Zdevastované město Černihiv

Zdevastované město Černihiv Zdroj: Reuters

Satelitní snímky z Černihivu zachycují hořící skladiště nafty.
Satelitní snímky z Černihivu zachycují hořící skladiště nafty.
Zkáza Kyjeva.
Zkáza Kyjeva.
Zdevastované město Dergači v Charkovské oblasti. (21.3.2022)
105
Fotogalerie

Válka na Ukrajině online: Nejnovější zprávy, fotografie a komentáře

To, co viselo v několika dnech ve vzduchu je nyní jasné. Vladimir Putin vyslal na svobodnou a nezávislou Ukrajinu své vojáky. Ve čtvrtek 24. února ráno začaly ruské jednotky ostřelovat velká ukrajinská města. Konflikt si již vyžádal lidské životy a raněné na obou stranách. Politici v Česku i dalších zemích akt agrese jednomyslně odsoudili. Londýn, EU i NATO uvalují na Rusko rozsáhlé sankce. Válku na Ukrajině sledujeme online.

 

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
22. května 2022 · 20:30

UKRAJINCI ZNIČILI RUSKÝ TĚŽKÝ MINOMET DÍKY ZÁBĚRŮM RUSKÉ PROPAGANDY

  • Při explozi v jihoukrajinském Enerhodaru, obsazeném v Zaporožské oblasti ruskými silami, dnes utrpěl zranění okupanty dosazený šéf správy města Andrij Ševčyk. Informoval o tom list Ukrajinska pravda, jehož zprávu později s odvoláním na své zdroje potvrdila ruská agentura TASS. Okolnosti události se podle Orlova vyšetřují, nicméně zřejmě šlo o akci odboje.
  • Ukrajinské armádě se v Donbasu na východě země poprvé podařilo zničit ruský těžký samohybný minomet 2S4 Tulpan (česky Tulipán), oznámila dnes agentura Unian s odvoláním na velení ukrajinských sil. Ukrajinský gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj uvedl, že k zaměření místa, kde se těžký samohybný minomet nacházel, „pomohli“ svými záběry ruští propagandisté.
  • Ukrajinský parlament dnes schválil zákon, který zakazuje symboly používané ruskými silami při agresi na Ukrajině a který označuje Rusko za teroristický stát. Nejvyšší rada také prodloužila o 90 dnů válečný stav a všeobecnou mobilizaci, které vstoupily v platnost 24. února po zahájení ruské invaze.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes odmítl výzvy zrušit zákaz odjezdu mužů v branném věku z Ukrajiny. Argumentoval podle listu Ukrajinska pravda tím, že denně v bojích na východě země umírá 50 až 100 lidí. Kyjev se zdržuje vyčíslení ztrát ukrajinských sil ve válce proti Rusku, která dnes pokračuje 88. dnem. Rusko od začátku bojů podle ukrajinského velení přišlo už o více než 29.000 vojáků.
Reflex
Reflex
22. května 2022 · 10:50

V KYJEVSKÉ OBLASTI UŽ NAŠLI 1290 OBĚTÍ, RUSOVÉ CHYSTAJÍ OFENZÍVU NA SEVERU CHERSONSKÉ OBLASTI

  • Běloruská armáda zintenzivnila průzkum na hranicích s Ukrajinou, v oblasti Volyně a Polesí, oznámila dnes ráno ukrajinská armáda. „Jednotky běloruské armády posílily průzkum, rozmístily další elektronická pozorovací zařízení do pohraničních částí Homelské oblasti,“ citovala z pravidelného ranního prohlášení ukrajinského generálního štábu agentura Unian.
  • Generální štáb ukrajinské armády na svém facebookovém účtu napsal, ze se Rusko připravuje obsadit zatím neokupované části Chersonské oblasti. Velké množství ruských vojáků se soustředí jižně od zaporožského města Huljajpole. Rusové se mohou připravovat k ofenzívě, při níž chtějí obsadit sever Chersonské oblasti a posunout se směrem k městu Záporoží. Soudí to americký Institut pro výzkum války (ISW), i když v sobotu nebyla ruská ofenzíva směrem k jihu patrná.
  • Počet zjištěných obětí zabitých ruskými silami v době okupace míst v Kyjevské oblasti se přiblížil k 1300. Podle agentury Unian o tom dnes informovala tisková služba oblastní správy policie v souvislosti s objevením dalších dvou civilistů zavražděných okupanty nedaleko Kyjeva. „K dnešnímu dni policie v oblasti Kyjeva objevila a prozkoumala 1290 těl občanů, kteří zemřeli během bojů v regionu," oznámila dnes oblastní policie.
Reflex
Reflex
21. května 2022 · 20:50

