Z boxera Christophera Dettingera je hrdina hnutí Les Gilets Jaunes, jeho tvář je nejen na plakátech ale i na zdech...

Z boxera Christophera Dettingera je hrdina hnutí Les Gilets Jaunes, jeho tvář je nejen na plakátech ale i na zdech... Zdroj: Adéla Knapová

Aurélien (uprostřed) spolu s kamarády studenty patří mezi podporovatele hnutí. Podle něj je třeba, aby se francouzská společnost změnila a Francie přestala být zemí prominentních elit.
Co plakát a transparent, to originál domácí tvorby. Hlavní postavou je však téměř vždy prezident Macron, jenž se stal zosobněním společnosti ignorující obyčejné lidi.
Než se nechají vyfotit, natáhne si většina demonstrujících přes obličej šátek. Mezi stovkami sympatizantů bez žlutých vest, jež během pochodu průvod zdraví a fotí si ho, je i dost policistů v civilu, kteří aktéry protistátního hnutí natáčejí a posléze monitorují.
3
Fotogalerie

Vzpoura neviditelných

Každou sobotu už čtyři měsíce vstává Jules N. před sedmou ranní, aby stihl vyvenčit psy, dát si kávu a cigaretu, zabalit do batohu vestu, respirátor a sluneční brýle a vydat se na vlak do Paříže. Po deváté vystupuje s ostatními na nádraží Montparnasse, kde je čekají také pokuřující policisté v přilbách a se štíty. „Je to už sobotní rutina,“ směje se padesátník Jules, žlutou vestu oblečenou přes bundu a batoh.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!