Zdevastované město Černihiv

Zdevastované město Černihiv Zdroj: Reuters

Satelitní snímky z Černihivu zachycují hořící skladiště nafty.
Satelitní snímky z Černihivu zachycují hořící skladiště nafty.
Zkáza Kyjeva.
Zkáza Kyjeva.
Zdevastované město Dergači v Charkovské oblasti. (21.3.2022)
105
Fotogalerie

Válka na Ukrajině online: Nejnovější zprávy, fotografie a komentáře

To, co viselo v několika dnech ve vzduchu je nyní jasné. Vladimir Putin vyslal na svobodnou a nezávislou Ukrajinu své vojáky. Ve čtvrtek 24. února ráno začaly ruské jednotky ostřelovat velká ukrajinská města. Konflikt si již vyžádal lidské životy a raněné na obou stranách. Politici v Česku i dalších zemích akt agrese jednomyslně odsoudili. Londýn, EU i NATO uvalují na Rusko rozsáhlé sankce. Válku na Ukrajině sledujeme online.

 

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
2. května 2022 · 10:41

RUSKO UŽ NASADILO ASI DVĚ TŘETINY SVÝCH POZEMNÍCH SIL, NĚMECKO PODPORUJE EMBARGO NA ROPU

  • Rusko od začátku invaze na Ukrajinu nasadilo přibližně dvě třetiny veškerých svých pozemních sil, uvedlo dnes britské ministerstvo obrany s odkazem na rozvědky.
  • Na východě Ukrajiny pokračují ruské síly v ofenzivě ve směru od Izjumu v Charkovské oblasti na Slovjansk a Barvinkove a na jihozápadě země se soustředí na zlepšení své pozice v Chersonské oblasti, sdělil dnes generální štáb ukrajinské armády ve svém pravidelném ranním hlášení.
  • Od začátku ruské invaze na Ukrajinu se z oblastí bojů podařilo díky humanitárním koridorům, dohodnutým s ruskou stranou, zachránit více než 350 000 lidí. Uvedl to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle agentury Interfax-Ukrajina.
  • Ruské jednotky obnovily ostřelování mariupolských oceláren Azovstal, jakmile byla dokončena evakuace části lidí, kteří se v hutním závodě skrývali. Podle ruské služby BBC to v neděli večer řekl ukrajinské televizi Denys Šleha, jeden z ukrajinských velitelů v Mariupolu. Zatím není jasné, zda obnovené ostřelování ohrozí další fázi evakuace z Azovstalu, poznamenala stanice CNN na svém webu.
  • V Belgorodu na západě Ruska zazněly dva silné výbuchy. Podle gubernátora Vjačeslava Gladkova nejsou hlášeny škody, ranění či oběti, uvedla dnes agentura TASS. Belgorod se nachází nedaleko hranic s Ukrajinou.
  • Ruská policie během prvomájových akcí zadržela nejméně 32 lidí, a to i za účast na protestech proti válce s Ukrajinou, uvedla stanice BBC s odvoláním na server OVD-Info, který monitoruje policejní zákroky. Od začátku ruské invaze se portál dopočítal již více než 15 400 zatčení na protiválečných akcích.
  • Německo v odvetě za ruskou invazi na Ukrajinu podporuje možnost společného embarga Evropské unie na dovoz ropy z Ruska. V nočním pořadu televize ARD to prohlásila ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Naopak Maďarsko dnes zopakovalo, že jakékoliv unijní embargo na dovoz ropy a plynu z Ruska nepodporuje.
Reflex
Reflex
1. května 2022 · 23:32

V MARIUPOLU PROBÍHÁ EVAKUACE. PODLE UKRAJINCŮ BYL ZRANĚN NÁČELNÍK RUSKÉHO GENERÁLNÍHO ŠTÁBU

  • OSN potvrdila, že probíhá operace s cílem evakuovat lidi zablokované ruskými jednotkami v ocelárnách Azovstal v Mariupolu. Na evakuaci se podílí Mezinárodní výbor Červeného kříže a akce je koordinována s ukrajinskými a ruskými představiteli, řekl agentuře AP mluvčí OSN Saviano Abreu. Situaci označil za „velmi složitou“ a podrobnosti nechtěl uvést. Evakuace obyvatel z ostatních částí města byla později přerušená do pondělních 08:00 (07:00 SELČ), uvedla městská rada Mariupolu.
  • Podle fotografa agentury Reuters dorazilo do dočasného ubytovacího centra ve městě Bezimenne přes 50 civilistů, kteří opustili oblast kolem Azovstalu. Bezimenne leží asi 30 kilometrů východně od Mariupolu na území Doněcké oblasti ovládaném proruskými separatisty. Ruské ministerstvo obrany předtím sdělilo, že z domů u Azovstalu v sobotu odešly humanitárním koridorem dvě skupiny civilistů, cekem 46 lidí.
  • Ukrajinská tisková agentura Unian s odvoláním na vojenského novináře Olexandra Šulmana dnes napsala, že náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov byl na Ukrajině zraněn. Generála údajně zasáhl šrapnel do pravé nohy a není v ohrožení života. Moskva informaci nekomentovala.
  • Od začátku konfliktu na Ukrajině byl do Ruska evakuován milion lidí, řekl v rozhovoru pro agenturu Nová Čína ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Kyjev už dříve obvinil Rusko, že jeho jednotky zavlekly na ruské území násilím tisíce Ukrajinců.
  • Papež František v dnešním poselství na Svatopetrském náměstí ve Vatikán označil válku na Ukrajině za „děsivý úpadek lidství“. Podle agentury Reuters přitom znovu nepřímo kritizoval Rusko, když prohlásil, že Mariupol byl „barbarsky bombardován a zničen“.
Reflex
Reflex
1. května 2022 · 09:59