UKRAJINU BRÁNÍ 700 000 VOJÁKŮ, RUSOVÉ PODLE ZELENSKÉHO KRADOU OBILÍ

  • Británie chce poslat do Moldavska moderní zbraně, které by této zemi poskytly ochranu před případnou hrozbou ruské invaze. S odvoláním na britskou ministryni zahraničí Liz Trussovou to napsal web listu The Daily Telegraph.
  • Ruská armáda tvrdí, že zničila na severozápadě Ukrajiny velké množství zbraní a techniky, které ukrajinským silám na Donbasu poslaly západní země. Podle mluvčího ministerstva obrany Igora Konašenkova, kterého citovala agentura TASS, šlo o úder raketami Kalibr odpálenými z moře. K této informaci, kterou nelze ověřit z nezávislých zdrojů, se ukrajinská strana zatím nevyjádřila.
  • Ukrajinu v současné době brání proti ruskému agresorovi na 700 000 vojáků. Podle listu Ukrajinska pravda to dnes řekl prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinský generální štáb v aktualizovaném přehledu ztrát nepřítele uvedl, že Rusko od začátku invaze už přišlo téměř o 29 000 vojáků. Podobné informace uváděné oběma válčícími stranami ovšem nelze nezávisle ověřit.
  • Americký prezident Joe Biden dnes podepsal zákon o poskytnutí finanční pomoci Ukrajině v objemu téměř 40 miliard dolarů (téměř 933 miliard Kč). Oznámil to Bílý dům. Podle médií jde o největší balík americké zahraniční pomoci za posledních alespoň 20 let.
  • Rusko blokuje v ukrajinských přístavech 22 milionů tun obilí. Podle serveru The Kyiv Independent to dnes řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusové podle něj obilí kradou. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba dnes podle agentury Interfax-Ukrajina řekl, že Ukrajina spolu se svými partnery vytvořila dvě alternativní pozemní trasy pro export zemědělské produkce, aby zabránila hladu v Africe a dalších částech světa.
Reflex
Reflex
21. května 2022 · 09:53

RUSOVÉ ZNOVU ZKOUŠEJÍ PŘEJÍT ŘEKU SEVERNÍ DONĚC, V MARIUPOLU ODKLIDILI TROSKY DIVADLA

  • Ruské síly se chystají obnovit útočné operace ve směru na města Jampil a Siversk v Doněcké oblasti s dalším pokusem o přechod přes řeku Severní Doněc. V ranním hlášení o situaci na bojištích o tom dnes informoval ukrajinský generální štáb. Předchozí pokus agresora postavit pontonový most a přejít řeku u obce Bilohorivka skončil drtivým nezdarem. Ukrajinská armáda zničila nejen přemostění, ale podle odhadů z leteckých snímků i na 70 ruských bojových vozidel.
  • Generální štáb dnes rovněž uvedl, že nepřítel ve východní operační zóně pokračuje v útočných akcích s cílem získat úplnou kontrolu nad celým územím Doněcké a Luhanské oblasti a udržet si pozemní koridor s dočasně okupovaným Krymem.
  • Podle britského ministerstva obrany Rusko patrně trpí nedostatkem vhodných průzkumných bezpilotních letounů, potřebných k určování cílů pro letecké a dělostřelecké údery. Tento nedostatek je podle Londýna umocněn omezením domácí výroby těchto prostředků, které vyplývá ze sankcí uvalených na Rusko za jeho agresi vůči Ukrajině.
  • Ruské jednotky odklidily trosky divadla v Mariupolu, uvádí ukrajinská správa tohoto města. Budovu v polovině března zničil nálet ruské armády. Vojáci spolu se sutinami odvezli i těla mrtvých, uvedl podle agentury Unian poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko, podle kterého už nyní nebude možné zjistit, kolik civilistů při náletu zahynulo.
  • Ruské ministerstvo vnitra nově zařadilo mezi „zahraniční agenty“ šachového velmistra Garriho Kasparova a někdejšího nejbohatšího ruského podnikatele Michaila Chodorkovského, kteří jsou známými kritiky Kremlu. Informovala o tom agentura Reuters.
Reflex
Reflex
20. května 2022 · 21:00

