Zdevastované město Černihiv

Zdevastované město Černihiv Zdroj: Reuters

Satelitní snímky z Černihivu zachycují hořící skladiště nafty.
Satelitní snímky z Černihivu zachycují hořící skladiště nafty.
Zkáza Kyjeva.
Zkáza Kyjeva.
Zdevastované město Dergači v Charkovské oblasti. (21.3.2022)
105
Fotogalerie

Válka na Ukrajině online: Nejnovější zprávy, fotografie a komentáře

To, co viselo v několika dnech ve vzduchu je nyní jasné. Vladimir Putin vyslal na svobodnou a nezávislou Ukrajinu své vojáky. Ve čtvrtek 24. února ráno začaly ruské jednotky ostřelovat velká ukrajinská města. Konflikt si již vyžádal lidské životy a raněné na obou stranách. Politici v Česku i dalších zemích akt agrese jednomyslně odsoudili. Londýn, EU i NATO uvalují na Rusko rozsáhlé sankce. Válku na Ukrajině sledujeme online.

 

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
3. června 2022 · 09:15

BOJE V SEVERODONĚCKU POKRAČUJÍ, USA OZNÁMILY DALŠÍ SANKCE

  • Ruské jednotky kontrolují většinu východní části ukrajinského Severodoněcku, boje pokračují v centru města, uvedl ráno generální štáb ukrajinské armády. Rusové se podle ukrajinské strany s dělostřeleckou podporou snaží útočit také na vesnice v okolí Severodoněcku, nejsou prý ale úspěšní. Podle Kyjeva jsou navíc ruští vojáci demoralizovaní, protože velení stále odkládá jejich rotaci pryč z míst bojů. Do akcí proti nepříteli se prý proto příliš nechtějí pouštět.
  • Americký Institut pro výzkum války (ISW) uvádí, že ruské síly jsou nyní vázány u Severodoněcku, a proto jen pomalu postupují na Slavjansk v Doněcké oblasti. Pokud Rusové získají dvojměstí Severodoněck i Lysyčansk, využijí tento dílčí úspěch k tomu, aby oznámili, že „osvobodili“ celou Luhanskou oblast. Pak se zaměří se Doněckou oblast. ISW ovšem poukazuje, že dostat se přes řeku Severní Doněc s cílem obklíčit dvouměstí Severodoněck-Lysyčansk bude pro ruské síly obtížné.
  • Podle dnešní zprávy britské vojenské zpravodajské služby Rusové drží pod kontrolou 90 procent území Luhanské oblasti a zcela zřejmě ji ovládnou během dvou týdnů. Severodoněck, který je spolu se sousedním Lysyčanskem posledním městem v Luhanské oblasti kontrolovaným Ukrajinou, je v posledních dnech dějištěm tvrdých bojů. Rusko těchto taktických úspěchů dosahuje za cenu vysokých ztrát a díky soustředění sil jen na jedné části území zasaženého jeho vojenským tažením, uvádějí britští zpravodajci.
  • Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč tvrdí, že ukrajinští obránci v Severodoněcku vlákali ruské jednotky do pasti a nyní podnikají protiútoky. Blíže neupřesněné vojenské úspěchy ve východoukrajinském městě zmínil také prezident Volodymyr Zelenskyj. Situaci na místě nelze kvůli aktivním bojům nezávisle ověřit.
  • Spojené státy včera oznámily nové sankce proti Rusku kvůli jeho invazi na Ukrajině. Opatření se dotknou spolupracovníků ruského prezidenta Vladimira Putina, majetku nejbohatších Rusů nebo vládních činitelů, napsal server CNN. Cílem je podle Bílého domu mimo jiné zvýšit tlak na Putina a jeho okolí.
Reflex
Reflex
2. června 2022 · 09:36

ZELENSKYJ: RUSOVÉ UNÁŠEJÍ UKRAJINSKÉ DĚTI. USA PODPORUJÍ UKRAJINU KYBERNETICKÝMI OPERACEMI

  • Ruská armáda pokračuje v intenzivních bojích na Donbase. Podle ranní zprávy generálního štábu ukrajinské armády se útoky zaměřují na Severodoněck a Kamyševachu v Luhanské oblasti. V Rajhorodoku, severně od Doněcka, Rusové zaznamenali podle ukrajinského generálního štábu ztráty a stáhli se.
  • Britské ministertvo obrany dnes s odvoláním na vojenskou rozvědku uvedlo, že Rusové zřejmě kontrolují většinu Severodoněcku. Hlavní silnice vedoucí do města je podle Britů stále v rukou Ukrajinců, ale Rusové zaznamenávají „trvalé lokální zisky“. Pokud se Rusům podaří dobýt Seveerodoněck a Lysyčansk, která od sebe dělí řeka Severní Doněc, získají kontrolu nad celou Luhanskou oblastí, uvádí agentura Reuters. Podle britské rozvědky Ukrajinci zničili mosty přes řeku.
  • Americký Institut pro studium války (ISW) informoval, že se ruští vojáci snaží o postup v Lysyčansku, aby se vyhnuli překročení řeky Severní Doněc. ISW informuje také o "pravidelném postupu s omezeným úspěchem" severně od Slovjanska a Avdijivky v Doněcké oblasti.
  • Další směr ruských útoků míří k Bachmutu, kde Rusové "s částečným úspěchem" útočí ve vesnici Kamyševacha. Boje tam stále pokračují. V přehledu ukrajinské armády se také uvádí, že v oblasti Novohryhorivky a Alexandrovky ruská armáda zaútočila vrtulníky Mi-24.
  • Ve středu zasáhla ruská raketa železnici na západě země, ve Lvovské oblasti. Tamní gubernátor Maksym Kozyckyj řekl, že pět lidí bylo zraněno. Podle poradce ministra vnitra Antona Heraščenka Rusové chtěli zasáhnout tunel ve snaze přetnout železniční trasu používanou k přepravě zbraní a pohonných hmot. Podle šéfa ukrajinských drah se škody na kolejích zjišťují, ale tunel zůstal neporušený.
  • Prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu řekl, že mezi Ukrajinci, kteří byli proti své vůli odvezeni do Ruska, je 200 000 dětí. Tito Ukrajinci byli podle něj rozmístěni po celém Rusku. Mezi dětmi jsou sirotci, děti odvezené s rodiči i ty, které byly od rodin odděleny. „Cílem této zločinecké politiky není jenom krást lidi, ale zajistit, aby deportovaní na Ukrajinu zapomněli a nebyli schopní se vrátit,“ řekl Zelenskyj.
  • Spojené státy provádí v reakci na ruskou invazi kybernetické operace na podporu Ukrajiny, řekl v rozhovoru s televizí Sky News šéf velitelství americké armády pro kybernetické otázky. Operace armádních hackerů podle něj pokrývají „celou škálu“ těchto aktivit včetně „ofenzivních“. Bílý dům dnes odmítl, že by takovýto postup byl v rozporu s výroky prezidenta Joea Bidena o snaze vyhýbat se přímé konfrontaci s Ruskem.
Reflex
Reflex
1. června 2022 · 23:19

