Zdevastované město Černihiv

Zdevastované město Černihiv Zdroj: Reuters

Satelitní snímky z Černihivu zachycují hořící skladiště nafty.
Satelitní snímky z Černihivu zachycují hořící skladiště nafty.
Zkáza Kyjeva.
Zkáza Kyjeva.
Zdevastované město Dergači v Charkovské oblasti. (21.3.2022)
105
Fotogalerie

Válka na Ukrajině online: Nejnovější zprávy, fotografie a komentáře

To, co viselo v několika dnech ve vzduchu je nyní jasné. Vladimir Putin vyslal na svobodnou a nezávislou Ukrajinu své vojáky. Ve čtvrtek 24. února ráno začaly ruské jednotky ostřelovat velká ukrajinská města. Konflikt si již vyžádal lidské životy a raněné na obou stranách. Politici v Česku i dalších zemích akt agrese jednomyslně odsoudili. Londýn, EU i NATO uvalují na Rusko rozsáhlé sankce. Válku na Ukrajině sledujeme online.

 

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
13. dubna 2022 · 20:18

ČEŠTÍ DIPLOMATÉ SE VRÁTILI DO KYJEVA, RUSOVÉ VYHROŽUJÍ ÚTOKY NA TRANSPORTY ZBRANÍ

  • Nejméně sedm lidí přišlo o život a dalších 22 osob, včetně tří dětí, utrpělo zranění při ruském ostřelování východoukrajinského Charkova a okolí. Uvedl to dnes gubernátor Oleh Syněhubov na facebooku.
  • Na britský sankční seznam přibude 206 osob spojených s Moskvou, včetně 178 podporovatelů samozvaných republik na Ukrajině ovládaných separatisty.
  • Rusko na Ukrajině používá fosforové bomby a vůči civilnímu obyvatelstvu uplatňuje metody teroru. V projevu přes videohovor to dnes před poslanci estonského parlamentu řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Uvedl také, že Moskva násilně deportovala do odlehlých částí Ruska více než 500 000 Ukrajinců.
  • Pozorovací mise OBSE zaznamenala jasná porušení lidských práv ze strany ruských vojsk na Ukrajině. Prokurátor ICC označil zemi za místo zločinu.
  • Náměstek ruského ministra zahraničí varoval, že Moskva bude americké a alianční transporty zbraní na území Ukrajiny brát jako legitimní vojenské cíle.
  • Čeští diplomaté se vrátili na ambasádu v Kyjevě, oznámilo ministerstvo zahraničních věcí. Velvyslanectví bylo uzavřené od počátku ruské invaze.
  • Rusko zaútočí na velitelství v Kyjevě, pokud budou ukrajinské síly pokračovat v sabotážích a útocích na ruském území, oznámila podle TASS Moskva.
  • Rusko dnes vyhostilo zástupce českého velvyslance v Moskvě. Podle českého MZV jde o reakci na březnové vyhoštění pracovníka ruské ambasády v Praze.
Reflex
Reflex
13. dubna 2022 · 10:28

BIDEN TRVÁ NA TOM, ŽE RUSKO PÁCHÁ NA UKRAJINĚ GENOCIDU, UKRAJINCI DOPADLI MEDVEDČUKA

  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý zveřejnil fotografii prominentního proruského politika Viktora Medvedčuka s pouty na rukou po zvláštní akci ukrajinské tajné služby SBU. Letos v únoru, krátce po začátku ruské invaze, ukrajinské úřady informovaly o tom, že lídr Opoziční platformy utekl z domácího vězení. Zelenskyj později v projevu navrhl Medvedčuka vyměnit za ženy a muže, kteří jsou v zajetí ruských sil, píše agentura Reuters.
  • Americký prezident Joe Biden dnes uvedl, že si stojí za tvrzením, že Rusko páchá na Ukrajině genocidu. Ruského prezidenta Vladimira Putina přitom obvinil, že se snaží „zničit myšlenku, že je možné být Ukrajincem“. Informuje o tom agentura AP.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes uvedl, že není možné učinit stoprocentní závěry o tom, zda ruské síly použily v Mariupolu chemické zbraně. V této souvislosti poznamenal, že v ruskými silami obléhaném městě v tuto chvíli nelze provést řádné vyšetřování. Informuje o tom agentura Reuters.
  • V Kyjevské oblasti zemřelo od začátku ruské invaze přes 720 civilistů, uvedlo ukrajinské ministerstvo vnitra. Na 200 osob se pohřešuje.
  • V obléhaném Mariupolu stále čeká na evakuaci více než 100 000 civilistů, uvedl starosta. Podle vicepremiérky se dnes humanitární koridory neotevřou.
  • Ruská vojska pokračují v ostřelování Charkova a Mariupolu, podle Kyjeva ničí civilní infrastrukturu. V Donbasu Ukrajinci odrazili šest ruských útoků.
Reflex
Reflex
13. dubna 2022 · 09:28
 