MOSKVA PŘERUŠÍ VÝVOZ PLYNU DO FINSKA, RUSOVÉ ZASÁHLI ŠKOLU V SEVERODONĚCKU

  • Dolní komora ruského parlamentu se zabývá úpravami zákona, které by znamenaly zrušení věkového omezení pro zájemce o profesionální vojenskou službu. Vyplývá to z informace zveřejněné na webu Státní dumy. Podle stávajících pravidel mohou první smlouvu o práci v ozbrojených silách uzavřít pouze ruští občané ve věku od 18 do 40 let a cizinci od 18 do 30 let.
  • Ruská plynárenská společnost Gazprom od sobotního rána přeruší vývoz plynu do Finska. Oznámila to dnes finská společnost Gasum, která je státním velkoobchodem s plynem. O přerušení vývozu ji dnes informoval Gazprom. Finský podnik předtím podle agentury DPA odmítl platit Gazpromu za dodávky v rublech.
  • Ukrajinské velení dalo obráncům mariupolského metalurgického komplexu Azovstal rozkaz zastavit odpor proti ruským útokům v zájmu zachování života ukrajinských vojáků. Ve videoprohlášení to uvedl velitel ukrajinského pluku Azov Denis Prokopenko. Velitel také řekl, že těžce ranění vojáci byli z areálu evakuováni a že se plánuje jejich následná výměna za ruské zajatce.
  • Ruský ministr obrany Sergej Šojgu dnes řekl, že se již vzdalo přes 1900 obránců mariupolských oceláren, které byly poslední baštou ukrajinského odporu v Mariupolu. Ukrajinská a ruská strana o osudu bojovníků z Azovstalu informují rozdílně. Zatímco Moskva označuje jejich odchod za kapitulaci a přechod do ruského zajetí, Kyjev hovoří o evakuaci.
  • Ruské síly při ostřelování východoukrajinského města Severodoněck zasáhly školu, kde se ukrývalo přes 200 lidí včetně dětí. Na telegramu to uvedl gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj, podle kterého si útok vyžádal nejméně tři oběti.
  • V ukrajinské obci Lozova v Charkovské oblasti zasáhla ruská střela Palác kultury, který zničila. S odkazem na video zachycující úder a na místní úřady o tom informoval ruskojazyčný server BBC. Na místě je nejméně sedm zraněných.
Reflex
Reflex
20. května 2022 · 09:23

USA VARUJÍ PŘED DLOUHÝM KONFLIKTEM, PODLE ZELENSKÉHO DONBAS NYNÍ PŘIPOMÍNÁ PEKLO

  • Ukrajinská armáda v těchto dnech slaví úspěchy v okolí Charkova, ruští okupanti ale posilují kontrolu na Donbase a stále mají k dispozici značnou část sil nashromážděných před únorovou invazí. Takové bylo podle agentury AFP hodnocení vývoje války, které včera tlumočil novinářům vysoce postavený činitel amerického ministerstva obrany. Varoval, že konflikt ještě může trvat dlouho.
  • Areál oceláren Azovstal v Mariupolu za posledních 24 hodin opustilo 771 ukrajinských bojovníků a od pondělí se tak vzdalo celkem 1730 mužů. V nové bilanci o tom včera informovalo ruské ministerstvo obrany. Šéf separatistické proruské Doněcké lidové republiky Denis Pušilin včera uvedl, že z Azovstalu odešla už více než polovina jeho obránců, počet ale neupřesnil. Kyjev to zatím nekomentoval. Z nahrávky jednoho důstojníků pluku Azov vyplývá, že minimálně část velení v ocelárnách zůstává. Údaje nelze ověřit z nezávislých zdrojů.
  • Donbas zničila ruská armáda tak, že tato někdejší průmyslová oblast na východě Ukrajiny nyní připomíná peklo. Ve svém pravidelném videoposelství to v noci na dnešek uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obvinil ruská vojska, že se snaží zabít co nejvíce Ukrajinců a záměrně zemi způsobit co největší hmotné škody. Zopakoval také obvinění, že Rusko páchá na Ukrajině genocidu.
  • Ruské invazní jednotky zesílily ofenzivu a útočné operace v doněckém směru, aby zlepšily svou taktickou situaci v některých oblastech, uvedl dnes generální štáb ukrajinské armády ve své situační zprávě o vývoji bojů. Velení ukrajinské armády zároveň tvrdí, že současně na některých částech fronty ukrajinské ozbrojené síly postup okupačních vojsk zastavily.
Reflex
Reflex
19. května 2022 · 20:08