BBC: OBYVATELÉ CHERSONU VINÍ RUSKÉ VOJÁKY Z MUČENÍ

Obyvatelé Chersonu, který v březnu při invazi na Ukrajinu obsadilo Rusko, viní ruské vojáky z mučení. Svědectví, podle kterých Rusové místní lidi bijí, mrzačí i unáší, od obyvatel jihoukrajinského města získal server BBC.

BBC připomíná, že je složité se v situaci v Ruskem okupované části Ukrajiny orientovat, mimo jiné proto, že se tamní obyvatelé bojí postihu v případě, že se svými příběhy svěří. Většina těch, kterým se podařilo z Chersonu uprchnout, smazala veškerá videa a fotky uložené v telefonech pro případ, že by je kvůli nim zadrželi ruští vojáci na kontrolních stanovištích. Získat důkazy je proto obtížné.

Bývalý novinář jednoho z nezávislých médií v Chersonské oblasti Oleh Baturin BBC sdělil, že ho ruští vojáci unesli a přes týden věznili. Během svého uvěznění slyšel, jak Rusové mučí jiné, a byl svědkem předstírané popravy mladého muže. „Bili mě po zádech, žebrech a nohou ... kopali do mě a mlátili pažbou samopalu,“ řekl Baturin.

Lékař z chersonské nemocnice uvedl, že ve službě viděl známky po zasažení elektrickým proudem, stopy po spoutání nebo škrcení a spáleniny na rukou a nohou. „Mezi nejhorší patřily popáleniny na genitáliích, střelná rána na hlavě znásilněné dívky a popáleniny od žehličky na zádech a břiše. Pacient mi řekl, že měl na tříslech připevněné dva dráty od autobaterie a řekli mu, aby stál na mokrém hadru,“ dodal lékař pod podmínkou anonymity.

Reflex
Reflex
1. června 2022 · 12:37

RUSOVÉ KONTROLUJÍ 70 PROCENT SEVERODONĚCKU, U MOSKVY CVIČÍ JADERNÉ SÍLY

  • Ruští vojáci mají pod kontrolou zhruba 70 procent Severodoněcku, střediska východoukrajinské Luhanské oblasti. Potvrdil to dnes luhanský gubernátor Serhij Hajdaj. Podle prezidenta Zelenského přichází jeho země denně v boji o 60 až 100 vojáků. Hajdaj dnes sice připustil, že ruští vojáci ovládli většinu Severodoněcku, ale odmítl tvrzení, že ukrajinští obránci v oblasti budou obklíčeni, a prohlásil, že celou Luhanskou oblast se Rusům dobýt nepodaří. Podle něj ukrajinské oddíly stále mají možnost manévrování.
  • V Chersonské oblasti, jejíž část ovládla ruská vojska během současné invaze na Ukrajinu, přerušilo nově nastolené proruské vedení internetové a telefonní sítě. Podle agentury Reuters na to upozornily ukrajinské úřady.
  • USA dodají Ukrajině pokročilejší raketové systémy a munici, které jí umožní provádět přesnější údery na klíčové cíle na Ukrajině. V článku na webu deníku The New York Times to uvedl americký prezident Joe Biden. Zároveň zdůraznil, že USA nepodporují Ukrajinu v tom, aby prováděla útoky na cíle vně svých hranic. Nejmenovaný představitel Bidenovy administrativy vzápětí podle zahraničních agentur upřesnil, že Spojené státy pošlou Ukrajině raketomety HIMARS.
  • Ruské jaderné síly provádějí v Ivanovské oblasti severovýchodně od Moskvy cvičení. Podle agentury Interfax to dnes oznámilo ruské ministerstvo obrany. Manévrů se účastní přibližně 1000 vojáků, kteří manipulují s asi 100 kusy vojenské techniky včetně odpalovacích zařízení mezikontinentálních balistických střel Jars.
Reflex
Reflex
31. května 2022 · 21:15

