Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán nemá před volbami nic jisté
Summit NATO: Premiér Petr Fiala a maďarský premiér Viktor Orbán (24.3.2022)
Vladimir Putin u Viktora Orbána, únor 2015.
Maďarský premiér Viktor Orbán jedná v době napětí na Ukrajině s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Foto ze setkání v roce 2019
Summit Visegrádské čtyřky s jihokorejským prezidentem.
15
Fotogalerie

Maďarské volby online: Orbán vyhrál nečekaně drtivě, nejspíš opět s ústavní většinou

V neděli maďarští voliči vybírají nový parlament. Přestože vládnoucí strana Fidesz Viktora Orbána vede ve všech průzkumech, budou volby jistě nejvyrovnanější za dlouhou dobu. Volby pro vás budeme po celý den komentovat online. Podívejte se, jaké hlavní strany kandidují, co voličům nabízí a kdo může být příští premiér.

Co předpovídají průzkumy

V předvolebních výzkumech všech známých institutů vede vládní Fidesz, liší se jen v rozdílu. Dle institutu Médián dostane Fidesz 50 % hlasů, opozice 40 %, nacionalistická strana Naše vlast 4 %, recesistická Strana dvouocasého psa také 4 %. U institutu Závecz vede Fidesz v poměru 41:39, což už je o něco těsnější rozdíl, podobně u výzkumu od institutu Republikon, kde Fidesz vede v poměru 35:33 (jen voliči rozhodnutí jít k volbám). Zhruba 600 tisíc voličů bylo týden před volbami nerozhodnutých, očekává se zároveň vysoká volební účast, až kolem 80 procent.

Favorit voleb – vládní strana Fidesz

Jde již o čtvrté volby za sebou, v nichž je jasným favoritem strana Viktora Orbána. Zkratka Fidesz znamená Svaz mladých demokratů, s tímto názvem strana vznikla před revolucí jako protikomunistický studentský spolek. Jak známo, z mladé liberální strany se časem stala národně-konzervativní formace, jejíž nejvýraznější politika je finanční podpora rodin, boj s migrací a maďarská suverenita.

Za tři volební období Orbánovy vlády Fidesz výrazně změnil zemi a její politický systém. Schválil novou ústavu a zavedl ne-liberální politický režim, který Orbán nazval „systém národní spolupráce.“ V souvislosti s přestavbou země se maďarská vláda často dostává do sporu s evropskými institucemi ohledně kvality demokracie a nezávislých institucí. Na politice Fideszu nejčastěji dle výzkumů voliči oceňují zastropování cen energií a různou podporu rodin například ve formě výhodných půjček na bydlení. Důvody, proč naopak vládu kritizují, jsou především v kvalitě veřejných služeb, a to hlavně zdravotnictví a školství.

Sjednocená opozice všech barev

O přerušení Orbánovy hegemonie se letos pokusí široká koalice šesti opozičních stran s názvem „V jednotě pro Maďarsko“. Součástí koalice je dříve velmi radikální hnutí Jobbik, dvě socialistické strany (Maďarská socialistická strana a od ní odštěpená Demokratická koalice), liberální hnutí Momentum a dvě ekologické strany Politika může být jiná a Dialog pro Maďarsko.

Jako lídra koalice vybrali sympatizanti těchto stran do té doby poměrně neznámého starostu města Hódmezovásárhely, nezávislého kandidáta Pétera Márki-Zaye. Jeho výběr se jevil jako překvapivý a zajímavý, protože není spojen s dosavadní opozicí a považuje se za pravicového konzervativce.

Online přenos

Online přenos

Petr Sokol
Petr Sokol
3. dubna 2022 · 21:44

SEČTENA TŘETINA HLASŮ: FIDESZ OSLABIL JEN DROBNĚ

S postupem sčítání se potvrzuje naše prognóza o oslabování alince FiDeSz-KDNP. Zatím ale vládní alince oslabuje jen těsně a stále vede s 58 % v celostátním obvodu. Ve většinových obvodech se opozice dostala nově do vedení v jediném a poměr obvodů je nýní 88:18 pro orbánovce. Opozice stále vede jen ve třech obvodech mimo hlavní město.

Nacionalisté z hnutí Naše země (Mi Hazánk) se stále drží nad 6 procenty a byli by v parlamentu.

