Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán nemá před volbami nic jisté
Summit NATO: Premiér Petr Fiala a maďarský premiér Viktor Orbán (24.3.2022)
Vladimir Putin u Viktora Orbána, únor 2015.
Maďarský premiér Viktor Orbán jedná v době napětí na Ukrajině s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Foto ze setkání v roce 2019
Summit Visegrádské čtyřky s jihokorejským prezidentem.
15
Fotogalerie

Maďarské volby online: Orbán vyhrál nečekaně drtivě, nejspíš opět s ústavní většinou

V neděli maďarští voliči vybírají nový parlament. Přestože vládnoucí strana Fidesz Viktora Orbána vede ve všech průzkumech, budou volby jistě nejvyrovnanější za dlouhou dobu. Volby pro vás budeme po celý den komentovat online. Podívejte se, jaké hlavní strany kandidují, co voličům nabízí a kdo může být příští premiér.

Co předpovídají průzkumy

V předvolebních výzkumech všech známých institutů vede vládní Fidesz, liší se jen v rozdílu. Dle institutu Médián dostane Fidesz 50 % hlasů, opozice 40 %, nacionalistická strana Naše vlast 4 %, recesistická Strana dvouocasého psa také 4 %. U institutu Závecz vede Fidesz v poměru 41:39, což už je o něco těsnější rozdíl, podobně u výzkumu od institutu Republikon, kde Fidesz vede v poměru 35:33 (jen voliči rozhodnutí jít k volbám). Zhruba 600 tisíc voličů bylo týden před volbami nerozhodnutých, očekává se zároveň vysoká volební účast, až kolem 80 procent.

Favorit voleb – vládní strana Fidesz

Jde již o čtvrté volby za sebou, v nichž je jasným favoritem strana Viktora Orbána. Zkratka Fidesz znamená Svaz mladých demokratů, s tímto názvem strana vznikla před revolucí jako protikomunistický studentský spolek. Jak známo, z mladé liberální strany se časem stala národně-konzervativní formace, jejíž nejvýraznější politika je finanční podpora rodin, boj s migrací a maďarská suverenita.

Za tři volební období Orbánovy vlády Fidesz výrazně změnil zemi a její politický systém. Schválil novou ústavu a zavedl ne-liberální politický režim, který Orbán nazval „systém národní spolupráce.“ V souvislosti s přestavbou země se maďarská vláda často dostává do sporu s evropskými institucemi ohledně kvality demokracie a nezávislých institucí. Na politice Fideszu nejčastěji dle výzkumů voliči oceňují zastropování cen energií a různou podporu rodin například ve formě výhodných půjček na bydlení. Důvody, proč naopak vládu kritizují, jsou především v kvalitě veřejných služeb, a to hlavně zdravotnictví a školství.

Sjednocená opozice všech barev

O přerušení Orbánovy hegemonie se letos pokusí široká koalice šesti opozičních stran s názvem „V jednotě pro Maďarsko“. Součástí koalice je dříve velmi radikální hnutí Jobbik, dvě socialistické strany (Maďarská socialistická strana a od ní odštěpená Demokratická koalice), liberální hnutí Momentum a dvě ekologické strany Politika může být jiná a Dialog pro Maďarsko.

Jako lídra koalice vybrali sympatizanti těchto stran do té doby poměrně neznámého starostu města Hódmezovásárhely, nezávislého kandidáta Pétera Márki-Zaye. Jeho výběr se jevil jako překvapivý a zajímavý, protože není spojen s dosavadní opozicí a považuje se za pravicového konzervativce.

Online přenos

Online přenos

Oliver Adámek
Oliver Adámek
3. dubna 2022 · 00:07

POSLEDNÍ PRŮZKUM PŘED VOLBAMI: 47 - 47

Že budou volby velmi vyrovnané, potvrzuje i poslední předvolební výzkum preferencí, který včera publikoval institut Publicus. Dle něj je poměr rozhodnutých voličů Fideszu a V jednotě pro Maďarsko remízový 47:47. Publicus je však institut považovaný za spíše pro-opoziční, výzkum si u něj zadal levicový deník Népszava.  

Oliver Adámek
Oliver Adámek
3. dubna 2022 · 00:02

VÝSLEDKY BUDOU POZDĚ VEČER

Hlasy se začnou sčítat hned po sedmé večerní, relevantní výsledky se dají očekávat kolem 22. hodiny. Letos však volby zřejmě budou poměrně vyrovnané, o vítězi může být rozhodnuto až v noci.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
2. dubna 2022 · 23:58

VOLBY ZAČALY

V tuto chvíli se v Maďarsku otevírají volební místnosti. Hlasovat se bude do 7 hodin večer, posledně se však volby protáhly kvůli frontám u volebních místností.