RUSOVÉ ZASÁHLI LETIŠTĚ V ODĚSE, DO KYJEVA PŘIJELA PELOSIOVÁ

  • Rusko podle Londýna usiluje o dlouhodobou politickou a ekonomickou kontrolu nad jihoukrajinskou Chersonskou oblastí, jejíž převážnou část obsadilo v počáteční fázi své invaze. Uvedlo to dnes ve svém pravidelném hodnocení britské ministerstvo obrany.
  • Šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová je v Kyjevě, prezidentovi Volodymyru Zelenskému podle AP poděkovala za boj za svobodu.
  • Ruská raketa podle ukrajinské armády včera zasáhla startovací dráhu letiště v Oděse. Ranvej se tak stala nepoužitelnou, napsala agentura Reuters. Bližší podrobnosti neposkytla. Ukrajinská agentura Unian uvedla, že ve městě bylo slyšet několik explozí.
  • Lidé v Rusy obléhaném areálu oceláren Azovstal v ukrajinském Mariupolu jsou na pokraji smrti a mohou jim zbývat jen hodiny života. Britské stanici BBC to včera řekl starosta Mariupolu Vadym Bojčenko.
  • Podle ukrajinského generálního štábu ruské síly pokračují v náletech na Mariupol s cílem zablokovat jednotky bránící Azovstal. Ruská státní agentura RIA Novosti včera uvedla, že z oblékaného areálu ocelárny bylo evakuováno 25 civilistů, včetně šesti dětí. Ukrajinci potvrdili evakuaci 20 lidí.
  • Rusko tvrdí, že jeho letectvo včera zabilo přes 200 ukrajinských vojáků a zničilo 23 obrněných vozidel.
  • Šéf ruského vesmírného programu oznámil, že Moskva se stáhne z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Podle státních médií je to důsledek sankcí uvalených na zemi kvůli invazi na Ukrajinu, napsala agentura Bloomberg.
  • Francie zesílí vojenskou a humanitární pomoc Ukrajině, slíbil včera v telefonátu prezident Emmanuel Macron svému protějšku Volodymyru Zelenskému. Informují o tom světové agentury s odvoláním na sdělení Elysejského paláce. Další podporu Kyjevu přislíbil i britský premiér Boris Johnson.
Reflex
Reflex
30. dubna 2022 · 13:06

PODLE ZELENSKÉHO CHTĚJÍ RUSOVÉ DONBAS ZCELA ZNIČIT, UKRAJINCI ODRAZILI 14 ÚTOKŮ

  • Cílem ruských vojenských útoku na Donbase je oblast zcela zničit a vylidnit. V noci na dnešek to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj hrozí, že oblast skončí jako těžce obléhaný Mariupol. Představitel Pentagonu agentuře AP řekl, že ruská vojenská operace má ve srovnání s původní představou Moskvy několikadenní skluz.
  • Ukrajinská armáda dnes ráno uvedla, že v Doněcké a Luhanské oblasti odrazila 14 útoků protivníka. Zničila při tom desítky kusů vojenské techniky a zneškodnila na dvě stovky ruských vojáků. Počty ale nelze nezávisle ověřit.
  • Rusko bylo nuceno sloučit a přesunout vyčerpané a nesourodé jednotky z neúspěšného postupu na severovýchodě Ukrajiny, uvedlo dnes britské ministerstvo obrany ve své pravidelné ranní zprávě k situaci na Ukrajině. Mnoho z těchto invazních jednotek se podle něj pravděpodobně potýká s oslabenou morálkou.
  • Rusko vyslalo do obsazené ukrajinské jaderné elektrárny u Záporoží své specialisty, kteří nyní dohlížejí na ukrajinské pracovníky a vyžadují od nich pravidelné zprávy k „důvěrným tématům“. Ukrajinský personál celkově pracuje „pod neuvěřitelným tlakem“, uvedla Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) s odvoláním na sdělení ukrajinských úřadů.
  • Rusko v pátek uhradilo v dolarech úroky ze svých dluhopisů, aby se pokusilo vyhnout vyhlášení platební neschopnosti. Moskva však musela využít prostředky, které nemá zmražené v západních zemích. Platbu v dolarech potvrdily i americké úřady, uvedla agentura Reuters.
Reflex
Reflex
29. dubna 2022 · 20:22

RUSOVÉ V KYJEVĚ ZABILI NOVINÁŘKU. USA NEVĚŘÍ, ŽE BY MOSKVA POUŽILA JADERNÉ ZBRANĚ

  • Rusko dnes potvrdilo, že ve čtvrtek provedlo raketový útok na Kyjev v době návštěvy šéfa OSN Antónia Guterrese, uvedla agentura AFP. Podle starosty ukrajinské metropole Vitalije Klička si nálet, při němž byl zasažen obytný dům, vyžádal nejméně jednu oběť. Rozhlasová stanice Rádio svoboda dnes oznámila, že při ostřelování zahynula její novinářka a producentka.
  • Kontrolní stanoviště v ruské Kurské a Brjanské oblasti nedaleko hranic s Ukrajinou se dnes stala terčem minometného ostřelování. Podle agentury TASS o tom informovali gubernátoři obou regionů Roman Starovojt a Alexander Bogomaz.
  • Česká republika dosud poskytla Ukrajině vojenskou pomoc za téměř tři miliardy korun. Na dotaz ČTK to dnes uvedla Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Podrobnosti o dodávkách ministerstvo obrany z bezpečnostních důvodů nezveřejňuje.
  • Británie letos vyšle na 8000 vojáků na sérii vojenských cvičení v zemích východní Evropy, v Pobaltí a ve Finsku. Britské jednotky se na jaře a v létě vydají například do Polska, Severní Makedonie nebo Estonska, nasazeno bude i sedm desítek tanků a více než stovka obrněných vozidel, oznámilo dnes ministerstvo obrany.
  • Spojené státy nevěří, že by přes výhrůžky znějící z Moskvy existovalo riziko, že Rusko použije jaderné zbraně, řekl dnes agentuře Reuters nejmenovaný zdroj z amerického ministerstva obrany. V ohrožení podle něj není ani území Severoatlantické aliance.
Reflex
Reflex
29. dubna 2022 · 09:05

