Politik strany dvouocasého psa před maďarskou televizí

Politik strany dvouocasého psa před maďarskou televizí Zdroj: ČTK/AP

Jeden ze satirických plakátů Maďarské strany dvouocasého psa
Anti-kampaň Maďarské strany dvouocasého psa
Summit NATO: Premiér Petr Fiala a maďarský premiér Viktor Orbán (24.3.2022)
Summit NATO: Premiér Petr Fiala a maďarský premiér Viktor Orbán (24.3.2022)
Orbán byl opět zvolen předsedou vládní strany Fidesz a hýřil sliby
9
Fotogalerie

Rarita maďarských voleb: Strana dvouocasého psa prosazuje pivo zadarmo, může rozhodnout o vládě

Do maďarského parlamentu se může v neděli dostat recesistická Maďarská strana dvouocasého psa (maďarsky zkráceně kutyapárt). Během svého působení strana například slibovala pivo zadarmo, místo plotu na hranici navrhovali nad Maďarskem postavit nadchod. Proč je nejúspěšnější recesistická strany Evropy právě v Maďarsku a jaké jsou šance, že rozhodne o pokračování premiéra Orbána?

Strana, která slibuje zařídit věčný život, pivo zadarmo nebo dokonce druhého Orbána, je součástí maďarské politiky již 16 let. Začínala kampaní před volbami roku 2006, tehdy ještě především v Segedíně, kde strana vznikla. Od začátku svými výstupy především ironicky napodobuje marketing tradičních stran a politiku obecně.

 

Vesmírný volební program

První volební program strana připravila do voleb 2010 s názvem „Ať je všechno lepší!“ Součástí programu bylo třeba zalepení ozonové díry a snížení gravitace. Pověst Maďarska v zahraničí chtěli vylepšit například otevřením maďarské restaurace na Marsu a rozvíjením obchodních vztahů s mimozemskými civilizacemi. Tehdy však ještě stále nešlo o registrovanou politickou stranu.

Výrazněji se strana opět zviditelnila v době migrační krize. Orbánova vláda tehdy nechala postavit plot na jižní hranici Maďarska a spustila billboardovou kampaň, na kterou kutyapárt reagovala. Vedle vládního billboardu s maďarským nápisem „Když přicházíš do Maďarska, musíš dodržovat naše pravidla!“ se tak například objevily antibillboardy s nápisy „Imigranti nemakají a berou nám práci“ nebo „Když přicházíš do Maďarska, musíš počkat, až někdo odejde, ať je nás pořád stejně!“

Během vládní kampaně pro referendum 2016 opět připravili antikampaň. Referendum se týkalo migrace a cílem bylo odmítnutí migračních kvót. Tehdejší vládní billboardy začínaly nejčastěji otázkou „věděli jste, že…?“ Na anti-billboardy proto napsali třeba „věděli jste, že nenávist způsobuje vysoký tlak, stres, neklidnost, bolest hlavy a oběhové problémy?“

Ve volbách před čtyřmi lety pak strana poprvé kandidovala do parlamentu, a získali tehdy na recesisty úctyhodný výsledek – a to 1,75 procent. Už tím se stali zřejmě nejúspěšnější humoristickou stranou v Evropě. Další rok ve volbách do europarlamentu si ještě o něco polepšili na 2,62 %, následně se v komunálních volbách dostali do zastupitelstev několika budapešťských obvodů a mají rovněž místostarostu ve čtvrti Ferencváros. V posledních letech už se kromě čisté satiry věnují i praktickým politickým tématům – především digitalizaci a transparentnímu fungování státu. Jako dobrovolníci pak často zvelebují veřejný prostor, třeba přemalovávají zanedbané zastávky městské dopravy a lavičky.

Rozhodnou o pádu Orbána?

Význam původně výhradně satirického uskupení tak stále zesiluje a v letošních volbách se díky tomu strana dostává do nové situace. Šest nejvýraznějších opozičních stran totiž letos kandiduje ve volební koalici „V jednotě pro Maďarsko“, do které přizvali i kutyapárt. Recesisté však chtějí o mandáty zabojovat sami, pročež je často dost nevybíravě kritizují sympatizanti opozice. Rozdíl mezi opoziční koalicí a Orbánovým Fideszem je totiž stále jen pár procent, opozici tak na konci můžou scházet právě jejich procenta a Strana dvouocasého psa pak budou pak dle mnohých ti, kdo Orbána udrželi u moci.

Na druhou stranu je postup satiriků pochopitelný. V průzkumech se pohybují stabilně kolem 2-3 procent, před letošními volbami poprvé překročili dokonce pět procent. Příběh této už tak bezprecedentně úspěšné recese tak může dostat ještě úplně jiný rozměr. Je pochopitelné, že ve chvíli takové dost možné neopakovatelné příležitosti se nechtějí přidat do houfu tradičních stran, vůči nimž se vždycky vymezovali.

Navíc pokud by skutečně získali parlamentní mandáty, může právě jejich několik hlasů rozhodnout o tom, že premiér Orbán po třech volebních obdobích u moci skončí. Strana dopředu oznámila, že se v takovém případě přidá ke koalici V jednotě pro Maďarsko, respektive v parlamentu podpoří její případně vznikající vládu. Už jen fakt, že nejdéle vládnoucího politika v EU může odstavit od moci humoristická strana, je vtipně bizarní aspekt víkendových maďarských voleb.