Takto vyzerali politici po vyhlásení predbežných výsledokov volieb.

Takto vyzerali politici po vyhlásení predbežných výsledokov volieb. Zdroj: TASR

Volby na Slovensku: Kníže vládnout nebude

„Buzici“ a „Maďaři“ – ti teď podle Jána Sloty začnou vládnout Slovensku. Předseda Slovenské národní strany (SNS) ventiloval v takových pojmech své zklamání nad tím, že jeho strana s národoveckou tématikou proklouzla do parlamentu jen tak tak.

 

Poprvé od roku 1992 volili Češi a Slováci stejně. Vyhrát nechali levicovou stranu, ale většinu hlasů dali pravici. Nechali zmizet Vladimíra Mečiara a spolu s maďarskou menšinou hlasovali proti dalšímu vyhrocení slovensko-maďarských vztahů.

 

Opozice : vláda - 79 : 71

Sestavením vlády pověřil slovenský prezident Ivan Gašparovič dosavadního premiéra Robera Fica. Bylo očekávatelné, že na rozdíl od Václava Klause pověří sestavením stranu s nejvyšší volebním ziskem. Jednak je se Smerem Roberta Fica spjatý, jednak Fico vyhrál skoro o dvacet procentních bodů nad druhou SDKÚ-DS Mikoláše Dzuridny a Ivety Radičové.

 

Jenže Ficovi zůstává už jen oslabený Slota. Vladimír Mečiar bude totiž letos moci znovu zazpívat svoji oblíbenou loučící píseň „S pánem bohom, idem od vás...“, tentokrát s výsledkem 4,32 % definitivně. Dohromady má ve stopadesátičlenné Národní radě Slovenské republiky Smer se SNS 71 křesel. Čtyři opoziční strany jich mají 79. Že by se Ficovi podařilo zviklat nějakou pravicovou stranu, to je velmi nepravděpodobné, neboť pro ni by to byla politická sebevražda - už proto, že všechny tyto strany odmítly povolební spolupráci se Smerem už před volbami.

 

Takže jaké je vlastně nové rozložení sil ve slovenském parlamentu? Nejsilnější Smer má 62 mandátů, nejslabší SNS 9. Pravicové strany vyjednávající o koalici jsou na tom následovně: SDKÚ-DS obsadí 28 křesel, nováček Svoboda a Solidarita (SaS) 22 křesel, Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) 15 křesel a o jedno méně má Most-Híd, strana zastupující maďarskou menšinu.

 

Ta druhá „maďarská“ strana - SMK – se nakonec do parlamentu nedostala, což je možná vůbec největší překvapení slovenských voleb. Její předseda Pál Csáky byl na rozdíl od šéfa Mostu Bély Bugára tím, kdo se ve slovensko-maďarském sporu jednoznačně postavil na stranu nové maďarské vlády strany Fidesz. Ta také před volbami označila SMK za jedinou partnerskou stranu. Slovenští Maďaři však další vyhrocení odmítli.

 

Dluhy a marihuana

Vzhledem k velkým nevraživostem mezi dosavadním kabinetem a opozicí se jedinou možnou variantou nové vlády jeví spojenectví všech čtyř dosud nevládních stran. Jednání už začala, ale bude velmi zajímavé, jak budou zástupci partají řešit například otázku registrovaného partnerství či legalizaci marihuany, když to SaS měla v programu a KDH to odmítá. Ona shoda půjde podle všeho přes ekonomický program, neboť krach těchto jednání by dost možná znamenal předčasné volby. Bude se tedy šetřit, škrtat a reformovat a ve společenských otázkách bude zřejmě zachován status quo.

 

Jisté je zatím jedno: kníže Svatopluk, Ficem titulovaný jako první král Slováků, může z Bratislavy odejít do svých sídel na Moravě. On Slovensku vládnout nebude.