RUSOVÉ DÁL USILUJÍ O OBKLÍČENÍ SEVERODONĚCKU, OBRÁNCŮM MARIUPOLU HROZÍ TREST SMRTI

  • Ruští vojáci pokračují ve snaze obklíčit ukrajinské jednotky v Severodoněcku a připravují ofenzivu na nedaleká města Siversk a Rajhorodok, uvedl dnes ukrajinský generální štáb. Ruskojazyčný server BBC upozornil, že dobytí obou měst západně od dvojměstí Severodoněck-Lysyčansk by ruskou armádu o krok přiblížilo k obklíčení a odříznutí ukrajinské armády v celé oblasti. Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj dnes oznámil, že ruští vojáci zasáhli v Severodoněcku nádrž s kyselinou dusičnou. Nad městem se vznáší narůžovělý oblak.
  • Ruská armáda postupuje v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny pomalu. Soustřeďuje přitom své síly na menším prostoru, čímž pro sebe vytváří riziko jinde. Ve svém pravidelném přehledu vývoje bojů na Ukrajině to dnes uvedlo britské ministerstvo obrany.
  • Americký Institut pro studium války (ISW) tvrdí, že v ruských vojenských kruzích sílí kritika války. ISW ve svém posledním hodnocení situace kolem války uvádí, že Kreml nyní čelí nespokojenosti nikoli ze strany Rusů, kteří nesouhlasí s válkou jako celkem, ale ze strany armády a nacionalistů. Jsou nespokojení s ruskými ztrátami a také s měnící se koncepcí Kremlu ve vedení bojů.
  • Dvěma ruským vojákům obžalovaným z raketového ostřelování civilních cílů v ukrajinské Charkovské oblasti dnes ukrajinský soud vyměřil trest 11 a půl roku vězení. O rozsudku informoval server Ukrajinska pravda. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu před více než třemi měsíci je to druhý verdikt ukrajinské justice nad příslušníky ruské armády.
  • Soud s obránci mariupolských železáren Azovstal bude co nejotevřenější a budou na něj pozváni i zástupci zahraničních zemí včetně západních. Tvrdí to šéf východoukrajinské separatistické Doněcké lidové republiky (DNR) Denis Pušilin. Podle ministra spravedlnosti separatistické republiky jsou nyní všichni zajatci z Azovstalu na území DNR, jde až o 2300 lidí a hrozí jim trest smrti.
Reflex
Reflex
31. května 2022 · 10:05

SUMMIT EU SE SHODL NA ROPNÉM EMBARGU, GAZPROM ZASTAVIL DODÁVKY ROPY DO NIZOZEMSKA

  • Summit EU se v noci na dnešek shodl na embargu, které se bezprostředně dotkne více než dvou třetin dovozu ruské ropy. Na twitteru to oznámil šéf vrcholných unijních schůzek Charles Michel. Cílem je podle něj co nejvíce zvýšit tlak na Rusko, aby ukončilo svou válku na Ukrajině. Michel doplnil, že sankční balík obsahuje i další tvrdá opatření, včetně odpojení významné ruské banky Sberbank od mezinárodního platebního systému SWIFT. Lídři se rovněž shodli na poskytnutí devíti miliard eur (221 miliard korun) Kyjevu v rámci okamžité pomoci.
  • Ruské síly údajně obsadily asi třetinu východoukrajinského města Severodoněck, a postupují tak pomaleji, než původně předpokládaly. Agentuře TASS to řekl vůdce neuznané separatistické Luhanské lidové republiky (LNR) Leonid Pasečnik. O Severodoněck se svádějí tuhé boje, ruští vojáci v pondělí pronikli na severovýchodní a jihovýchodní okraj města, které mělo před válkou přes 100.000 obyvatel.
  • Ruská státní plynárenská společnost Gazprom zastavila veškeré dodávky plynu do Nizozemska. Firma dnes oznámila, že nizozemská obchodní společnost GasTerra, která dovoz plynu do Nizozemska zajišťuje, nezaplatila za plyn dodaný v dubnu. GasTerra už v pondělí avizovala, že nepřistoupí na platby v rublech, jak požaduje Kreml. Informují o tom tiskové agentury.
Reflex
Reflex
30. května 2022 · 20:20

TVRDÉ BOJE V SEVERODONĚCKU, V LUHANSKÉ OBLASTI ZAHYNUL FRANCOUZSKÝ NOVINÁŘ

  • Ruská armáda se potýká se značnými ztrátami v řadách důstojníků, napsalo na twitteru britské ministerstvo obrany. Velitelé brigád a praporů totiž bojují pravděpodobně v přední linii, a vystavují se tak neúměrnému riziku. Stejně tak i nižší důstojníci musí organizovat operace na nejnižší úrovni, poněvadž v armádě chybí dobře vycvičení níže postavení četaři či seržanti, kteří v západních armádách obvykle zastávají tuto úlohu. Ztráty značné části mladší generace důstojníků pravděpodobně prohloubí současné problémy v ruské armádě.
  • V ulicích východoukrajinského Severodoněcku se odehrávají tvrdé boje s ruskými vojáky a oběti přibývají s každou hodinou, řekl v telefonickém rozhovoru s agenturou AP starosta města Oleksandr Strjuk. Ruští vojáci podle něj postupují k centru zcela zničeného města.
  • Gubernátor Serhij Hajdaj dnes uvedl, že při pokusu o evakuaci deseti lidí humanitárním vozidlem v Luhanské oblasti zemřel francouzský novinář. Z přiložené fotografie žurnalistovy akreditace vyplývá, že se jednalo o člověka jménem Fréderic Leclerc Imhoff. Podle šéfa Luhanské oblasti pracoval pro stanici BFMTV. Ta dosud smrt svého pracovníka nepotvrdila.
  • Nizozemsko přestane od 31. května odebírat ruský plyn, protože odmítá platit za dodávky v rublech. Zastavení dodávek čeká i dánská firma Orsted.
Reflex
Reflex
30. května 2022 · 09:20

RUSOVÉ POSTUPUJÍ NA OKRAJÍCH SEVERODONĚCKU, VE MĚSTĚ CHYBÍ DODÁVKY VODY

Ruské jednotky při ostřelování města Severodoněck na východě Ukrajiny zabily dva civlisty a pět další zranily, informovala dnes agentura Reuters s odvoláním na gubernátora Luhanské oblasti Serhije Hajdaje. Ten také uvedl, že ruská armáda postupuje na jihovýchodním a severovýchodním okraji města, kde probíhají tvrdé boje. Gubernátor si dnes také postěžoval, že Německo a Maďarsko zpomalují dodávky dalších zbraní na Ukrajinu.

