Prezidentka Kosova Atifete Jahjaga

Prezidentka Kosova Atifete Jahjaga Zdroj: Profimedia.cz

Exkluzívně: Skončí večeře Klause s Obamou fiaskem? USA totiž zvou i prezidentku Kosova

Václav Klaus se má už příští týden sejít opět s americkým prezidentem Barackem Obamou. Mělo by se tak stát v rámci schůzky středoevropských prezidentů ve dnech 27. a 28. května ve Varšavě. Ovšem jak Reflexu potvrdilo několik důvěryhodných zdrojů, mohlo by se nakonec vše zvrtnout.

Problém je v tom, že Američané by chtěli na večeři se středoevropskými prezidenty, na které má být přítomen i Václav Klaus, pozvat rovněž novou prezidentku Kosova, Atifete Jahjagovou (35). Jenže český prezident je letitý a hlasitý odpůrce nezávislého Kosova. Klaus naopak v době balkánských válek vždy spíše stál na straně Srbska. A Bělehrad odtržení Kosova, jež bylo oznámeno v únoru 2008, neuznává.

 

 

Vzniká tak ale vážný diplomatický problém, protože Česká republika na jaře 2008 nezávislé Kosovo uznala. V květnu toho roku Klaus napsal pro deník MF Dnes článek, jenž se věnoval tomuto uznání českou vládou, a text nazval „Jak jsem se styděl“. Vysvětloval, že se s uznáním Kosova Českou republikou nemůže smířit.

 

Představa, že tedy bude sedět ve Varšavě u stolu s Atifete Jahjagovou, vypadá velmi zajímavě. Stát se to sice může, ale prezident by určitě vyjádřil jasně své názory na situaci v Kosovu.

 

 

A proč vlastně Američané prezidentku Kosova chtějí pozvat? Podle Německé tiskové agentury (DPA) je první žena v čele této části Evropy zřejmou důvěrnicí Washingtonu. Přes deset let vykonávala čelné funkce ve vedení kosovské policie, vystudovala práva v Prištině a následně si zvyšovala kvalifikaci i v USA, konkrétně ve Federálním vyšetřovacím úřadu (FBI) a při americkém ministerstvu spravedlnosti.

 

 

Barack Obama má při cestě do Evropy, kterou by měl zahájit 23. května, navštívit Irsko, Velkou Británii, Francii a právě Polsko. Ve Varšavě oznámí kromě jiného rozmístění amerických stíhaček F-16 a raket v Polsku. Americký prezident se prý bude snažit rozptýlit obavy zemí střední Evropy, že Spojené státy pod jeho vedením mají menší zájem o náš region než v minulosti.