Člen vlády

Člen vlády Zdroj: ČTK

Komu nasadí Věci veřejné trestanecký náramek?

Tak jsem konečně přišel na chuť Věcím veřejným - je to skutečně pluralitní strana. Během jediného dne umí mít tolik názorů, kolik v ní najdeme lidí s příjmením Bárta.

 

Vezměme si třeba poslední skvělý vtip bratrů Víta a Matěje, ten ohledně státních zakázek pro jejich rodinnou bezpečnostní agenturu ABL. Je tak fikaný, že vědět o něm před volbami, kroužkoval bych Kateřinu Klasnovou oba volební dny! Samozřejmě jen za plentou.

 

Šéf Věcí veřejných s policajtským titulem doktora práv Vít (plyšáka Radka Johna nepočítám, předvolební trik s ním považuji za skončený) nejdřív naoko prodal svou půlku firmy bratrovi Matějovi, jenž ji nyní vlastní s manželkou Stanislavou. To lidé obvykle dělají před rozvodem či konkursem, když chtějí i nechtějí zůstat majiteli čehokoli hodnotnějšího, než je kufřík s nevypranými ponožkami.

 

Načež slíbil, že se ABL nebude účastnit žádných státních tendrů, když už v televizi tolik bojovali proti korupci. Načež Víta poopravil Matěj zhruba stejně, jako jeho bratr poopravuje Johna, když si na tiskovce začne hrát na předsedu: ABL se nebude účastnit tendrů vypsaných pouze ministerstvy ovládnutými Věcmi veřejnými.

 

Na ministerské úrovni jsou sice taková (zatím) naštěstí jen čtyři, ovšem pouze bez započítání mocných náměstků. Ostatně jedním z nich má být u Johna na vnitru i jistý Miroslav Zahálka, člen představenstva firmy… ABL! A to nemluvím o jiných ministerstvech, která Petr Nečas Bártovi nerozdal, když si čtyři horké týdny hrál na Ježíška.

 

Jsem teď proto trochu zmatený. Matějův bratr Vít slíbil, že bezpečnostní náramky od ABL nebudou nosit například trestanci v domácím vězení. Logicky: jde o vnitráckou zakázku a sám by pak musel volat na jeden z protikorupčních mobilů nonstop vibrujících v Johnově kapse, pokud by se ho John pokusil uplatit…

 

Myslím, že přestává legrace. Začínám mít nepříjemný pocit, že s Bártovou obskurní partou ve vládě nakonec skončí s kontrolními náramky od ABL všichni kromě trestanců. Pak tady teprve bude pořádek!