Petr Sokol
Petr Sokol
3. dubna 2022 · 21:27

STAV JEDNOMANDÁTOVÝCH OBVODŮ: 89:17 PRO ORBÁNA

Po sečtení 28 % hlasů v jednomandátových obvodech vede vládní Orbánova aliance FiDeSz-KDNP v 89 z nich. Opozice jen v 17, z nichž je drtivá většina v Budapešti. Ale i v hlavním městě jsou aktuálně dva obvody, kde FideSz vede nad koalicí V jendotě pro Maďarsko.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
3. dubna 2022 · 21:22

OPOZIČNÍ LÍDR BY NYNÍ PROHRÁL SVŮJ OBVOD

Dílčí výsledky z obvodu, kde kandiduje lídr opozice Péter Marki-Zay, zatím ukazují, že zde vede protikandidát z FideSz-KDNP János Lazár v poměru 52 % ku 39 %. V tomto obvodě ej zatím sečteno ale jen 40 % odevzdaných hlasů. 

Petr Sokol
Petr Sokol
3. dubna 2022 · 21:14

PRVNÍ VÝSLEDKY: FIDESZ VEDE

Po zpracování 16 % odevzdaných hlasů vede v rámci celostátního obvodu Orbánův FiDeSZ-KDNP s 61,93 %, druhá opoziční koalice V jednotě pro MAďrasko (EM) s 27,06 % a do parlamentu by se dostalo ještě silně nacionalistické uskupení Naše země /Mi hazánk) s 6,07 %, recesisté z Maďarské strany dvojocasého psa (MKKP) si zatím připisují 2,25 % hlasů..

Když připočteme aktuální stav v jednotivých jednomandátových obvodech vypadal by nový parlament takto: FiDeSz-KDNP 133 mandátů, opoziční koalice 56 křesel a nacionalisté 8 mandátů.

tyto výsledky jsou obšem logicky z nejmenších, hlavně venkovských okrsků, které silně favorizují pravicové vládní uskupení a zřejmě i nacionalisty. Jejixh výsledky proto bude nadále velmi pravděpodobně klesat.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
3. dubna 2022 · 20:54

NAPJATÁ OČEKÁVÁNÍ

Opoziční strany očekávají výsledky v prostoru umělého kluziště v parku Városliget. Je poměrně chladno a příznivci stran teprve přicházejí a venkovní stoly se kolem 8. hodiny teprve pomalu zaplňovaly. Opoziční politici jistě doufají, že v parlamentu jich zasedne více.

Umělé kluziště v parku Városliget
Umělé kluziště v parku Városliget
Petr Sokol
Petr Sokol
3. dubna 2022 · 20:50

PRVNÍ REÁLNÉ VÝSLEDKY PO 21. HODINĚ

Maďarská média se shodují, že první olební výsledky začnou nabíhat po 21. hodině. Jak už jsme psali, sčítání začalo výsedky v jednomandátových obvodech.

Obě velké formace podle médií mají vlastní výpočty podle dílčích výsledků. FiDeSZ údajně na jejich základě věří ve vítězství o 5 procent, sjednocená opozice ve volební remízu. Nejlepší nálada je ale zatím na volební párty recesistické Maďarské strany dvojocasého psa.

Petr Sokol
Petr Sokol
3. dubna 2022 · 20:09

ODHAD MEDIÁNU NENÍ EXIT-POLL

I některá česká média mluví v případě čísel zveřejněných Medianem o volebním odhadu. Nejde ale o tzv. exit-poll, tedy průzkum u volebních místností, ale o předvolební průzkum dělaný v době před volbami. Jeho vztah k dnešním výsledkům je proto volnější a třeba maďarské televize ve své infografice ani neukazují jako něco důležitého.

Musíme tedy čekat až na reálné výsledky.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
3. dubna 2022 · 20:06

NIC NEPOMOHLO, POČET OBYVATEL MAĎARSKA SE SNIŽUJE

Maďarský premiér Viktor Orbán již mnoho let hovoří o tom, jak pomocí daňového zvýhodnění a sociálních dávek pro rodiny zastaví nepříznivý demografický vývoj v zemi. Jenže, nepodařilo se. Před uprchlickou vlnou z válečné Ukrajiny mělo Maďarsko 9,62 milionu obyvatel. To je o více než milion méně než v roce 1980, kdy jich bylo 10,71 milionu. Tehdy bylo dosaženo poválečného vrcholu. Paradoxní je, že pokles by byl ještě větší a trochu jej mírní imigranti. K tomu Orbán v roce 2019 ale řekl: „V Evropě se rodí méně a méně dětí. Odpovědí Západu je přistěhovalectví. Za každé chybějící dítě přijde nové a čísla budou zase v pořádku. My ale o čísla nestojíme, my potřebujeme maďarské děti.“ Maďarských dětí je ale „nedostatek“.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
3. dubna 2022 · 19:19