Hajdaj uvedl, že v Severodoněcku je přerušeno zásobování vodou a plynem. V celém regionu je podle Hajdaje bez dodávek vody milion lidí. Řekl též, že místní úřady evakuují město Lysyčansk, které se ruská armáda rovněž snaží dobýt. Zatím se jí ho ale nepodařilo obklíčit a podle Hajdaje pokračují každý den humanitární dodávky do tohoto města i do Severodoněcku. Hlavní silnice do obou měst je ale stále terčem ruského ostřelování.

Generální štáb ukrajinské armády dnes v ranním hlášení potvrdil těžké boje na jihovýchodním a severovýchodním okraji Severodoněcku a rovněž uvedl, že ruské jednotky pokračují ve snaze zablokovat hlavní logistické trasy do Lysyčansku a Severodoněcku.

Podle ukrajinského enerálního štábu ruská armáda přeskupuje síly ve směru na město Slovjansk v přípravách na obnovení ofenzivy v oblastech kolem Izjumu.

Reflex
Reflex
29. května 2022 · 20:00

BRITSKÝ BULVÁR SPEKULUJE O PUTINOVĚ SMRTI

Ruský prezident Vladimir Putin je možná už týdny či měsíce po smrti a na veřejnosti za něj může vystupovat dvojník. Podle médií o tom spekulují zdroje z britské tajné služby MI6, podle kterých by Rusové Putinovu smrt asi delší dobu tajili. Je to další z řady mediálních spekulací, z nichž jiné tvrdí, že je Putin vážně nemocen a léčí se s rakovinou.

Množí se dohady, že zdraví ruského prezidenta se v posledních měsících zhoršuje, jeho tvář vypadá nafouklá a pozorovatelé se ptají, zda nemůže mít devětašedesátiletý prezident například leukemii. Vysocí šéfové MI6 podle zdrojů říkají, že ruský prezident byl nedávno vážně nemocný, ale že jeho případnou smrt by Kreml zamlčel.

Nedávná Putinova vystoupení byla velmi pravděpodobně nahrána předem, uvedl například server britského bulvárního listu Daily Mirror. Spekulovalo se, že na moskevské přehlídce ke Dni vítězství začátkem tohoto měsíce mohl být prezidentův dvojník.

„Putin je velmi nemocný, a když zemře, jeho smrt budou zatajovat týdny, ne-li měsíce,“ řekl serveru zdroj z tajných služeb. „Je zde také možnost, že už mrtvý je,“ dodal. Upozornil zároveň, že takové informace se teď nedají zjistit.

Reflex
Reflex
29. května 2022 · 10:09

RUSOVÉ ZESÍLILI OFENZÍVU U SEVERODONĚCKU, LITEVCI SE UKRAJINCŮM SLOŽILI NA BAYRAKTAR

  • Ruská armáda na východě Ukrajiny zesílila ofenzivu ve snaze dobýt město Severodoněck, kde ovládla už některá předměstí. Podle ranního hlášení ukrajinského generálního štábu ale ukrajinské jednotky opět zničily několik ruských tanků a obrněných vozidel.
  • Kyjev začal více naléhat na západní země, aby Ukrajině dodaly více zbraní, zejména raketometů. Ukrajinský generální štáb ráno také varoval, že trvá hrozba raketových útoků z území Běloruska.
  • Podle informací tajných služeb, které včera zveřejnilo britské ministerstvo obrany, by se Rusové mohli po dobytí Lymanu v nadcházejících dnech soustředit na překonání řeky Severní Doněc, které by v případě úspěchu znamenalo novou fázi války na Donbasu. Invazním silám by totiž umožnilo postup na Slovjansk a Kramatorsk.
  • Stovky Litevců přispěly na koupi tureckého dronu Bayraktar TB2 pro Ukrajinu, kterou na konci února napadlo Rusko. Sbírku založila internetová televize Laisvés TV. Pět milionů eur (asi 123,5 milionu korun) potřebných na koupi bezpilotního letounu se vybralo, převážně v malých částkách, za tři a půl dne. Informovala o tom agentura Reuters.
Reflex
Reflex
27. května 2022 · 20:52