RUSOVÉ OSTŘELOVALI KYJEV, NA DONBASE POSTUPUJÍ JEN OMEZENĚ A ZA CENU ZNAČNÝCH ZTRÁT

  • Ruské síly včera večer ostřelovaly Kyjev. V centru města byl podle něj zasažen obytný dům. Zatím jsou informace o třech zraněných. Ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba prohlásil, že Rusové zaútočili na ukrajinskou metropoli řízenými střelami, a připomněl, že ve městě v té době byli na návštěvě generální tajemník OSN António Guterres a bulharský premiér Kiril Petkov. Generální tajemník OSN je v pořádku, ale v šoku, řekl novinářům mluvčí organizace Saviano Abreu.
  • Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) prověřuje informaci ukrajinských úřadů o dřívějším přeletu rakety přímo nad Jihoukrajinskou jadernou elektrárnou. Kyjev agenturu nyní informoval o tom, že letící střelu zaznamenal 16. dubna kamerový systém. Pokud se tato informace potvrdí, byla by to mimořádně závažná záležitost, uvedl šéf MAAE Rafael Grossi v prohlášení.
  • Za nedávným útokem na novináře a nositele Nobelovy ceny míru Dmitrije Muratova se směsí červené barvy a acetonu stojí ruská tajná služba, domnívá se americká administrativa.
  • Bitva o Donbas zůstává hlavním strategickým cílem Ruska, aby dosáhlo svého deklarovaného cíle zajistit si kontrolu nad Doněckou a Luhanskou oblastí. Uvedlo to dnes britské ministerstvo obrany. Těžké boje se odehrávají zejména kolem měst Lysyčansk a Severodoněck. Vzhledem k silnému ukrajinskému odporu jsou ruské územní zisky omezené a invazní jednotky jich dosáhly za cenu značných ztrát, tvrdí Britové.
Reflex
Reflex
28. dubna 2022 · 20:00

UKRAJINA ZVEŘEJNILA JMÉNA RUSKÝCH VOJÁKŮ, KTEŘÍ JSOU PODEZŘELÍ Z ÚČASTI NA ZVĚRSTVECH V BUČI

  • Ukrajinská generální prokuratura dnes zveřejnila jména deseti ruských vojáků, kteří jsou podezřelí z účasti na zvěrstvech ve městě Buča u Kyjeva, kde ruské jednotky během krátké okupace podle místních úřadů zavraždily stovky civilistů.
  • Pokud Finsko a Švédsko požádají o vstup do NATO, budou vítány a jejich přijetí bude rychlé. Prohlásil to dnes generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg.
  • Německý parlament velkou většinou hlasů schválil rezoluci vládních stran a opozičních konzervativců na podporu dodávek těžkých zbraní Ukrajině. Rezoluce vyzývá vládu, aby vyzbrojování Ukrajiny urychlila.
  • Německo se musí připravit na možné přerušení dodávek ruského plynu; zatím může jen spekulovat, co se Kreml rozhodne udělat. Prohlásil to dnes německý kancléř Olaf Scholz na tiskové konferenci s japonským premiérem Fumiem Kišidou v Tokiu. Oba státníci se při jednání shodli, že je zapotřebí přijmout k ruské invazi na Ukrajinu tvrdý postoj.
  • Lidem ve zničeném Mariupolu hrozí kromě ruského ostřelování kvůli nehygienickým podmínkám i epidemie nemocí, uvedla podle agentury Unian mariupolská městská rada. Situace civilistů ve městě je podle ní nadále katastrofální.
  • Zásobníky plynu v České republice budou před topnou sezonou naplněné nejméně z 80 procent. Mimořádným opatřením o tom rozhodl ministr průmyslu a obchodu (MPO) Jozef Síkela (za STAN). Dosud měly být před zimou zásobníky naplněné nejméně z 30 procent.
  • USA nenechají Moskvu zastrašovat evropské země výhružkami přerušením dodávek plynu, řekl dnes americký prezident Joe Biden. Pomoci by mohlo Japonsko, Jižní Korea či Katar.
Reflex
Reflex
28. dubna 2022 · 07:37

