuzujících. Neobjeví se tam ale to, co je realitou – ten podivný, ale vlastně příjemný klid, který hlavní město zažívalo během čtvrteční stávky na většině míst.

 

 

Zvláštním „ústupkem“ odborářům pak bylo zrušení oslav čtvrtečních 70. narozenin prezidenta Václava Klause na Pražském hradě. Prý kvůli obavám o bezpečnost hostů. Pokud  nejsou úřady a policie schopny zabezpečit příchod hostů ani k prezidentovi, tak je to na pováženou. Přece se nečekaly žádné tisícové průvody a výtržnosti. Oslava se konat měla, protože právě to by byl nejlepší vzkaz odborům, co si někteří lidé o jejich akci myslí.