UKRAJINCI ZTRATILI MĚSTO LYMAN. VÁLKA UŽ VYHNALA Z DOMOVŮ 12 MILIONŮ LIDÍ

  • Ve svém hlášení ukrajinský generální štáb potvrdil ztrátu města Lyman na severu Doněcké oblasti, když uvedl, že se tu nyní Rusové za pomoci dělostřelectva pokoušejí upevnit své postavení.
  • Nejméně pět civilistů přišlo o život během uplynulých 24 hodin při ruském ostřelování Luhanské oblast v Donbasu na východě Ukrajiny, který je epicentrem bojů mezi ruskými a ukrajinskými silami. Oznámil to dnes oblastní gubernátor Serhij Hajdaj. Mrtvé a raněné hlásí i další ukrajinské regiony. Ruské úřady dnes oznámily smrt ženy zraněné při čtvrtečním ukrajinském ostřelování vsi v ruské Belgorodské oblasti.
  • Ruská agrese vůči Ukrajině podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vyhnala z domovů asi 12 milionů lidí z této země, která má zhruba 45 milionů obyvatel. Z nich okolo 5,5 milionu odešlo do zahraničí. Válka dnes pokračuje 93. dnem a Zelenskyj podle agentury Reuters řekl, že si nemyslí, že by Rusko mělo zájem na jejím ukončení.
  • V areálu jednoho z bývalých průmyslových podniků v Mariupolu, který okupují ruské jednotky, se při odklízení trosek našla těla asi 70 lidí. Dnes o tom informoval poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko. Tito lidé podle Andrjuščenka zemřeli, když se na ně při ruských útocích zřítily části budovy. Těla byla zabalena do plastových pytlů a uložena ve společném hrobu na okraji Mariupolu. Totožnost mrtvých není známa.
  • Britský premiér Boris Johnson dnes vyzval k další vojenské podpoře Ukrajiny včetně poskytnutí útočných zbraní jako jsou salvové raketomety MLRS. V rozhovoru s agenturou Bloomberg také uvedl, že ruské jednotky na ukrajinském Donbasu pomalu, ale jistě postupují.
  • V Rusku propustili 115 členů národní gardy za odmítnutí zúčastnit se bojů na Ukrajině. S odvoláním na soudní dokumenty o tom dnes informoval britský list The Guardian, podle něhož jde o příslušníky Národ
Reflex
Reflex
27. května 2022 · 09:25

RUSOVÉ DOSAHUJÍ ÚZEMNÍCH ZISKŮ. ZELENSKYJ POŽÁDAL O SALVOVÉ RAKETOMETY

  • Ruské síly po těžkých bojích na východě Ukrajiny v posledních dnech dosahují územních zisků. Ukrajinská obrana je však celkově stále účinná a ruský postup zůstává pomalý. Ve svém pravidelném hodnocení válečné situace na Ukrajině to uvedl americký Institut pro studium války (ISW).
  • Postup Rusů pokračuje jižně a západně od Popasné v Luhanské oblasti směrem na Bachmut v Doněcké oblasti, jeho tempo se ale pravděpodobně sníží, jakmile se ruské jednotky přiblíží k samotnému městu. Nový pokus postoupit jihovýchodně od Izjumu poblíž hranic Charkovské a Doněcké oblasti ruským vojskům úspěch nepřinesl.
  • Ruské jednotky ve směru na město Slovjansk v Donbasu na východě Ukrajiny ostřelují pozice ukrajinských sil a obnovily ofenzívu, uvádí ukrajinský generální štáb v ranním hlášení o situaci na bojišti. Ruská vojska se podle britské vojenské rozvědky dál snaží obklíčit ukrajinské síly u Severodoněcka a Lysyčanska.
  • Kyjev prověřuje zprávy o ztrátě východoukrajinského města Lyman. O možném dobytí jedné z posledních ukrajinských bašt na severním břehu řeky Severní Doněc napsal dnes ruskojazyčný server BBC s odvoláním na poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksije Arestovyče a hlášení ukrajinského generálního štábu. O Lyman vedou ukrajinští vojáci tvrdé boje s ruskými silami již několik dní.
  • Jižní uskupení ruských sil je podle britského ministerstva obrany nadále zaměstnáno udržením okupované části jižní Ukrajiny. Ministerstvo s odvoláním na poznatky vojenské rozvědky upozornilo, že sem Rusové v posledních dnech zřejmě přesunuli ze skladů tanky T-62, které jsou 50 let staré a nejspíše velice zranitelné současnými protitankovými zbraněmi. Jejich nasazení na bojišti svědčí o tom, že se Rusku nedostává moderní výzbroje schopné nasazení do bojů.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požádal Západ, aby co nejdříve poslal na Ukrajinu další salvové raketomety. Podle něj by mohly pomoci odvrátit ruskou ofenzivu v Donbasu, informovala dnes agentura AP.
Reflex
Reflex
26. května 2022 · 19:54

PODLE UKRAJINCŮ JE SITUACE V DONBASU TĚŽKÁ, RUSOVÉ OPĚT OSTŘELOVALI CHARKOV

  • Ukrajina obdržela od západních spojenců bitevní letouny Su-25 sovětské konstrukce, oznámil dnes na svém webu list RBK-Ukrajina. Stroje jsou podle deníku rozebrané, jejich počet a konkrétní zemi původu list neupřesnil.
  • Dvanáct let odnětí svobody žádá obžaloba pro dva ruské vojáky, kteří čelí obvinění, že se na Ukrajině dvakrát podíleli na ostřelování civilních cílů. Při těchto útocích v Charkovské oblasti na východě země byly zničeny obytné domy a také veterinární škola. Informoval o tom dnes zpravodajský server Meduza.
  • Ukrajinští velitelé dnes připustili těžkou situaci na bojišti a vyzvali západní partnery k dodávkám zbraní, především dalekonosných, které by umožnily zlepšit situaci ukrajinských sil. Vzhledem k ruské ofenzívě v Donbasu na východě země potřebují Ukrajinci tyto zbraně co nejdříve.
  • Ruský prezident Vladimir Putin válku na Ukrajině nevyhraje. O míru však začne vyjednávat teprve, až si uvědomí, že nemůže prolomit ukrajinskou obranu. Ve vystoupení na Světovém ekonomickém fóru (WEF) ve švýcarském Davosu to dnes řekl německý kancléř Olaf Scholz, podle kterého ale Putinovi nesmí být dovoleno, aby si určoval podmínky příměří. Kreml dnes naopak zopakoval, že očekává, že Ukrajina ruské požadavky přijme.
  • Ukrajinská prokuratura vyšetřuje bezmála 14.000 obvinění z válečných zločinů spáchaných ruskými silami, uvedla dnes ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktová. Úřady podle ní každý den obdrží 100 až 200 nových hlášení, napsal server BBC.
  • Při obnoveném ostřelování východoukrajinského Charkova dnes zahynulo sedm lidí, dalších 17 lidí včetně devítiletého dítěte bylo zraněno. S odvoláním na gubernátora Charkovské oblasti Oleha Syněhubova o tom informovala agentura Unian. Druhé největší ukrajinské město se v polovině tohoto měsíce začalo vracet k normálnímu životu, připomněla agentura AFP.
Reflex
Reflex
26. května 2022 · 11:13