 
Reflex
Reflex
12. dubna 2022 · 20:06

V BUČE OBJEVILI UŽ 403 TĚL, PODLE STAROSTY MARIUPOLU VE MĚSTĚ ZEMŘELO 21 000 CIVILISTŮ

  • Starosta Buče Anatolij Fedoruk dnes informoval, že úřady doposud objevily těla 403 lidí, o nichž se domnívají, že je zabili ruští vojáci za dobu, co oblast okupovali. Podle agentury Reuters dodal, že počty takto nalezených těl stále rostou.
  • Podle posledních odhadů mohlo od začátku ruské invaze na Ukrajinu v Mariupolu zemřít až 21.000 civilních obyvatel. Uvedl to dnes starosta obléhaného města Vadym Bojčenko podle agentury Reuters. Zároveň zdůraznil, že od začátku pouličních bojů je složité zjistit přesný počet obětí.
  • Ukrajinské úřady uvedly, že zmařily pokus ruských hackerů poškodit ukrajinskou elektrickou rozvodnou síť prostřednictvím kybernetického útoku.
  • Lékaři Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava úspěšně operovali dvanáctiletou dívku z ukrajinského Mariupolu, kterou zasáhl granát. Poranil ji nohu ve chvíli, kdy vyšla z domu. Novináře o tom dnes informovala mluvčí nemocnice Petra Petlachová.
  • Zprávy o násilnostech ve městě Buča jsou falešné, prohlásil dnes ruský prezident Vladimir Putin po jednání s běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem. Podle Lukašenka je situace ve městě výsledkem britské zpravodajské operace.
  • Japonsko uvalilo další sankce na ruské jednotlivce i společnosti a zakázalo dovoz některých produktů. Na seznamu jsou i Putinovy dcery.
Reflex
Reflex
12. dubna 2022 · 10:31

RUSOVÉ V MARIUPOLU ÚDAJNĚ POUŽILI CHEMICKÉ ZBRANĚ

  • Ruská armáda včera večer v Mariupolu údajně použila blíže neupřesněnou chemickou zbraň. Oznámil to pluk Azov, který obklíčené město. Ukrajinské ministerstvo obrany podle náměstkyně informace prověřuje. Mohlo jít o fosforovou munici, připustila. Spojené státy a Británie nad zprávami o údajném ruském chemickém útoku vyjádřily znepokojení. Potvrdit ho ale nemohou.
  • Boje na východě Ukrajiny v příštích dvou až třech týdnech zesílí, tvrdí Londýn. Pokračují ruské útoky na Doněck, Luhansk, Cherson a Mykolajiv.
  • Na východě Ukrajiny se dnes civilistům otevře devět humanitárních koridorů, kterými se mohou evakuovat z obléhaných měst. Oznámila to místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková. Osobními vozy mohou lidé odjet i z Mariupolu.
  • Ruští vojáci v noci na dnešek ostřelovali Chmelnyckou oblast na západě Ukrajiny, kde podle ruského ministerstva obrany zničili muniční sklad a hangár. Po zásahu střelou na místě propukl požár, oběti nejsou hlášeny, uvedly ukrajinské úřady. O poškození vojenského vybavení neinformovaly.
  • Rusko od začátku invaze na Ukrajinu přišlo o 19 600 vojáků, stovky tanků, 157 letadel a 140 vrtulníků. Uvedl to dnes ukrajinský generální štáb. Ruské ministerstvo obrany naopak ohlásilo, že ruské síly od 24. února zničily 130 ukrajinských letadel, 99 vrtulníků, 244 protileteckých raketových zbraní a 443 dronů. Tvrzení stran o ztrátách způsobených nepříteli nelze ověřit z nezávislých zdrojů.
Reflex
Reflex
8. dubna 2022 · 08:34