RUSOVÉ ZESILUJÍ OFENZIVU, V CHERSONSKÉ OBLASTI CHTĚJÍ ZAVÉST RUBL

  • V českých zásobnících je podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) asi 925 milionů metrů krychlových plynu, loni ve stejném období v nich bylo 391 milionů metrů krychlových plynu. Při běžné spotřebě vydrží zásoby dva měsíce, v případě regulovaného systému by stačily na mnohem delší dobu.
  • Z centra ukrajinského Chersonu byly včera večer hlášeny exploze. Údery byly provedeny z ukrajinských pozic raketami Točka-U, tvrdí ruská agentura RIA Novosti. Zatím podle ní nejsou žádné informace o obětech či zraněných. Ve městě, které je obsazené ruskými silami, podle agentury platí zákaz vycházení.
  • Chersonská oblast na Ukrajině, od března okupovaná ruskými jednotkami, začne od 1. května jako svou měnu používat ruský rubl, řekl ruské agentuře RIA Novosti ruskými jednotkami dosazený představitel regionu.
  • Ruská armáda zesiluje svou ofenzivu na Ukrajině, největší aktivitu vyvíjí na východě a severovýchodě země, uvedl ukrajinský generální štáb.
  • Spojené státy tvrdí, že mají věrohodné informace o tom, že ruská armáda zastřelila Ukrajince, kteří se pokusili se vzdát v Doněcké oblasti. Ve středu to podle stanice CNN na půdě OSN řekla zvláštní vyslankyně USA pro mezinárodní trestní spravedlnost Beth van Schaacková. Násilí je podle ní systematické a není výsledkem činů jednotlivců.
  • Maďarsko přistoupilo na platební podmínky Moskvy pro odběr ruského plynu, potvrdil americké televizi CNN ministr zahraničí Péter Szijjártó.
Reflex
Reflex
27. dubna 2022 · 19:39

RUSOVÉ ROZEHNALI DEMONSTRACI V CHERSONU A OSTŘELOVALI NEMOCNICI V SEVERODONĚCKU

  • Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová za první polovinu dubna obdržela okolo 400 oznámení o sexuálním násilí včetně znásilnění, kterého se na Ukrajině dopustili ruští vojáci. S odvoláním na ombudsmanku o tom dnes informoval list Ukrajinska pravda.
  • Rusko v ofenzivě na východě Ukrajiny postupuje pomaleji, ale metodičtěji, píše ve své zprávě z 26. dubna americký Institut pro studium války (ISW). Je tomu tak alespoň na linii mezi městy Izjum a Rubižne, kde ruské oddíly postupují v bližší vzdálenosti od sebe, což jim umožňuje navzájem si poskytovat strategickou podporu.
  • Polská vojenská policie zadržela ruského a běloruského občana, jsou podezřelí ze špionáže pro Rusko. Oznámil to dnes mluvčí ministra pověřeného koordinací zvláštních služeb Stanislaw Źaryn.
  • Ruští vojáci dnes zasáhli proti demonstrantům v jihoukrajinském Chersonu. Město je od března v rukou ruských jednotek, lidé dnes proti okupačním silám opět vyšli do ulic. Napsala o tom agentura Unian, podle které jsou na místě zranění.
  • Evropská unie zajistí, aby ruské zastavení dodávek plynu do Polska a Bulharska nepoškodilo spotřebitele. Prohlásila to dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle níž oběma zemím se zajištěním dostatečných dodávek již nyní pomáhají sousední státy. Šéfka unijní exekutivy krok Moskvy označila za pokus využít plyn k vydírání evropských zemí, na nějž je EU připravena.
  • Polsko učiní vše pro uložení smluvních pokut Rusku, které zastavilo dodávky plynu do země. Prohlásil to dnes podle agentury Reuters polský premiér Mateusz Morawiecki. Potvrdil, že Varšava za ruský plyn nebude platit v rublech.
  • Při ruském ostřelování fungující nemocnice v Severodoněcku v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny zemřela žena, uvedl na sociální síti Telegram tamní gubernátor Serhij Hajdaj. Rusové podle něj věděli, že v nemocnici jsou pacienti, ale to je nezastavilo. Jeho tvrzení však nelze nezávisle ověřit.
  • Reakce Moskvy na jakékoli vnější vměšování do událostí na Ukrajině nebo ohrožování Ruska bude blesková, prohlásil dnes podle agentury TASS ruský prezident Vladimir Putin.
Reflex
Reflex
27. dubna 2022 · 09:26

RUSKO ZASTAVILO DODÁVKY PLYNU DO POLSKA A BULHARSKA, V RUSKU HOŘEL MUNIČNÍ SKLAD

  • Ruská plynárenská společnost Gazprom zcela zastavila dodávky plynu do Polska a Bulharska. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech. Informují o tom zahraniční tiskové agentury.
  • V ruské Belgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou v noci na dnešek začal hořet muniční sklad. Informoval o tom tamní gubernátor Vjačeslav Gladkov. Podle něj nedošlo k civilním obětem ani poškození obytných domů. Informuje o tom agentura Reuters.
  • Ruská vojska dál útočí na východě Ukrajiny s cílem ovládnout celý Donbas a udržet pozemní přístup na Krym, uvedl ukrajinský generální štáb v ranním hlášení, ve kterém připustil dobytí několika obcí ruskými silami.
  • Ukrajina si udržuje kontrolu nad většinou svého vzdušného prostoru, ruské síly neuspěly v snaze zničit ukrajinské letectvo či potlačit protivzdušnou obranu země, upozornila britská vojenská rozvědka.
  • Ukrajinské síly ostřelovaly ruské pozice na Hadím ostrově v Černém moři, který Rusové zabrali na počátku války, píší média s odvoláním na jižní velitelství ukrajinských sil.
  • Není ani zdaleka jisté, že ofenziva ruské armády na východě Ukrajiny bude úspěšná a že se Rusku podaří Donbas dobýt, protože ukrajinské síly mají poměrně silnou pozici a podporu Západu v podobě dodávek zbraní. V rozhovoru se stanicí Sky News to včera řekl náměstek britského ministerstva obrany James Heappey.
  • Weby ministerstva vnitra, včetně stránek policie i hasičů, byly dnes od rána nedostupné kvůli kybernetickému útoku. ČTK to řekla mluvčí ministerstva Klára Dlubalová. Stránky byly přetíženy takzvaným DDoS útokem, kdy se útočníci snaží vysokým množstvím přístupů na weby najednou přes více počítačů stránky zahltit.
Reflex
Reflex
26. dubna 2022 · 20:29