RUSOVÉ SE SOUSTŘEDÍ NA OVLÁDNUTÍ MĚSTA LYMAN A BUDUJÍ OBRANNÉ LINIE NA JIHU UKRAJINY

  • Ruské síly se soustředí na plné ovládnutí města Lyman v Doněcké oblasti a na upevnění pozic poblíž Severodoněcku a Avdijivky v téže oblasti. Uvedl to generální štáb ukrajinské armády ve svém pravidelném ranním přehledu u bojích. Rusko se také chystá k novým útokům na Slovjansk v Doněcké oblasti, doplnil štáb a upozornil, že invazní síly nadále ostřelují rezidenční oblasti. Proruští separatisté oznámili, že v Doněcké a Luhanské oblasti je přibližně 8000 ukrajinských zajatců.
  • V uplynulých 24 hodinách ukrajinští obránci odrazili několik útoků v Doněcké i Luhanské oblasti, zničili čtyři tanky, dva dělostřelecké systémy, obrněný transportér a pět bezpilotních průzkumných letounů. Právě k Doněcké a Luhanské oblasti se v poslední době upírá hlavní pozornost ruské armády, na jejíž straně bojují také síly proruských separatistů z východní Ukrajiny.
  • Zástupce takzvané Luhanské lidové republiky v Rusku Rodion Mirošnik dnes podle ruské agentury TASS sdělil, že v Doněcké a Luhanské oblasti je 8000 ukrajinských zajatců, údaj není možné ověřit z nezávislých zdrojů. Luhanská lidová republika je jedním z útvarů, který vyhlásili separatisté a který nedávno před zahájením invaze na Ukrajinu Rusko uznalo.
  • Britské ministerstvo obrany v dnešní analýze situace, opírající se o poznatky vojenské rozvědky, upozornilo na neúspěchy ruských výsadkových vojsk, jednak při březnovém pokusu dobýt letiště v Hostemelu u Kyjeva, a při květnovém pokusu o překročení řeky Severní Doněc. Problém podle Britů spočívá s tom, že ruské velení nepoužívá tyto elitní jednotky, čítající asi 45.000 převážně profesionálních výsadkářů, v souladu s jejich účelem, ale dává jim úkoly příslušící spíše pěchotě vybavené těžkými zbraněmi.
  • Uskupení ruských vojsk v Chersonské oblasti a v okupovaných okresech Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny budují již třetí obrannou linii, což svědčí o záměru Ruska pevněji se usadit na těchto územích, upozornil mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Vadym Skibickyj. Obchody v Chersonské oblasti také mají nařízeno mít od nynějška cenovky kromě ukrajinských hřiven také v ruských rublech.
Reflex
Reflex
25. května 2022 · 20:30

V MARIUPOLU PODLE UKRAJINCŮ ZAHYNULO OD ZAČÁTKU VÁLKY UŽ 22 000 OBYVATEL

  • V ukrajinském Mariupolu zemřelo za tři měsíce války nejméně 22.000 obyvatel, řekl stanici CNN poradce mariupolského starosty Petr Andrjuščenko. Údaj podle něj vychází z komunikace s úředníky na místě, skutečný počet obětí ruské agrese ale může být ještě vyšší. Sám Andrjuščenko z města uprchl. Uvedený údaj 22.000 obětí nelze nezávisle ověřit, poněvadž nezávislý tisk nemá do města přístup a obyvatelé Mariupolu obsazeného ruskými vojáky se bojí komunikovat s médii, podotkla CNN. Pohřby jsou nyní ve městě podle Andrjuščenka komplikované. Ruští představitelé totiž požadují, aby mrtví byli nejprve dopraveni do márnice a aby osoba, která se o tělo přihlásí, na kameru uvedla, že nebožtík zemřel rukou ukrajinských vojáků.
  • Ruské síly pravděpodobně vzdaly snahy o široké obklíčení ukrajinských jednotek na východě země, uvádí ve zprávě o situaci na Ukrajině americký Institut pro výzkum války (ISW). Novým cílem je podle odborníků obklíčit menší buňky ukrajinských jednotek v Doněcké a Luhanské oblasti a dosáhnout tak menších, ale jistějších územních zisků.
  • Jednu zabitou ženu a tři raněné si vyžádalo dnešní ostřelování Záporoží ruskými střelami s plochou dráhou letu. Poškozeno je přes 60 domů, uvedl list RBK-Ukrajina s odvoláním na místní úřady. Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že vysoce přesné střely zasáhly dílny podniku Motor Sič, kde se vyrábějí motory pro vojenské letectvo. Na sociálních sítích se mezitím objevily záběry poničeného nákupního centra a nemocnice, které podle radnice zasáhly ruské střely.
  • Ztráty mezi civilisty si ruské ostřelování vyžádalo i v Luhanské oblasti, kde se nyní svádějí nejtvrdší boje o město Severodoněck. Oblastní gubernátor Serhij Hajdaj uvedl, že ruská palba na toto město během uplynulých 24 hodin zabila šest civilistů a dalších osm zranila. Hajdaj podle agentury AP obvinil ruské jednotky, že úmyslně míří na kryty, ve kterých se schovávají civilisté.
  • Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal dekret, který obyvatelům ukrajinské Chersonské a Záporožské oblasti usnadní podání žádosti o ruské občanství. Moskvou dosazené vedení Záporožské oblasti, kterou zčásti ovládají ruští vojáci, už zahájilo přípravy na vydávání ruských pasů. Ukrajina krok Moskvy považuje za „závažné narušení územní celistvosti“ a obává se, že Ukrajinci budou k přijetí ruského občanství nuceni, informovala agentura AFP.
Reflex
Reflex
25. května 2022 · 09:20