Z DONBASU PRCHAJÍ LIDÉ V OBAVÁCH PŘED NOVÝM RUSKÝM ÚTOKEM

  • Z Ukrajinou kontrolované části Doněcké a Luhanské oblasti se v očekávání nové ruské ofenzívy evakuovalo vlakem za západ země více než 170.000 lidí. Evakuační soupravy, jejichž provoz ve čtvrtek přerušil nálet ruského letectva, nyní opět jezdí.
  • Solidaritu a podporu Ukrajině v boji proti ruské agresi vyjádří dnes v Kyjevě další zahraniční delegace. Při setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským tak učiní předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a také slovenský premiér Eduard Heger.
  • Situace ve městě Borodjanka u Kyjeva je podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ještě "výrazně strašnější" než v nedaleké Buči, kde podle ukrajinských a západních představitelů ruská okupační vojska spáchala masakry civilistů. Generální prokurátorka Iryna Venediktová dnes podle agentury Reuters uvedla, že v Borodjance, zničené během ruských náletů a okupace, se v troskách dvou domů našla těla 26 lidí.
  • Austrálie dnes odeslala na Ukrajinu 20 obrněných vozidel Bushmaster. Stalo se tak více než týden poté, co o dodávku 11tunových víceúčelových transportérů výslovně požádal při svém projevu před australským parlamentem ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom agentura DPA.
 

Reflex
Reflex
7. dubna 2022 · 08:50

NA VÝCHODĚ UKRAJINY POKRAČOVALO RUSKÉ OSTŘELOVÁNÍ. USA ZJIŠŤUJÍ, KTERÉ RUSKÉ JEDNOTKY ZABÍJELY V BUČE

  • Podle západních představitelů může konflikt na Ukrajině trvat ještě dlouho. Šéf NATO Stoltenberg hovoří o mnoha měsících nebo dokonce letech.
  • USA se domnívají, že budou schopné zjistit, které jednotky ruské armády se dopustily krutostí na civilním obyvatelstvu ve městě Buča na předměstí Kyjeva. Televizní stanici CNN to řekl nejmenovaný americký činitel. Identifikace těchto ruských jednotek je pro americké zpravodajské služby naprostou prioritou.
  • Na východě Ukrajiny pokračovalo ostřelování luhanského města Popasna. Ruské jednotky podle Kyjeva chtějí obnovit ofenzivy zaměřené na Rubižne a Nižne.
  • Na Ukrajině se včera z míst zasažených boji podařilo evakuovat skoro 4900 lidí, informovala na facebooku ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Z nich asi 1170 se vlastními auty dopravilo z obleženého Mariupolu do Záporoží.
  • V Itálii kdosi podpálil vilu zabavenou ruskému moderátorovi Vladimirovi Solovjovovi, který patří k hlavním tvářím ruských prokremelských médií. Moderátorovi, který je na sankčním seznamu Evropské unie, italské úřady zabavily v oblasti Comského jezera tři nemovitosti v hodnotě osmi milionů eur (195 milionů korun). Uvedla to agentura AFP.
  • Státy EU se včera napoprvé neshodly na nových sankcích proti Rusku, jejichž pátý balík v úterý navrhla Evropská komise. ČTK to sdělil diplomatický zdroj, podle něhož bude jednání velvyslanců členských zemí pokračovat dnes.
Reflex
Reflex
6. dubna 2022 · 18:44

PODLE JOHNSONA NEMÁ CHOVÁNÍ RUSŮ VŮČI CIVILISTŮM DALEKO KE GENOCIDĚ, USA A BRITÁNIE ZAVEDLY DALŠÍ SANKCE

  • Úřady východoukrajinské Luhanské oblasti doufají, že se jim dnes podaří evakuovat civilisty skrze pět humanitárních koridorů, a vyzvaly obyvatele regionu, aby odešli, dokud je to bezpečné. Informovala o tom agentura Reuters. Ruské jednotky se podle ukrajinské strany připravují na novou ofenzivu v Donbasu, včetně Luhanské oblasti.
  • Pachatelé a ti, kteří vydávali povely při masakru civilistů v ukrajinském městě Buča, musí nést odpovědnost. Ve Spolkovém sněmu to dnes prohlásil německý kancléř Olaf Scholz, podle něhož se krveprolití dopustili ruští vojáci. Řekl také, že Berlín vede tajné rozhovory s Kyjevem o případných budoucích bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu. Britský premiér Boris Johnson řekl, že chování ruských vojáků vůči civilistům v Buči i jinde na Ukrajině se nezdá být příliš daleko od genocidy.
  • Maďarský premiér Orbán dnes v telefonickém rozhovoru s ruským prezidentem Putina navrhl vyhlásit okamžité příměří na Ukrajině. Šéfa Kremlu také pozval na mírová jednání v Budapešti s ukrajinským a francouzským prezidentem Zelenským a Macronem a s německým kancléřem Scholzem. Putin prý zareagoval pozitivně, ale uvedl, že bude mít podmínky.
  • USA zpřísňují sankce proti Sberbank a blokují aktivity Alfa Bank, zakazují nové investice v Rusku a uvalují sankce na Putinovy děti, oznámil Bílý dům. Británie zmrazila aktiva Sberbank a Moskevské kreditní banky. Oznámila, že do konce roku zakáže dovoz ruského uhlí, a uvalila sankce na osm oligarchů.
  • Pentagon odhaduje, že Rusko dokončilo stažení všech svých sil od Kyjeva. USA očekávají, že Moskva tyto jednotky po zotavení a doplnění vyšle znovu na Ukrajinu, uvedl dnes podle agentury Reuters nejmenovaný vysoce postavený představitel amerického ministerstva obrany.
Reflex
Reflex
6. dubna 2022 · 09:28