RUSOVÉ UKONČÍ DODÁVKY PLYNU DO POLSKA, NA UKRAJINĚ SE POHŘEŠUJE 16 000 LIDÍ

  • Polská plynárenská firma PGNiG dnes uvedla, že ji ruský Gazprom informoval, že od středy 08:00 SELČ ukončí dodávky plynu do Polska. Potvrdila tak v podstatě dřívější informace médií. PGNiG upozornila, že Gazprom porušil smlouvu o dlouhodobých dodávkách plynu. Její platnost měla vypršet s koncem letošního roku.
  • Polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová dnes dříve na twitteru napsala, že „Polsko má potřebné rezervy plynu i zdroje dodávek, které chrání naši bezpečnost". Ujistila, že v polských domácnostech plyn chybět nebude.
  • Podle ukrajinské ombudsmanky je v zemi hlášeno přes 16 000 lidí jako pohřešovaných. Z nich asi 2000 jsou vojáci, čtvrtina civilistů je z Mariupolu.
  • Německo poskytne Ukrajině samohybný protiletadlový systém Gepard. Na dnešní mezinárodní konferenci o Ukrajině na americké základně Ramstein v Německu to oznámila německá ministryně obrany Christine Lambrechtová.
  • Dvě exploze dnes ráno vyřadily z provozu dvojici rozhlasových vysílačů v Podněstří. Informovalo o tom ministerstvo vnitra tohoto proruského separatistického státního útvaru na území Moldavska. Podle tamních úřadů se terčem „teroristického útoku“ stala také vojenská jednotka poblíž hlavního města Tiraspolu.
  • Ukrajinské ministerstvo zahraničí v reakci na dnešní zprávy na sociálních sítích oznámilo, že odsuzuje „zoufalé pokusy vtáhnout“ Podněstří do ruské invaze na Ukrajinu, a vyzvalo ke snížení napětí.
  • Při ruském raketovém útoku byl poničen železniční most v Oděské oblasti na jihozápadě země, který vede nad ústím Dněstru do Černého moře. Dnes o tom informoval šéf ukrajinských železnic Oleksandr Kamyšin. Zničení mostu by znamenalo, že od zbytku země zůstane odříznutý cíp ukrajinského území sousedící s Rumunskem a Moldavskem. Z ukrajinského vnitrozemí by se do něj po silnici dalo dostat jedině přes Moldavsko.
Reflex
Reflex
26. dubna 2022 · 09:31

TVRDÉ BOJE NA VÝCHODĚ, RUSOVÉ OBSADILI RADNICI V CHERSONU

  • Rusko se zřejmě snaží o obklíčení ukrajinských pozic na východě Ukrajiny. Tvrdě se bojuje jižně od Izjumu, kde se ruské síly snaží prorazit k městům Slovjansk a Kramatorsk, oznámilo ráno na twitteru britské ministerstvo obrany.
  • Podle ukrajinského generálního štábu ruští vojáci dál ostřelují ocelárny Azovstal, poslední baštu ukrajinského odporu v Mariupolu. Ruské síly dál pokračují také v ostřelování částečně obklíčeného Charkova.
  • Polsko poslalo nebo pošle Ukrajině tanky. Řekl to včera podle agentury Reuters bez dalších podrobností premiér Mateusz Morawiecki. Zároveň naznačil, že Varšava už neuvažuje o předání stíhaček MiG-29.
  • Ruští vojáci včera večer obsadili budovu radnice ve městě Cherson na jihu Ukrajiny. Uvedl to na facebooku tamní starosta Ihor Kolychajev. Přístavní město, v němž před válkou žilo asi 300.000 lidí, je pod kontrolou ruských sil už od začátku března. „Dnes večer do budovy chersonské městské rady dorazili ozbrojení (Rusové), sebrali klíče a vyměnili naši ostrahu za svoji,“ napsal včera starosta. Ukrajinci dříve varovali, že se Rusové chystají v Chersonu uspořádat referendum o vzniku nové odštěpenecké republiky.
Reflex
Reflex
25. dubna 2022 · 20:26

RUSOVÉ PŘI ÚTOCÍCH NA ŽELEZNICI ZABILI PĚT LIDÍ, ICC SE ZAPOJÍ DO VYŠETŘOVÁNÍ NA UKRAJINĚ

  • Pět lidí zahynulo a 18 dalších utrpělo zranění při ruských raketových útocích na železnici ve středozápadní části Ukrajiny, informuje Kyjev.
  • Mezinárodní trestní soud (ICC) se zapojí do vyšetřování možných válečných zločinů a zločinů proti lidskosti na Ukrajině, na němž už teď spolupracují Polsko, Litva a Ukrajina. V tiskové zprávě o tom dnes informoval unijní úřad pro justiční spolupráci Eurojust.
  • Británie pošle Ukrajině menší počet obrněných vozidel Stormer, vybavených odpalovacím zařízením pro protivzdušnou obranu. Potvrdil to dnes podle agentury Reuters britský ministr obrany Ben Wallace.
  • Ruská armáda dnes oznámila záměr lokálně pozastavit bojové akce a otevřít humanitární koridor pro ukrajinské civilisty, kteří se ukrývají v železárnách a ocelárnách Azovstal v ukrajinském Mariupolu. Podle Kyjeva ale ruské útoky na ocelárny neustávají, uvedla agentura Unian.
  • Ruská tajná služba FSB podle ruského prezidenta Vladimira Putina zmařila pokus Kyjeva a Západu zavraždit známého televizního moderátora, pokládaného za tvář kremelské propagandy. Putin, jehož vystoupení vysílala státní televize, ovšem žádné důkazy na podporu svého tvrzení neuvedl, napsala agentura Reuters.
  • Ruské ministerstvo zahraničí označilo čtyřicet pracovníků německých diplomatických misí za nežádoucí osoby v reakci na obdobný krok Berlína.
Reflex
Reflex
25. dubna 2022 · 10:03