V SEVERODONĚCKU ZABILI RUSOVÉ 12 CIVILISTŮ, ČESKO DOSTANE Z FONDŮ EU 27,4 MILIONŮ EUR NA POMOC S UPRCHLÍKY

  • Ruské invazní jednotky se v Charkovské oblasti na severovýchodě země snaží udržet obsazené linie a vést protiútoky s cílem získat zpět ztracené pozice. Ve své ranní zprávě o vývoji bojů to sdělil generální štáb ukrajinské armády. Zároveň tvrdí, že v tomto regionu působí ruské sabotážní a průzkumné skupiny. Tyto informace, podobně jako informace poskytované ruskou stranou, není možné ověřit z nezávislých zdrojů.
  • Europoslanci požadují zřízení tribunálu pro vyšetření zločinů agrese na Ukrajině. Schválili také roční pozastavení cel na dovoz z Ukrajiny. V přijatém usnesení rovněž žádají rozšíření protiruských sankcí mimo jiné na bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera pracujícího pro ruské státní firmy. Požadují také, aby byl zabaven majetek ruských oligarchů a zisky použity na nápravu následků války.
  • Ukrajinský prokurátor dnes požádal o trest doživotí pro ruského vojáka, obžalovaného z válečného zločinu kvůli zastřelení civilisty na Ukrajině. Uvedla to agentura AFP. Jedenadvacetiletý příslušník tankové jednotky Vadim Šišimarin ve středu přiznal vinu, dnes vypověděl, že jednal na přímý rozkaz, uvedla reportérka listu The Guardian. Vdova po zabitém podle agentury Unian před soudem uvedla, že požaduje pro okupanta doživotí, ale že nebude proti, pokud ho vymění za zajaté ukrajinské vojáky z oceláren Azovstal.
  • Při ruském ostřelování města Severodoněck v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny dnes zahynulo nejméně 12 obyvatel. Další čtyři desítky lidí utrpěly zranění. Na sociální síti Telegram o tom informoval gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj.
  • U města Slovjansk se ruské jednotky snaží zlepšit taktickou situaci, informuje ukrajinský generální štáb. Boje se podle něj odehrávaly u obce Velyka Komyšuvacha, ale ruským jednotkám se nepodařilo postoupit. Naopak v některých oblastech utrpěly významné ztráty a byly nuceny stáhnout se na dříve okupované pozice, tvrdí ukrajinský štáb. „Vojáci nepřítele jsou demoralizováni. Výplaty za účast v bojích, slibované velením ruských okupačních sil, se nekonají. Jednotky v bojích s ukrajinských silami zaznamenávají značné ztráty. Jsou případy dezerce jednotlivých jednotek okupačních vojsk," upozornil štáb bez dalších podrobností. Toto tvrzení nebylo možné ověřit.
  • Česko dostane z fondů Evropské unie 27,4 milionu eur (téměř 680 milionů korun) na pomoc s uprchlíky z Ukrajiny. ČTK to dnes sdělila mluvčí Evropské komise, podle níž kromě ČR získají peníze také Polsko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko.
Reflex
Reflex
19. května 2022 · 09:33