V HOSTOMELU PO RUSKÉ OKUPACI POHŘEŠUJÍ 400 LIDÍ, SITUACE V MARIUPOLU SE DÁLE ZHORŠUJE

  • Z oblastí bojů na Ukrajině se v úterý podařilo evakuovat 3846 lidí. Uvedla to vicepremiérka Iryna Vereščuková. Téměř 1500 z nich pochází z ruskými jednotkami obleženého Mariupolu, kde panuje katastrofální humanitární situace. Kolona sedmi evakuačních autobusů z města, kterou doprovázel Mezinárodní výbor Červeného kříže, se ale kvůli blokádě musela zastavit.
  • Indie odsoudila vraždy civilistů v ukrajinské Buči a vyzvala k nezávislému vyšetřování. Podle Reuters přitvrzuje postoj vůči ruské invazi na Ukrajinu.
  • Za 35 dní okupace ukrajinské obce Hostomel ruskými invazními vojsky ze ztratilo přes 400 lidí. Očití svědci potvrdili smrt některých z nich, část lidí se pohřešuje. Taras Dumenko, šéf nově vytvořené vojenské správy Hostomelu, to uvedl v rozhovoru s rozhlasovou stanici Hromadske Radio (Veřejné rádio). Jeho tvrzení nebylo možné nezávisle ověřit.
  • Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v noci na dnešek schválila navýšení pomoci Ukrajině o protitankové rakety Javelin v ceně 100 milionů dolarů (2,23 miliard korun). Americký ministr zahraničí Antony Blinken to oznámil na twitteru.
  • V ukrajinském Mariupolu dál pokračují těžké boje a město čelí ruskému ostřelování. Již teď špatná humanitární situace v obleženém městě se zhoršuje, lidé nemají léky ani vodu. Uvedlo to britské ministerstvo obrany.
  • Generální štáb ukrajinské armády dnes nevyloučil, že by ruské síly mohly k podpoře své další ofenzivy na Ukrajině použít území separatistické proruské republiky Podněstří.
  • Rumunsko rozhodlo vyhostit ze svého území deset ruských diplomatů. Deset zaměstnanců ruské ambasády musí opustit i Portugalsko.
Reflex
Reflex
5. dubna 2022 · 19:15

BLINKEN: BUČA JE ÚMYSLNÁ SNAHA ZABÍJET, MUČIT A PÁCHAT ZVĚRSTVA. ZELENSKYJ PROMLUVIL K RB OSN

  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes na zasedání Rady bezpečnosti OSN řekl, že neexistuje zločin, kterého by se ruské jednotky ve městě Buča nedopustily. Dodal, že svět je nyní svědkem toho, co se stalo v Buče, ale teprve uvidí, co se dělo v jiných městech, v jiných oblastech Ukrajiny. V jeho zemi se podle něj dějí ty nejhorší válečné zločiny od druhé světové války a Rusko chce z Ukrajinců udělat tiché otroky.
  • Vraždění lidí v Buči a dalších ukrajinských městech ruskými silami označila Sněmovna za válečný zločin, je pro ustavení mezinárodního tribunálu. Vyzvala také k opatřením, která povedou k surovinové nezávislosti Česka a celé Evropské unie na Rusku.
  • Itálie, Španělsko, Dánsko a Švédsko dnes oznámily, že vypoví celkem přes 70 ruských diplomatů. Důvodem je podle nich ohrožení národní bezpečnosti a fakt, že ruští diplomaté prováděli výzvědnou činnost. Stejný krok oznámila i Evropská unie, bude se týkat diplomatů z ruské mise při EU.
  • Události v obci Buča severozápadně od Kyjeva nejsou dílem neposlušné ruské jednotky, ale projevem úmyslné snahy „zabíjet, mučit a páchat zvěrstva“. Prohlásil to dnes americký ministr zahraničí Antony Blinken.
Reflex
Reflex
5. dubna 2022 · 15:22