V RUSKÉM BRJANSKU HOŘÍ ROPNÉ SKLADY, KYJEV NAVŠTIVIL BLINKEN A AUSTIN

  • Mohutný požár vypukl v noci na dnešek v ropném skladu v ruském městě Brjansk. Informovaly o tom dnes ruské tiskové agentury s odvoláním na ministerstvo pro mimořádné situace. Podle ruských médií hoří dva objekty: sklad paliv společnosti Transněfť Brjansk-Družba a nádrž s naftou místní vojenské jednotky. Příčiny nejsou jasné.
  • Ruské síly ostřelovaly dnes ráno pět železničních stanic v západní a centrální části Ukrajiny. Na sociální síti Telegram o tom informoval šéf železniční společnosti Ukrzaliznycja Oleksandr Kamyšyn, podle něhož si útoky zřejmě vyžádaly zatím neupřesněný počet zraněných.
  • Ministři zahraničí a obrany Spojených států Antony Blinken a Lloyd Austin při nedělní návštěvě Kyjeva slíbili Ukrajině přímou a nepřímou pomoc ve výši 713 milionů dolarů (16 miliard Kč) a postupný návrat amerických diplomatů do země. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na nejmenované americké představitele.
  • Ruské invazní síly pokračují v ostřelování ve směrech na obce Slobožanske a Izjum na východě Ukrajiny, uvedl dnes ukrajinský generální štáb ve své ranní operační zprávě. Pokus o útok ve směru z Izjumu na Barvenkove a Slovjansk podle něj ukrajinské síly odrazily, útok na obec Popasna v Luhanské oblasti pokračuje.
  • Na jihu v Mariupolu pokračují raketové a bombové údery na pozice ukrajinských vojáků v železárnách a ocelárnách Azovstal, uvádí velení ukrajinských ozbrojených sil a hlásí rovněž, že nekončí ani ruské ostřelování Charkova.
  • Německý zbrojařský koncern Rheinmetall podle informací Reuters požádal vládu o vývoz stovky starších bojových vozidel pěchoty Marder na Ukrajinu.
Reflex
Reflex
24. dubna 2022 · 16:44

UKRAJINA SE DÁL BRÁNÍ V DONBASU, RUSOVÉ POKRAČUJÍ V ÚTOCÍCH NA AZOVSTAL

  • Ukrajina dál odráží ruské útoky v Donbasu na východě země a dílčí územní zisky ruských sil jsou vykoupeny značnými ztrátami, který způsobuje silný odpor, hlásí britská rozvědka.
  • Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se pokouší o osvobození pracovníků své pozorovací mise, zadržených pod záminkou vyzvědačství v baštách proruských separatistů v Doněcku a Luhansku.
  • Rusko od začátku invaze před 60 dny přišlo o 21.800 vojáků, 873 tanků a a 2238 obrněných vozidel, jakož i 179 letadel a 154 vrtulníků, odhadl ukrajinský generální štáb.
  • Vedení ruské armády odmítá vynaložit čas a prostředky na konsolidaci svých sil na Ukrajině a nadále uplatňuje strategii pozorovanou od začátku války, míní analytici washingtonského ústavu pro válečná studia (ISW). Domnívají se, že Moskva nebude schopna v brzké době spustit na Donbasu či kdekoli jinde rozsáhlejší ofenzívu.
  • V Mariupolu ruské síly neustávají v ostřelování a bombardování oceláren Azovstal. V krytech pod nimi se skývají i stovky žen a dětí. Přestože ruský prezident Putin dal před kamerami rozkaz další útoky na areál odvolat a spokojit se s obklíčením, na ocelárny podle zástupce velitele pluku Azov Svjatoslava Palomara dopadají ruské bomby každé tři minuty, nepřátelská pěchota se pokouší vzít ukrajinské pozice ztečí a Ukrajinci se brání z posledních sil.
  • „Rusko by se mělo zamyslet nad zbytky své pověsti. K tomu jsou zapotřebí tři mariupolské kroky: velikonoční příměří v Mariupolu, humanitární koridory pro civilní obyvatelstvo a kolo zvláštních rozovorů pro výměnu/stažení vojáků," uvedl poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.
  • Během nynější války s Ruskem bylo zabito nejméně 213 dětí, dalších 389 dětí bylo zraněno, uvádí ukrajinská generální prokuratura. V sobotu při ostřelováni Oděsy ruskými raketami a střelami přišla o život matka s tříměsíčním kojencem.
  • Turecko uzavřelo svůj vzdušný prostor ruským vojenským a civilním letounům, které přepravovaly ruské vojáky do Sýrie.
  • Česká republika dosud zmrazila ruský majetek v zemi za skoro miliardu korun. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura. Bude-li tento majetek označen jako možná podpora válečných zločinů Ruska, je podle ministra do budoucna ve hře i jeho konfiskace.
Reflex
Reflex
23. dubna 2022 · 19:26