UKRAJINCI ÚDAJNĚ ZLIKVIDOVALI RUSKÝ OBRNĚNÝ VLAK, COCA COLU NAHRADÍ V RUSKU COOLCOLA

  • Ukrajinští partyzáni dokázali v okupovaném Melitopolu na jihu země vyhodit do povětří ruský obrněný vlak. Uvedl to včera na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na místní média a štáb obrany Záporožské oblasti, kde se Melitopol nachází. Toto tvrzení nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.
  • Invazní síly včera ostřelovaly 46 obcí v Doněcké a Luhanské oblasti. Uvedly to v prohlášení na facebooku ukrajinské síly OOS, které jsou zapojeny do operací na východě země. Při těchto útocích podle zprávy OOS zemřelo nejméně 15 civilistů. Mezi oběťmi jsou také dvě rodiny s dětmi.
  • Rusko v posledních týdnech zbavilo funkce několik vysoce postavených vojenských velitelů, jejichž výkon v počátečních fázích invaze na Ukrajinu byl považován za chabý. Informovalo o tom dnes ráno britské ministerstvo obrany s odvoláním na zpravodajské služby. O místo patrně přišel například velitel Černomořské flotily, viceadmirál Igor Osipov.
  • Rusko během bojů na Ukrajině používá laserové zbraně, které dokážou zlikvidovat bezpilotní letouny, řekl ve středu ve vysílání státní televize místopředseda ruské vlády Jurij Borisov. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se Rusko tímto oznámením snaží vyvolat dojem, že má k dispozici jakousi zázračnou zbraň ve chvíli, kdy v bojích na Ukrajině není úspěšné.
  • Ruská firma Očakovo představila novou řadu nealkoholických nápojů s názvy CoolCola, Fancy a Street, které mají nahradit značky Coca-Cola, Fanta a Sprite poté, co se po invazi Moskvy na Ukrajinu stáhly z ruského trhu. Informoval o tom zpravodajský server EconoTimes.
  • Při dnešním útoku ukrajinských sil na ruské městečko v Kurské oblasti nedaleko ukrajinských hranic zemřel jeden civilista a další lidé utrpěli zranění, uvedl oblastní gubernátor Roman Starovojt. Podle něj se cílem úderu stal lihovar v Ťotkinu, informovala agentura TASS. Od začátku ruské invaze přicházejí zprávy o útocích ukrajinských sil na cíle v Rusku. Rusko z nich viní Ukrajinu, Kyjev se však k incidentům nehlásí, přestože na mezinárodní scéně již zaznělo, že útoky na strategické cíle v Rusku ze strany Ukrajiny by byly legitimní.
Reflex
Reflex
18. května 2022 · 16:15

RUSKÝ VOJÁK, OBŽALOVANÝ ZE ZABITÍ UKRAJINSKÉHO CIVILISTY, SE PŘIZNAL

  • Britské ministerstvo obrany dnes v pravidelné zprávě o poznatcích vojenského zpravodajství uvedlo, že ruská armáda má značné problémy se zásobováním a posilováním svých jednotek.
  • Rusko začalo výrazně využívat bojovníky, kteří nejsou součástí pravidelné ruské armády. Upozornilo na to dnes britské ministerstvo obrany a zmínilo při tom čečenské síly. „Bojové nasazení tak různorodých vojáků ukazuje na značné problémy Ruska se zajišťováním zdrojů na Ukrajině a pravděpodobně to přispívá k nejednotě velení, což nadále maří ruské operace,“ uvedlo britské ministerstvo.
  • Ruský voják, obžalovaný ze zabití neozbrojeného ukrajinského civilisty, přiznal dnes u soudu v Kyjevě vinu. Informovala o tom ruská služba stanice BBC a agentura Reuters. Je to první takový proces od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Jedenadvacetiletý zajatý příslušník tankové jednotky Vadim Šišimarin čelí obvinění, že v prvním týdnu války zabil výstřelem do hlavy muže ve vesnici Čupachivka.
  • Na 11 obětí vzrostla bilance úterního ruského náletu na ves Desna v Černihivské oblasti, uvedla média. Původně bylo hlášeno osm mrtvých. Uvedl to dnes na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na záchranáře.
  • Kvůli ruské invazi na Ukrajinu hrozí světu největší hladomor od druhé světové války. Dnes to na tiskové konferenci na úvod dvoudenního zasedání ministrů pro rozvoj ze zemí skupiny velkých světových ekonomik G7 prohlásila německá ministryně pro rozvoj Svenja Schulzeová. Řekla, že je proto nezbytné vytvořit mezinárodní alianci pro potravinovou bezpečnost.
Reflex
Reflex
18. května 2022 · 09:31