EVROPSKÁ KOMISE NAVRHUJE DALŠÍ SANKCE, RUSOVÉ SE SOUSTŘEDÍ NA JIH A VÝCHOD UKRAJINY

  • Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf diplomacie EU Josep Borrell tento týden vyrazí do Kyjeva, kde se setkají s prezidentem Volodymyrem Zelenským.
  • Odchod ruských vojáků z okolí ukrajinského Černihivu umožnil znovu otevřít přímé silniční spojení s Kyjevem, řekl oblastní gubernátor podle Reuters.
  • Situace v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny je složitá, Rusko v regionu dál těžce bombarduje, uvedl dnes oblastní gubernátor Serhij Hajdaj. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) se zřejmě schyluje k boji o Slovjansk, což podle něj bude další klíčovou bitvou války na Ukrajině.
  • Rusko se chce v příštích týdnech soustředit na ovládnutí východní a jižní části Ukrajiny. Prohlásil to dnes generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Aliance bude hledat možnosti, jak dodávat Kyjevu co nejvíce zbraní pro další obranu. V reakci na hromadné hroby civilistů nalezené v Buči prohlásil, že Vladimir Putin je odpovědný za nejbrutálnější válečné tažení v Evropě od druhé světové války.
  • Za uplynulý den ruské invazní jednotky podnikly 54 útoků na město Charkov a další místa v oblasti. Uvedla to dnes agentura Ukrinform s odvoláním na místního gubernátora Oleha Syněhubova. Zemřelo při tom podle něj šest lidí, další jsou zranění.
  • Evropská komise dnes navrhla pátý balík sankcí proti Rusku. Počítá se zákazem dovozu ruského uhlí do EU. Cílem je také znemožnit lodním a silničním dopravcům z Ruska využívat přístavy a silnice v EU či dále omezit export důležitých produktů, z nichž má ruský režim značné příjmy. Unie také zmrazí obchodování se čtveřicí velkých ruských bank, na něž se dosud nevztahovaly unijní sankce. O návrhu budou ve středu jednat zástupci členských zemí.
Reflex
Reflex
5. dubna 2022 · 09:00

PODLE UKRAJINCŮ PŘIŠLI RUSOVÉ O 18 300 VOJÁKŮ A PŘESKUPUJÍ SÍLY

  • Ruské ozbrojené síly od začátku invaze na Ukrajinu přišly už přibližně o 18 300 vojáků. Uvedl to včera generální štáb ukrajinské armády, který také zvýšil údaje o zničené ruské výzbroji. Kyjev rovněž tvrdí, že drží v zajetí na 600 ruských vojáků. Podobné informace uváděné oběma válčícími stranami ovšem nelze nezávisle ověřit.
  • Počet obětí včerejšího ruského náletu na jihoukrajinský Mykolajiv stoupl na deset. Dalších 46 lidí utrpělo zranění, řekl podle AFP starosta města.
  • Ruská armáda přeskupuje síly a soustředí své úsilí na přípravu útočné operace na východě Ukrajiny, uvedl dnes ráno generální štáb ukrajinských ozbrojených sil. Cílem je podle něj získat plnou kontrolu nad územím Doněcké a Luhanské oblasti. Invazní jednotky pokračují v blokování Charkova a podnikají masivní dělostřelecké a letecké útoky na už několik týdnů obléhaný Mariupol, uvádí velení ukrajinské armády.
  • Spojené státy v pondělí znemožnily ruské vládě uhradit splátky dluhopisů v hodnotě přes 600 milionů dolarů (více než 13 miliard Kč) z ruských rezerv držených u amerických bank. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na mluvčího amerického ministerstva financí. Washington se tak snaží zvýšit tlak na Moskvu a omezit množství dolarů, které má Rusko k dispozici.
Reflex
Reflex
4. dubna 2022 · 20:25