ZELENSKYJ CHCE JEDNAT JEN PŘÍMO S PUTINEM, RUSOVÉ VÍC VYUŽÍVAJÍ LETECTVO

  • Ruská ofenziva na Ukrajině se změnila. Moskva nemá dostatečné zásoby vysoce přesných raketových zbraní, zintenzivnila proto využití letectva k podpoře pozemních jednotek. V pravidelné ranní zprávě o situaci na bojišti to dnes uvedl ukrajinský generální štáb. Pokračují ruské dělostřelecké útoky na město Severodoněck na severu Luhanské oblasti.
  • Ruská invaze na Ukrajinu tvrdě dopadla na obchodní činnost v Oděse, kterou prakticky zastavila, upozornila v pravidelném ranním hlášení britská vojenská rozvědka. Ruská námořní blokáda ukrajinských přístavů odradila obchodní lodní průmysl od působení v oblasti.
  • Ukrajinci sbírají těla mrtvých ruských vojáků v troskách ještě nedávno okupovaných vesnic a městeček a používají všechno od DNA po tetování, aby je identifikovali. Doufají, že mrtvé vymění za válečné zajatce, napsala agentura Reuters. Dobrovolníci v Charkovské oblasti na severovýchodě země, odkud se ruské jednotky stáhly v uplynulých týdnech, pomohli armádě shromáždit v osvobozených vesnicích více než šest desítek těl. Uložili je do chladírenského železničního vagonu.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že chce jednat pouze přímo se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, a ne přes prostředníky. Pokud Putin "pochopí realitu", bude možné nalézt diplomatické východisko z konfliktu, dodal Zelenskyj podle agentury Reuters.
Reflex
Reflex
24. května 2022 · 22:09

V TROSKÁCH MARIUPOLSKÉHO DOMU SE NAŠLO SKORO 200 TĚL CIVILISTŮ. UKRAJINCI SESTŘELILI RUSKÉHO GENERÁLMAJORA

  • V troskách jednoho vybombardovaného domu v Mariupolu bylo nalezeno bezmála 200 těl civilistů. S odvoláním na poradce mariupolského starosty Petra Andrjuščenka o tom informovaly agentury Ukrinform a Unian.
  • Rusko zřejmě pokračuje v krádežích ukrajinského obilí, napsal dnes server CNN s odkazem na satelitní snímky americké společnosti Maxar Technologies. Fotografie ukazují dvě ruské obchodní lodě v přístavu Sevastopol na Ruskem anektovaném Krymském poloostrově, do kterých se nakládá obilí.
  • Nad Ukrajinou byl podle médií sestřelen letoun s generálmajorem ruských vzdušných sil ve výslužbě Kanamatem Botaševem, který zahynul. O úmrtí informovala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu s odvoláním na tři bývalé Botaševovy podřízené, kteří si přáli zůstat v anonymitě. Botašev je nejvýše postavený příslušník ruského letectva, jehož smrt na Ukrajině vyšla najevo.
  • Aktivní fáze války na Ukrajině skončí do konce roku s obratem v srpnu, kdy počet zbraní dodaných napadené zemi dosáhne významné úrovně, uvedl náčelník ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. V dnes zveřejněném rozhovoru s listem Ukrajinska pravda také řekl, že Ukrajina chce do konce roku přinejmenším zatlačit ruské jednotky a vstoupit na Ruskem anektovaný Krym.
  • Ruské invazní síly obsadily město Svitlodarsk v ukrajinské Doněcké oblasti, uvedl podle agentury Unian šéf místní vojenské a civilní správy.
  • Ruská invaze na Ukrajinu může být začátek třetí světové války, řekl v Davosu Soros. Pro zachování svobodné civilizace je nutné Putina porazit, dodal.
  • V Severodoněcku dnes ruská vojska ostřelovala továrnu na výrobu čpavku Azot. Při tomto útoku zemřeli čtyři civilisté, uvedl na sociálních sítích gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj.
Reflex
Reflex
24. května 2022 · 09:12

ČESKO PODLE USA VĚNOVALO UKRAJINĚ HELIKOPTÉRY, TANKY A RAKETOVÉ SYSTÉMY

  • Česká republika nedávno věnovala ukrajinské armádě bojové helikoptéry, tanky a raketové systémy. Řekl to včera americký ministr obrany Lloyd Austin na tiskové konferenci po virtuálním setkání se zástupci spřízněných zemí, na němž se jednalo o další vojenské pomoci Ukrajině. Česká ministryně obrany Jana Černochová na dotaz ČTK přivítala oceňující slova svého amerického protějšku, podrobnosti o české vojenské pomoci určené Ukrajincům však neposkytla.
  • Ukrajinského pohraničníka z Hadího ostrova, který proslul na začátku ruské invaze svojí nevybíravou větou na adresu posádky ruské válečné lodi, se podařilo vysvobodit z ruského zajetí, napsal web Ukrajinska pravda.
  • Rusko soustřeďuje síly k místním útokům a ruská armáda se spolu se separatistickými jednotkami nejspíše připravuje k novým pokusům o obklíčení ukrajinských vojsk u Severodoněcka a Lysyčanska. Rusové také posilují jednotky k obnově útoku ve směru na Záporoží, varuje ukrajinský generální štáb v pravidelné ranní zprávě.
  • Na zvýšení intenzity ruských operací v Donbasu a snahu obklíčit Severodoněck, Lysyčansk a Rubižne upozorňuje i britská vojenská vojenská rozvědka, podle které jsou severní a jižní osy ruských operací odděleny asi 25 kilometry území, ovládaného Ukrajinci. Rozvědka poukázala na silný ukrajinský odpor, nicméně ruským jednotkám se podařilo dosáhnout místních úspěchů. Ovládnutí severodoněcké kapsy by představovalo dobytí celé Luhanské oblasti.
Reflex
Reflex
23. května 2022 · 20:31