ODHAD MEDIÁNU: FIDESZ 121, OPOZICE 77

Po skončení hlasování institut Medián zveřejnil poslední předvolební průzkum ze dnů těsně před volbami. Dle něj Fidesz získá 49 %, V jednotě pro Maďarsko 41 %, Strana dvouocasého psa 4,5 % a hnutí Naše vlast rovněž 4,5 %.

Petr Sokol
Petr Sokol
3. dubna 2022 · 19:19

PŘEDSEDA MAĎARSKÉ STRANY DVOJOCASÉHO PSA: PRŮZKUMY NÁM PŘEDPOVÍDAJÍ 100 %

Při čekání na výsledky by nemělo zapadnout, že odpoledne volil také předseda recesistické Maďarské strany dvojocasého psa (MKKP) Gergely Kovács, který při tom novinářům řekl, že je důležité, aby každý, kdo hlasuje pro Maďarskou stranu dvouocasých psů (MKKP), šel k volbám, ale, že si nemyslí, že je tak důležité, aby šli volit také příznivci ostatních stran. Lídr recesitů také prohlásil, že strana provedla „reprezentativní průzkum na jednom člověku", v němž MKKP získala 100 procent, takže se těší na večerní výsledky.

Podle Gergelyho Kovácse je největší otázkou, zda „Gumová galakticko-koloniální strana zaútočí na Zemi" a dodal, že pokud vyhraje MKKP ve volbách, tento útok neuspěje.

Petr Sokol
Petr Sokol
3. dubna 2022 · 19:10

VOLEBNÍ MÍSTNOSTI SE ZAVŘELY

Po 13 hodinách skončilo dnešní hlasování. Odvolit ještě mohou ti, kteří by stáli ve frontě před volební místností.

Petr Sokol
Petr Sokol
3. dubna 2022 · 19:04

OPOZICE JIŽ ZPOCHYBŇUJE ČÁST VOLEB

Ve čtvrtek ráno se v médiích objevila informace , že na skládce poblíž rumunského města Târgu Mureş byl nalezen celý pytel vyhozených a částečně spálených maďarských volebních lístků. Šlo údajně o již vyplněné volební lístky, na některých by hlas pro opoziční koalici a na druhých pro nacionalistickou stranu Naše země ( Mi Hazánk).

Sjednocená opozice proto požádala clostátní volební komisi o anulování korespondenčních voleb a jejich případné opakování. Národní volební úřad ale dnes rozhodl, že se případem nebude zabývat, protože jeho pravomoc sahá jen na území Maďarské republiky. 

Rýsuje se tak možnost, že výsledky voleb nebudou všemi stranami uznány. 

Oliver Adámek
Oliver Adámek
3. dubna 2022 · 18:56

V ZAHRANIČÍ DLOUHÉ FRONTY

Během dne se v maďarských médiích psalo o velmi dlouhém čekání na volby v zahraničí. Na volebních místech v Německu, Nizozemsku či Francii vznikaly hodinové fronty. Je možné, že se z toho důvodu stejně jako v minulých volbách odloží začátek oznamování výsledků.

Petr Sokol
Petr Sokol
3. dubna 2022 · 18:46

MAĎARSKÉ VOLBY ZKOMPLIKOVALY NIZOZEMSKÉ VLAKY

Komplikaci při hlasování Maďarů v Nizozemsku dnes přinesl technický problém, který vyřadil z provozu všechny vlaky v Nizozemsku. To zkomplikovalo, nebo dokonce znemožnilo účast na volbách některým maďarským voličům. Ti žijí v zemi tulipánů nejčastěji v Amsterdammu nebo Rotterdammu, ale maďarská ambasáda s volební místností se zde nachází v oficálním hlavním městě v Haagu. 

Petr Sokol
Petr Sokol
3. dubna 2022 · 18:41

TÉMĚŘ STEJNÁ ÚČAST JAKO MINULE

Do uzavření volebních místností chybí už jen 20 minut a volební úřad již zveřejnil volební údaje ze 17. hodiny. Podle nich se zájem voličů o volby téměř vyrovnal účasti ve stejnou dobu v roce 2018. Dnes zatím obvolilo 62,91 % oprávněných voličů, před čtyřmi lety ve stejnou dobu to bylo o jen málo více 63,21 % voličů.