ZELENSKYJ NAVŠÍVIL BUČU, FRANCIE A NĚMECKO VYHOSTÍ RUSKÉ DIPLOMATY

  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil město Buča, v němž podle ukrajinských úřadů ruští vojáci zabili stovky civilistů. Informuje o tom ruskojazyčná verze serveru BBC. Zelenskyj znovu obvinil Rusko z válečných zločinů a řekl, že Ukrajina najde viníky zvěrstev v kyjevském regionu.
  • Šéf ukrajinského parlamentu poděkoval ČR, Slovensku a Rakousku za pomoc a požádal o přijetí dalších sankcí a o zabavování majetku ruských oligarchů.
  • USA budou podle velvyslankyně při OSN prosazovat pozastavení členství Ruska v Radě OSN pro lidská práva. Důvodem jsou i obrázky z obce Buča u Kyjeva.
  • Mezinárodnímu výboru Červeného kříže (MVČK) se ani dnes nepodařilo evakuovat civilisty z obléhaného Mariupol. Týmu organizace se do města nepodařilo dostat kvůli bezpečnostním podmínkám, řekl agentuře Reuters mluvčí MVČK Jason Straziuso. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková z blokování evakuačních snah obvinila ruské invazní jednotky.
  • Americký prezident Joe Biden označil ruského prezidenta Vladimira Putina za válečného zločince a vyzval k dalším protiruským sankcím. Informovala o tom dnes agentura AP. Reagoval na zprávy o stovkách zabitých civilistů ve městě Buča.
  • Ukrajinské úřady podle generální prokurátorky zaznamenaly od vpádu ruských ozbrojených sil na Ukrajinu před 40 dny více než 7000 válečných zločinů.
  • Německo dnes rozhodlo o vypovězení 40 ruských diplomatů. Informuje o tom agentura DPA, podle níž jde o osoby, o kterých je Berlín přesvědčen, že pracují pro ruské tajné služby.
  • Francie vyhostí 35 ruských diplomatů, napsala agentura AFP s odkazem na zdroj, který má blízko k francouzskému ministerstvu zahraničí.
Reflex
Reflex
4. dubna 2022 · 14:49

UKRAJINCI OBJEVILI DALŠÍ TĚLA CIVILISTŮ, RUSOVÉ SE STAHUJÍ OD ČERNIHIVU A SUM

  • Po odchodu ruských jednotek z některých regionů nacházejí Ukrajinci další těla zabitých civilistů, dosud jich objevili nejméně 400, informovala dnes s odvoláním na místní představitele stanice CNN. Ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktovová podle agentury Ukrinform sdělila, že z Kyjevské oblasti úřady dosud odvezly těla 410 zabitých civilistů.
  • Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR) potvrdil zabití 1417 civilistů, včetně 121 dětí během ruské invaze na Ukrajinu. OHCHR upozornil, že skutečné počty obětí budou zřejmě výrazně vyšší, protože příjem informací z některých oblastí se opožďuje a mnoho ohlášených případů ještě nepotvrdil.
  • Ruské jednotky opustily pozice u města Černihiv, ale v Černihivské oblasti někteří vojáci ruských invazních sil zůstávají. Podle agentury Reuters to dnes řekl tamní gubernátor Vjačeslav Čaus. Stahování ruských jednotek dnes hlásí rovněž gubernátor severoukrajinské Sumské oblasti Dmytro Žyvyckyj.
  • Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, jenž zavádí „odvetná vízová opatření“ vůči občanům zemí, které Moskva označuje jako státy, jež nejsou vůči Rusku přátelské. Informovala o tom agentura TASS. Týká se to Evropské unie, Norska, Islandu, Švýcarska a Lichtenštejnska.
Reflex
Reflex
4. dubna 2022 · 08:35

RUSOVÉ OSTŘELOVALI CHARKOV, UKRAJINCI OSVOBODILI TŘI OBCE U ČERNIHIVU

  • Ruští vojáci včera ostřelovali druhé největší ukrajinské město Charkov. Oblastní prokuratura oznámila, že zemřelo sedm lidí a dalších 34 utrpělo zranění. Ruský útok včera podle oblastní správy zasáhl také nemocnici ve městě Rubižne v Luhanské oblasti. Při tomto útoku zemřel jeden člověk.
  • Americká společnost Maxar zveřejnila satelitní snímek ukrajinského města Buča z 31. března, na kterém patrný asi 15 metrů dlouhý příkop v areálu místního kostela svatého Ondřeje; zde se později našel masový hrob. Maxar tvrdí, že na snímku z 10. března jsou patrné zemní práce v areálu kostela, uvedla agentura Reuters a stanice BBC na svém webu s tím, že nemohly pravost snímků ověřit.
  • Ukrajinské jednotky osvobodily tři obce, důležité pro prolomení ruského obklíčení oblastního centra, města Černihiv na severu země, uvedla ukrajinská média s odvoláním na místní velitelství ozbrojených sil. Obce Kolyčivka, Jahidne a Ivanivka leží u hlavní trasy na Černihiv, poznamenal list Ukrajinska pravda na svém webu. Ruské jednotky se stahují i ze Sumské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, uvedl tamní gubernátor podle agentury Unian.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera řekl, že zve bývalou německou kancléřku Angelu Merkelovou a někdejšího francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho do Buči, aby viděli, k čemu vedlo 14 let ústupků Rusku.
 