RUSKO STUPŇUJE RAKETOVÉ A LETECKÉ ÚTOKY, V MARIUPOLU DÁL ÚTOČÍ NA AZOVSTAL

  • Rusko stupňuje své raketové a letecké útoky, protože se mu nedaří na bojišti. V noci na dnešek to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V příhraničních oblastech ukrajinské síly zaznamenávají ruské "sabotážní akce". Podle Zelenského Ukrajina nadále usiluje o to, aby dostala do bezpečí vojáky, již se nachází v ocelárnách Azovstal v Mariupolu, napsala agentura AP.
  • Ruská vojska pokračují v palbě podél celé linie střetu v oblasti Doněcku na východě Ukrajiny. Na ostatních frontách zaměřují své úsilí na udržení dříve dosažených pozic, průzkum, ženijní zajištění, doplnění zásob a snahu zlepšit své taktické postavení. V dnešní ranní zprávě o vývoji bojů o tom informoval generální štáb ukrajinské armády.
  • Ruský agresor podle Kyjeva pokračuje v dělostřeleckém ostřelování ukrajinských vojenských pozic a civilní infrastruktury také v pohraničních osadách Černihivské a Sumské oblasti. U Charkova se ruské jednotky soustřeďují na snahu udržet obsazené pozice a zabránit dalšímu postupu ukrajinských jednotek.
  • V Mariupolu Rusové dál dělostřelectvem a letecky útočí na zbývající ukrajinské vojáky zablokované v ocelárnách Azovstal.
  • Ukrajinská armáda za posledních 24 hodin odrazila na doněcké a luhanské frontě dvanáct nepřátelských útoků, zničila tři tanky, tři dělostřelecké systémy, šest jednotek bojových obrněných vozidel a sedm nepřátelských vozidel, uvedl ukrajinský štáb. Tyto informace není možné ověřit z nezávislých zdrojů.
  • Jednotky ozbrojených sil Běloruska podle informací ukrajinské armády posilují pozice na bělorusko-ukrajinské hranici v oblasti měst Brest a Gomel. Stále napjatá je situace v Podněsterské oblasti Moldavské republiky, která se ale výrazně nezměnila.
  • Švédsko a Finsko dnes učinily klíčový krok na cestě do Severoatlantické aliance. Zástupci obou zemí předali v Bruselu generálnímu tajemníkovi aliance Jensi Stoltenbergovi žádosti o přijetí do NATO.
Reflex
Reflex
17. května 2022 · 23:24

FINSKO A ŠVÉDSKO PODAJÍ ŽÁDOST O VSTUP DO NATO, RUSOVÉ DÁL ÚTOČÍ NA VÝCHODĚ

  • Ruské jednotky pokračují v útocích na východě Ukrajiny, zejména v oblasti Doněcku. V okolí Severodoněcku u obce Syrotyne ale utrpěly ztráty a stáhly se, uvedl ukrajinský generální štáb. Úřady Černihivské oblasti oznámily, že ruský raketový úder na vesnici Desna si ráno vyžádal osm mrtvých.
  • Švédská ministryně zahraničí Ann Lindeová a později i její finský kolega Pekka Haavisto dnes podepsali žádosti svých zemí o vstup do Severoatlantické aliance. Finský parlament předtím dnes drtivou většinou hlasů schválil návrh, aby se země ucházela o členství v alianci. Švédský parlament obdobný postoj zaujal v pondělí. Příslušné dokumenty zástupci obou skandinávských zemí předají v bruselském ústředí NATO ve středu
  • Šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková řekla, že Rusko už nesmí dál zneužívat energetickou závislost ostatních států na svých surovinách, a Německo se proto od ruských energetických dodávek zcela odpoutá.
  • Přes 250 obránců obléhaných mariupolských oceláren Azovstal se údajně vzdalo. Tvrdí to alespoň podle ruské agentury TASS proruští separatisté z mezinárodně neuznávané takzvané Doněcké lidové republiky. Zpráva přišla den po oznámení Kyjeva, že z oceláren bylo na území pod kontrolou Ruska evakuováno asi 260 ukrajinských vojáků včetně desítek raněných a že se chystá jejich výměna za ruské zajatce. Šéf dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin řekl, že případné výměny by se neměly vztahovat na „nacistické zločince“.
  • Nákladní divize německých drah DB Cargo se zapojila do pomoci s exportem ukrajinského obilí, které kvůli ruské invazi není možné vyvážet do světa přes černomořské přístavy.
Reflex
Reflex
17. května 2022 · 09:16