Zdá se tedy, že účast letos výsledky zásadně nezahýbá. Opozice se může řadovat, že účast je zatím nejvyšší v její baště v hlavním městě,a le ani to není nic historicky neobvyklého.

 

Oliver Adámek
Oliver Adámek
3. dubna 2022 · 17:07

JAK SE BUDE SČÍTAT A KDY BUDOU VÝSLEDKY

Po uzavření volebních místností v 7 hodin večer se nejprve začnou sčítat hlasy pro kandidáty v jednomandátových, většinových obvodech. Následně se sečtou hlasy pro celostátní kandidátky stran, poté se sečtou hlasy ze zahraničí, až na závěr se budou sčítat hlasy z referenda. Nejprve budou známé výsledky z méně lidnatých volebních okrsků a až později z větších měst, proto nejspíš časem budou stoupat procenta pro opozici.

Petr Sokol
Petr Sokol
3. dubna 2022 · 17:00

KORESPONDENČNÍ VOLBA KVŮLI DIASPOŘE

Korespondenční volba, kterou tolik odmítají mnozí čeští příznivci Viktora Orbána, byla v Maďarsku zavedena kvůli Maďarům žijících v okolních státech - Rumunsku, Srbsku, Chorvatsku, Slovinsku, Rakousku, na Slovensku i na Ukrajině, aby se jim ulehčilo hlasování.

Korepondenčně mohou hlasovat pouze maďarští občané, kteří nemají na území republiky trvalou adresu, tedy nejenom ti v zemích kolem Maďarska, ale i jinde ve světě. Mají ale ve volbách jen jeden hlas - ten pro celonárodní listinu (nehlasují v jednomandátových obvodech)

Před čtyřmi lety bylo korepondenčně odevzdáno více něž 267 tisíc hlasů, což činilo 4,6 % všech odevzdaných hlasů. Téměř polovina z nich (48 %) pocházelo z Fumunska, kde v Sedmihradsku (Transylvánii) žije největší maďarská menšina. Právě tam se podpora FiDeSz pohybuje kolem 80 procent.a opozice má podporu jen v jednotkách procent.

Opozice proto letos sázela na kampaň v zemích, které s Maďarskem nehraničí a kde zahraničí Maďaři preferují alternativu k Orbánovi. Například v Británii minule pro Fidesz hlasovalo jen 11 procent voličů a drtivě tam vyhrála opozice.

Maďarsko má zkrátka i svou diasporu rozdělenou na dvě naprosto odlišné poloviny.

Petr Sokol
Petr Sokol
3. dubna 2022 · 16:26

HLASUJE SE I V CIZINĚ A TAKÉ KOREPSONDENČNĚ

Při očekávaném těsném výsledku může být rozdílový moment také v hlasech ze zahraničí. Těch bude letos více než před čtyřmi lety. K hlasování na zahraničních zastupitelských misích se zaregistrovalo  65 480 voličů oproti 58 310 před 4 lety. Ke korepsondenčnímu hlasování se pak přihlásilo 456 129 voličů, zatímco v roce 2018 to bylo "jen" 378 449.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
3. dubna 2022 · 16:02

VOLEBNÍ ÚČAST SE BLÍŽÍ REKORDU

Účast maďarských voličů se dále přibližuje rekordu z voleb před čtyřmi lety. Do 15 hodin přišlo hlasovat 52,75 % voličů, posledně to touto dobou bylo 53,64 %. Nejvyšší účast (56,44 %) je nadále v Budapešti, těsně za ní je župa Pest, tedy zázemí hlavního města. Nejnižší je účast v župě Borsod-Abaúj-Zemplén na severovýchodě země, a to 47,92 %.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
3. dubna 2022 · 15:24

ORBÁN JE DRŽÁK, V PARLAMENTU SEDÍ UŽ 32 LET

Přestože na premiéra Viktora Orbána jsou velmi různé názory, jeho voliči mu bezmezně věří. Sedí totiž v maďarském parlamentu už od května 1990. Tedy téměř 32 let. A bude v něm sedět ještě další roky. Ve svých prvních parlamentních volbách v roce 1990 ale nebyl výsledek jeho Fideszu nijak oslnivý - pod Orbánovým vedením získal jen 24 mandátů z celkových 386 a skončil tehdy v opozici.