Reflex
Reflex
3. dubna 2022 · 20:32

GENERÁLNÍ TAJEMNÍK OSN JE ŠOKOVÁN ZÁBĚRY Z BUČI, RUSOVÉ OSTŘELUJÍ DONBAS

  • Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga není údajný ruský ústup od Kyjeva skutečným stahováním vojsk, ale spíše přesunem, po němž by mohly následovat další útoky.
  • Záběry zavražděných civilistů na Ukrajině označil premiér Petr Fiala za děsivé. Ruská armáda se podle něj dopouští válečných zločinů.
  • Slovenský ministr hospodářství Sulík připustil možnost, že Slovensko bude platit za dodávky ruského plynu rubly. To chce Moskva, ale EU to odmítá.
  • Podle německé ministryně obrany je v souvislosti s nálezem mrtvých civilistů v ukrajinské Buče nutné debatovat v EU o konci dovozu plynu z Ruska.
  • Donbas hlásí zesílené ostřelování ruskými silami, které se naopak stáhly od Kyjeva. Podle gubernátora Doněcké oblasti je situace turbulentní.
  • Generální tajemník OSN řekl, že je hluboce šokován záběry mrtvých civilistů z ukrajinské Buči, odkud odešli Rusové. Chce nezávislé vyšetřování.
  • Německý kancléř Olaf Scholz dnes podle agentury Reuters prohlásil, že západní spojenci se v nejbližších dnech dohodnou na dalších sankcích proti Rusku. O nových sankcích hovořil i britský premiér Boris Johnson, který v dnešním prohlášení upozornil na „ohavné útoky proti civilistům“ v ukrajinských městech.
Reflex
Reflex
3. dubna 2022 · 10:22

RUSOVÉ V BUČE VRAŽDILI CIVILISTY, POLSKO JE OTEVŘENÉ ROZMÍSTĚNÍ JADERNÝCH ZBRANÍ USA

  • Za novou Srebrenicu označilo ukrajinské ministerstvo obrany osvobozené město Buča. V městě, které sousedí s Irpinem a leží 37 kilometrů severozápadně od Kyjeva podle něj ruští vojáci během měsíční okupace „náhodně vraždili místní civilní obyvatele". Některé z obětí mají svázané ruce za zády, ulice města jsou poseta těly, napsalo ministerstvo na twitteru. Starosta města Anatolij Fedoruk řekl agentuře Reuters, že bylo zabito přes 300 lidí. „Zvěrstva“ v Buče odsoudila mimo jiné britská ministryně zahraničí Liz Trussová.
  • V Oděse se dnes v brzkých ranních hodinách ozvala řada výbuchů, napsala s odvoláním na svědka agentura Reuters. Městská rada podle agentury Unian potvrdila, že Oděsa čelí vzdušným útokům ruských sil, a oznámila, že část ruských raket zničila protivzdušná obrana.
  • Ruské síly se chystají ovládnout celý Donbas a jih Ukrajiny, varoval podle agentury Unian ve videoprohlášení ukrajinský prezident Zelenskyj.
  • Rusko během uplynulého týdne zvýšilo letecké aktivity na jihovýchodě Ukrajiny, uvedlo britské ministerstvo obrany s odkazem na informace rozvědek.
  • Polský vicepremiér Kaczyński listu Die Welt řekl, že je otevřený vůči možnosti rozmístit americké jaderné zbraně v Polsku. Odstrašovaly by Moskvu.
Reflex
Reflex
2. dubna 2022 · 19:19