SEVERODONĚCK JE TAKŘKA OBKLÍČEN. DIPLOMAT Z RUSKÉ MISE PŘI OSN ODSTOUPIL KVŮLI NESOUHLASU S VÁLKOU

  • Rusko na Donbas stahuje jednotky z Charkovské oblasti, Mariupolu, proruské separatistické milice i nově mobilizované vojáky ze Sibiře, uvedl gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Zároveň varoval, že Severodoněck se ruským jednotkám podařilo už téměř odříznout. Ukrajinští vojáci na místě v neděli reportérovi BBC řekli, že Severodoněck je v podstatě obklíčený.
  • Ukrajinský soud dnes odsoudil na doživotí ruského vojáka za zastřelení neozbrojeného civilisty, oznámily tiskové agentury. Soud v Kyjevě byl prvním procesem za válečné zločiny od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Jednadvacetiletý seržant Vadim Šišimarin byl shledán vinným, že 28. února na rozkaz jiného ruského vojáka zastřelil z okna auta dvaašedesátiletého Ukrajince ve vsi Čupachivka na severovýchodu Ukrajiny. Svou vinu přiznal.
  • Představitel ruské mise při OSN v Ženevě Boris Bondarev dnes odstoupil kvůli nesouhlasu s válkou na Ukrajině. V dopise, ve kterém zdůvodnil svůj krok, napsal, že se za svou zemi nikdy nestyděl více, informovala agentura AP. Bondarev je podle stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) patrně prvním ruským diplomatem, který se oficiálně vzdal funkce kvůli invazi na Ukrajinu. Ministerstvo zahraničí v Moskvě se k případu zatím nevyjádřilo.
  • Ruský letecký úder na ukrajinskou obec Desna v Černihivské oblasti z minulého týdne si vyžádal 87 mrtvých, uvedl dnes podle agentury Reuters ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu k účastníkům Světového ekonomického fóra v Davosu (WEF).
  • Ukrajinští vojáci, kteří bránili ocelárny Azovstal v Mariupolu, budou v samozvané Doněcké lidové republice (DLR) postaveni před soud. Uvedl to dnes podle agentury Interfax šéf této separatistické proruské republiky Denis Pušilin. Ruské ministerstvo zahraničí následně nevyloučilo možnost výměny zajatců z Azovstalu za vlastní vojáky v ukrajinském zajetí, píše Interfax.
  • Americký kavárenský řetězec Starbucks odchází po téměř 15 letech z ruského trhu. Následuje tak další západní podniky, které se tímto způsobem rozhodly zareagovat na ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu. Z velkých firem to naposledy oznámil fastfoodový řetězec McDonald's.
  • Do měst a obcí v Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajině přestal dnes proudit plyn poté, co ruské ostřelování poškodilo hlavní plynovod, informuje agentura Unian. Obnovit přepravu plynu kvůli pokračujícím bojům v současnosti nelze, uvedla agentura s odvoláním na prohlášení distributora.
Reflex
Reflex
23. května 2022 · 09:22

ČESKÉ RAKETOMETY BYLY NASAZENY DO BOJŮ, RUSOVÉ SE SOUSTŘEDÍ NA SEVERODONĚCK

  • České raketomety RM-70 byly již nasazeny do bojů proti ruským invazním silám, které napadly Ukrajinu. Raketomety RM-70 díky podvozkům Tatra mají významnou výhodu nad ruskými raketomety BM-21 Grad, napsal včera ukrajinský server Defense Express.
  • Britský premiér Boris Johnson telefonicky hovořil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským o blokádě ukrajinského přístavního města Oděsa ruskými vojsky a o potřebě zvýšit objem potravinové a jiné humanitární pomoci Ukrajině. S odkazem na mluvčího britského předsedy vlády o tom informuje agentura Reuters.
  • Rusko na Ukrajině soustředí své síly u východoukrajinského Severodoněcku, od Izjumu chystá další útok na Slovjansk, uvedl dnes podle ruskojazyčného serveru BBC ukrajinský generální štáb. Podle generálního štábu ruské síly podnikly útočné operace u obce Toškivka, která se nachází jižně od Severodoněcku. Jižně od Izjumu se Rusko pokusilo o útočnou operaci v okolí obce Dovhenke, kterou však ukrajinské síly odrazily, píše dál v ranním hlášení ukrajinská armáda. Intenzita útoků na východní frontě se ale v posledních 24 hodinách snížila, píše s odkazem na hlášení BBC.
  • Za první tři měsíce invaze Rusko přišlo pravděpodobně o podobný počet vojáků jako Sovětský svaz za devět let války v Afghánistánu. Napsala to na twitteru britská vojenská rozvědka. Za vysokými ztrátami stojí mimo jiné kombinace špatné strategie, nedostatečného pokrytí vzdušného prostoru a přístupu velení, „které je připraveno opakovat chyby“. Zároveň bude pro Moskvu těžší množství obětí utajit před veřejností. „Veřejná nespokojenost s válkou a ochota dát ji najevo může vzrůst,“ píše rozvědka.