RUSOVÉ OSTŘELOVALI ODĚSU, DALŠÍ POKUS O EVAKUACI CIVILISTŮ Z MARIUPOLU SE NEZDAŘIL

  • Dnešní útok ruskými raketami na ukrajinské přístavní město Oděsa si vyžádal nejméně pět mrtvých a 18 zraněných. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na ukrajinskou prezidentskou kancelář. Podle ní je mezi oběťmi i tříměsíční dítě.
  • Ukrajinská armáda podle BBC také tvrdí, že zabila další dva ruské generály a jednoho zranila. Údaje ani jedné ze stran konfliktu ale nelze ověřit z nezávislých zdrojů.
  • Ruské síly pokračují i v útocích na Donbasu na východě země, kde hledají slabá místa v ukrajinské obraně. Zatím se jim však nedaří je nalézt. Situace se nijak podstatně nezměnila, uvedl dnes poradce šéfa prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč.
  • Všechna města na východě Luhanské oblasti, která ještě drží ukrajinské síly, dnes čelily palbě ruského dělostřelectva, řekl podle BBC gubernátor Serhij Hajdaj.
  • Terčem ruského ostřelování se stal také Charkov na východě Ukrajiny, kde vypukly požáry a čtyři lidé utrpěli zranění, napsal na svém webu list Ukrajinska pravda.
  • Pluk Azov zveřejnil nové video z podzemí pod ocelárnami Azovstal v Mariupolu, ve kterém se už skoro dva měsíce skrývají před ruským ostřelováním a nálety také ženy s dětmi. Stýskají si, jak moc touží zase vidět slunce, a prosí o koridor, kterým by mohli bezpečně odjet do neokupované části Ukrajiny.
  • Ukrajinské úřady informovaly o nálezu dalšího masového hrobu, do kterého podle nich Rusové pohřbívají zabité obyvatele Mariupolu. Poradce starosty města Petro Andrjuščenko uvedl, že tento hrob se nachází ve vsi Vynohradne, vzdálené asi deset kilometrů na východ od Mariupolu.
  • Ruské ministerstvo obrany dnes jako absurdní popřelo tvrzení Washingtonu, že se Rusko chystá použít na Ukrajině taktické jaderné zbraně. Uvedla to agentura Interfax. Moskva přitom několik měsíců vytrvale popírala varování západních zdrojů o přípravách ruské invaze na Ukrajinu, než tuto zemi 24. února skutečně napadla.
  • Další pokus evakuovat ukrajinské civilisty z přístavního města Mariupol, které z větší části ovládají ruská vojska, se dnes opět nezdařil. Oznámil to poradce mariupolského starosty. Obvinil přitom ruskou armádu, že evakuaci zmařila.
Reflex
Reflex
23. dubna 2022 · 10:46

RUSOVÉ ÚTOČÍ NA VÝCHODĚ BEZ VÝZNAMNÝCH UZEMNÍCH ZISKŮ

  • Ruští vojáci útočí po celé frontové linii v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, oznámil dnes ukrajinský generální štáb. Ruské síly za uplynulý den ale navzdory zvýšené aktivitě významnějších územních zisků nedosáhly, jejich úsilí totiž nadále maří ukrajinské protiútoky, upozornila britská vojenská rozvědka.
  • Ačkoliv Moskva již ohlásila dobytí strategického přístavu Mariupol u Azovského moře, těžké boje tam pokračují a zpomalují postup ruských vojsk na Donbasu. Uvedlo to k poznatkům rozvědky britské ministerstvo obrany. Postupu ruských sil brání také skutečnost, že se jim kvůli účinné ukrajinské obraně nepodařilo ovládnout vzdušný prostor ani moře. Ukrajinské síly jsou obklíčeny v ocelárnách Azovstal a pokračuje tam ruské bombardování, a to i ze strategických bombardérů, uvádí generální štáb. K odminování přístavu vyslalo ruské velení ženijní jednotky.
  • V oblasti Donbasu ukrajinské jednotky za uplynulý den odrazily osm útoků nepřítele.
  • Ukrajinská média z hlášení armádního velení zdůrazňují, že u Izjumu v Charkovské oblasti byly do bojů nasazeny a již utrpěly ztráty jednotky ruské 64. motostřelecké brigády, jejíž příslušníci jsou podezřelí z válečných zločinů ve městě Buča u Kyjeva.
  • V Buči, kterou Rusové načas okupovali, končí exhumace obětí. Zatím se našla těla 412 zavražděných obyvatel města, informovala dnes agentura Unian.
  • Při potopení ruského křižníku Moskva zemřel minulý týden jeden námořník a dalších 27 se jich pohřešuje. Tvrdí to podle agentury TASS ruské ministerstvo obrany. Dalších 396 členů posádky se podle něj z plavidla podařilo evakuovat. Je to poprvé od tohoto incidentu, co Rusko přiznalo ztráty. Tvrzení nelze nezávisle ověřit.
  • Ukrajina dnes podnikne další pokus o evakuaci civilistů z přístavního města Mariupol, které z větší části ovládají ruská vojska. Oznámila to místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková.
Reflex
Reflex
22. dubna 2022 · 19:27