UKRAJINCI KONTROLUJÍ BROVARY, V ČERNOBYLU VLAJE UKRAJINSKÁ VLAJKA

  • Ukrajinští vojáci získali podle ukrajinských úřadů zpět pod kontrolu město Brovary, které leží asi 20 kilometrů východně od Kyjeva. Dohromady už bylo v regionu osvobozeno více než 30 obcí, informoval dnes poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč.
  • V areálu bývalé jaderné elektrárny v Černobylu dnes byla slavnostně vztyčena ukrajinská vlajka. Stalo se tak poté, co se z místa stáhly ruské jednotky, které elektrárnu okupovaly od prvních dnů nynější války na Ukrajině.
  • Více než 180 lidí dnes zadrželi policisté v 15 ruských městech při nepovolených demonstracích proti válce na Ukrajině. Informovala o tom nevládní organizace OVD-Info, která monitoruje zásahy ruské policie.
  • Počet obětí úterního ruského náletu na sídlo oblastní správy v Mykolajivu na jihu Ukrajiny stoupl na nejméně 35. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na oblastního gubernátora Vitalije Kima. Právě on mohl být podle zdejšího starosty hlavním terčem útoku, napsala agentura Unian.
  • Ruští vojáci násilím rozehnali demonstraci místních obyvatel v okupovaném ukrajinském městě Enerhodar, ve kterém se nachází Záporožská jaderná elektrárna. S odvoláním na místní úřady o tom dnes informovala agentura Reuters. Podle ukrajinské ombudsmanky Ljudmyly Denisovové utrpěli zranění čtyři lidé.
  • V oblasti bojů severně od Kyjeva zemřel další novinář. Ukrajinský dokumentarista a fotograf Maksym Levin pracoval mimo jiné pro britskou stanici BBC či agentury Reuters a AP. Informoval o tom dnes server lb.ua, podle nějž byl Levin téměř tři týdny nezvěstný.
Reflex
Reflex
2. dubna 2022 · 12:39

RUSKÉ RAKETY ZASÁHLY ODĚSU, UKRAJINCI ČÁSTEČNĚ UVOLNILI SEVŘENÍ CHARKOVA

  • Tři ruské rakety zasáhly rezidenční oblast v ukrajinském přístavním městě Oděsa. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na gubernátora oblasti Maksyma Marčenka.
  • Ukrajinská vojska postupují za stahující se ruskou armádou u hlavního města Kyjeva a na východě se jim podařilo částečně uvolnit sevření Charkova. Ve svém pravidelném hlášení o tom dnes informovalo britské ministerstvo obrany.
  • Ruské rakety zasáhly v noci na dnešek infrastrukturní i jiné cíle ve středoukrajinských městech Poltava a Kremenčuk. Zasažen raketami byl také cíl v Dněpropetrovské oblasti. Ministerstvo obrany v Moskvě oznámilo, že ruské ozbrojené síly vyřadily z provozu letiště v Poltavě a Dnipru a v Kremenčuku zničily sklad paliva.
  • Ukrajinským silám se podařilo znovu dobýt město Buča ležící několik kilometrů severozápadně od Kyjeva. Oznámil to včera ve videoprohlášení místní starosta. O Buču, stejně jako již dříve osvobozenou sousední Irpiň, sváděly v minulých týdnech válčící strany tvrdé boje.
  • Ruská vojska dobyla město Izjum u Charkova na východě Ukrajiny, uvedla BBC s odvoláním na ukrajinský generální štáb. Izjum míval 50.000 obyvatel.
Petr Vagner
Petr Vagner
2. dubna 2022 · 09:48

RUSKO CHYSTÁ NOVÉ ÚTOKY V DONBASU A CHARKOVĚ. ZELENSKYJ CHCE VÍTĚZSTVÍ

Ruské jednotky se pomalu, ale viditelně stahují ze severu Ukrajiny, situace na východě země však podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zůstává velmi vážná. Rusko podle jeho nočního vyjádření chystá nové vojenské údery na Donbasu a Charkově. V rozhovoru s televizí Fox News pak Zelenskyj řekl, že Ukrajina nepřijme jiný výsledek války než vítězství a není ochotna vyměnit část svého území za mír s Ruskem.

"S naším územím neobchodujeme," řekl Zelenskyj. "Otázka územní celistvosti a suverenity je mimo diskusi," poznamenal. O vítězství ve válce je přesvědčen. Otázkou ale je, kdy boje skončí. "Je to hluboká otázka. Je to bolestná otázka," uvedl.

Zelenskyj dále zdůraznil, že Rusko je potřeba zastavit teď, jinak bude pokračovat v agresi i mimo hranice Ukrajiny. "Čím více jim dáte, tím více roste jejich chuť," konstatoval. Řekl také, že sankce zavedené Spojenými státy a dalšími zeměmi fungují, ale je nutné je posílit.