RUSOVÉ CHTĚJÍ JIH A VÝCHOD UKRAJINY, PODLE OHCHR PŘIBÝVÁ INDÍCIÍ O VÁLEČNÝCH ZLOČINECH

  • Ve druhé fázi vojenské operace na Ukrajině, která již začala, má ruská armáda za cíl získat úplnou kontrolu nad Donbasem na východě země a nad jižní Ukrajinou. Podle agentury TASS to řekl zástupce velitele Centrálního vojenského okruhu, generálmajor Rustam Minněkajev.
  • Ukrajinské ministerstvo obrany v reakci na oznámení na twitteru napsalo, že Rusku zjevně na Ukrajině nejde v rozporu s tím, co dříve tvrdilo, o vyšší cíle, ale jen o okupaci jejího území. Avizované plány ruské armády označilo za ruský imperialismus. Moldavsko si kvůli výrokům nechalo předvolat ruského velvyslance.
  • Britská policie dnes oznámila, že shromažďuje důkazy poté, co obdržela asi 50 oznámení o údajných válečných zločinech během ruské invaze na Ukrajinu. Informovala o tom agentura Reuters, podle které počet nahlášených případů ještě vzroste, protože do Británie stále přicházejí další ukrajinští uprchlíci.
  • Austrálie uvalila cestovní a další sankce na dvě dcery ruského prezidenta Vladimira Putina a na dceru ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Stejná opatření přijaly po ruském vpádu na Ukrajinu také například Spojené státy, Británie či Japonsko.
  • Přibývá indicií o páchání válečných zločinů na Ukrajině. Uvedl to dnes Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR). Ruské ozbrojené síly bez rozlišování cílů bombardují obydlené oblasti, a zabíjejí tak civilisty a ničí nemocnice, školy a další civilní objekty, upozornil dnes v Ženevě úřad komisařky Michelle Bacheletové. Kromě bezhlavých útoků a upírání lékařské pomoci přišly stovky zpráv o svévolném zabíjení a také o sexuálním násilí. Takové skutky lze podle OHCHR označit za válečné zločiny.
  • Ukrajinské úřady považují vrak potopeného ruského křižníku Moskva za součást podmořského kulturního dědictví Ukrajiny. Na facebooku to oznámilo ukrajinské ministerstvo obrany. Plavidlo se potopilo minulý týden. Kyjev uvádí, že loď zasáhl protilodními střelami, Moskva takovou verzi událostí odmítá.
Reflex
Reflex
22. dubna 2022 · 10:05

PODLE BRITŮ VOLÍ PUTIN BLOKÁDU AZOVSTALU MÍSTO ÚTOKU PROTO, ABY UVOLNIL SÍLY PRO OFENZIVU NA VÝCHODĚ

  • Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek zřejmě nařídil blokádu oceláren Azovstal v Mariupolu namísto útoku na ně, aby uvolnil síly pro boje jinde na východě Ukrajiny, uvedlo dnes ve svém pravidelném hlášení britské ministerstvo obrany. Plnohodnotný útok na hutní areál by pravděpodobně znamenal značné ztráty na ruské straně, doplnilo ministerstvo.
  • Těžké ostřelování podle Londýna pokračuje ve východní části Donbasu a Rusko se snaží o postup na obce Barvinkove, Lyman, Popasna a Buhajivka v Charkovské, Doněcké a Luhanské oblasti.
  • Štáb ukrajinské armády napsal, že o postup se Rusové snaží u měst Rubižne v Luhanské oblasti a Marjinka v Doněcké oblasti, kterou tento týden znovu ovládly ukrajinské síly. Na východní Ukrajině podle štábu zesílily boje u města Doněck a vesnice Tavryčeske ležící v Doněcké oblasti asi 50 kilometrů severovýchodně od Mariupolu.
  • Rusové podle ukrajinské armády shromáždil u města Izjumu v Charkovské oblasti až 25 praporů. Velikost těchto jednotek se pohybuje přibližně od 600 do 800 vojáků.
Reflex
Reflex
22. dubna 2022 · 00:29

V MARIUPOLU SE DÁL BOJUJE, RUSOVÉ PODLE ZELENSKÉHO ODMÍTLI VELIKONOČNÍ PŘÍMĚŘÍ

  • Rusové mají pod kontrolou většinu Mariupolu, v části města však jejich útokům dál kladou odpor ukrajinské síly. Prohlásil to dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury Reuters tak reagoval na oznámení Moskvy, že klíčové jihoukrajinské přístavní město padlo do ruských rukou.
  • Ruské síly bez ohledu na Putinův rozkaz dál bombardují a ostřelují Azovstal. V Mariupolu se bojuje také o tramvajové depo. Uvedl to poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko.
  • Šéf ruského ropného koncernu Lukoil Vagit Alekperov odstoupil z funkcí ředitele a prezidenta. Společnost o demisi 71letého Alekperova informovala na svém webu, důvody nesdělila. Firma začátkem března jako první velký ruský podnik vyzvala k rychlému ukončení ruské ofenzivy na Ukrajině, připomíná agentura AFP.
  • Na Ukrajině je nyní přibližně 90.000 ruských vojáků, uvedl podle agentury Unian bezpečnostní poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč. Dalších 22 000 vojáků podle něj vyčkává na hranicích.
  • Vojensky odblokovat Mariupol je pro ukrajinské ozbrojené síly nyní nemožné, řekl ukrajinský prezident Zelenskyj ve francouzské televizi BFM TV.
  • Nejméně sedm mrtvých si dnes vyžádal požár ve výzkumném ústavu ministerstva obrany v ruském městě Tver, uvedly dnes ruské tiskové agentury TASS a Interfax s odvoláním na informované zdroje; podle TASS se tento počet může ještě zvýšit. Úřady dosud počet obětí nepotvrdily. Ústav podle médií pracoval také na vývoji raket Iskander nasazených proti Ukrajině.
  • Na satelitních snímcích z okolí obléhaného ukrajinského města Mariupol je vidět hromadný hrob, který se v posledních týdnech rozšířil a obsahuje více než 200 nových hrobů. Uvedla to dnes soukromá americká společnost Maxar Technologies. Poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko podle BBC ještě dříve uvedl, že do masových hrobů v obci Manhuš svážejí Rusové těla lidí zabitých v Mariupolu a že jde o snahu skrýt válečné zločiny.
  • Rusko odmítlo návrh Ukrajiny na příměří během nadcházejících pravoslavných velikonočních svátků, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.