V HROMADNÉM HROBĚ U KYJEVA NALEZLI TĚLO ČESKÉHO OBČANA, Z ATOVSTALU BYLO EVAKUOVÁNO 260 OBRÁNCŮ

  • Tělo českého občana bylo nalezeno u Kyjeva v hromadném hrobě. Jde o českého řidiče kamionu, který po začátku ruské invaze přijel na Ukrajinu, aby tam pomáhal jako dobrovolník, uvedla policie Kyjevské oblasti. České ministerstvo zahraničí ČTK sdělilo, že o případu ví a je v kontaktu s jeho rodinou. Podrobnosti ale zatím po dohodě s rodinou nechce sdělovat. V hrobě u města Makariv byla ještě dvě další těla. Na místě se našly české doklady. „Dvě osoby byly zastřeleny ranou do hlavy, jedna do břicha,“ uvedl šéf policie Kyjevské oblasti Andrij Něbytov a ubezpečil, že úřady vyšetří okolnosti jejich úmrtí.
  • Přes 260 ukrajinských vojáků, včetně 53 zraněných, bylo evakuováno z obklíčených oceláren Azovstal v Mariupolu. Oznámila to ukrajinské ministerstvo obrany. Pět desítek raněných podle ní zamířilo do města Novoazovsk, dalších 211 evakuovaných bylo převezeno do Olenivky. Obě města jsou pod kontrolou Rusů.
  • Ukrajinští vojáci v Azovstalu splnili svou bojovou misi, uvedl v noci na dnešek generální štáb ukrajinských ozbrojených sil. Někteří vojáci však v areálu zřejmě zůstávají. „Díky obráncům Mariupolu jsme získali kritický důležitý čas na vytvoření rezerv, přeskupení sil a přijetí pomoci od partnerů. Obránci Mariupolu splnili všechny úkoly stanovené velením,“ cituje CNN náměstkyni ukrajinského ministra obrany Hannu Maljarovou, podle níž chtějí ukrajinské úřady dostat evakuované vojáky zpět v rámci výměny zajatců.
  • V západoukrajinském městě Lvov byla v noci na dnešek slyšet série explozí. Informovaly o tom agentury Reuters a stanice CNN. Zatím nejsou informace o případných obětech. Gubernátor Lvovské oblasti Maksym Kozyckyj podle CNN uvedl, že ruské jednotky raketovými údery cílily na ukrajinskou základnu nedaleko polských hranic v Javorivu. Na telegramu poděkoval za práci protivzdušné obraně. Starosta Lvova Andrij Sadovyj sdělil, že nemá potvrzené informace o tom, že by město zasáhly rakety.
  • Ukrajinské ministerstvo obrany včera večer sdělilo, že při ruském ostřelování v Doněcké a Luhanské oblasti na východě země bylo za uplynulý den zabito 20 civilistů včetně dítěte. Ruské okupační jednotky podle něj ostřelovaly 25 obydlených oblastí a zasáhly mimo jiné 42 rezidenčních budov a školu. Tuto zprávu nebylo možné nezávisle ověřit.
  • Německý kancléř Olaf Scholz nečeká rychlé ukončení války na Ukrajině, která se brání ruské invazi. Včera večer to prohlásil v pořadu Direkt v televizi RTL. Řekl, že Německo bude nadále poskytovat Ukrajině zbraně, ale nedovolí, aby byly do konfliktu vtaženy země Severoatlantické aliance.
Reflex
Reflex
16. května 2022 · 20:36

TURECKO JE PROTI VSTUPU FINSKA A ŠVÉDSKA DO NATO, EU SE OPĚT NEDOHODLA NA NOVÝCH SANKCÍCH

  • Britské ministerstvo obrany ráno informovalo, že Bělorusko přesouvá k ukrajinské hranici své speciální jednotky. Do bojů aktivně nevstoupilo, ale Ukrajina kvůli manévrům musí ponechávat na severu země některé své vojáky.
  • Americký Institut pro studium války (ISW) ve svém nedělním zhodnocení bojů napsal, že se ruské síly zřejmě přestaly snažit o obklíčení ukrajinských jednotek mezi městy Doněck a Izjum a namísto toho chtějí dostat pod kontrolu celou východoukrajinskou Luhanskou oblast.
  • Ruská sabotážní a průzkumná skupina se dnes ráno snažila proniknout do Sumské oblasti na Ukrajině, informovala podle agentury Ukrinform ukrajinská pohraniční stráž. Dodala, že se jí podařilo přinutit ruské vojáky k ústupu zpět za hranici. Ruské jednotky se ze Sumské oblasti stáhly začátkem dubna.
  • Švédsko se rozhodlo oficiálně požádat o členství v Severoatlantické alianci. Ve Stockholmu to dnes oznámila premiérka Magdalena Anderssonová, která věří, že proces přijetí nebude trvat déle než rok.
  • Turecko neschválí rozšíření Severoatlantické aliance o Švédsko a Finsko. Dnes to podle agentury Reuters uvedl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který znovu zopakoval, že obě země drží ochranou ruku nad skupinami, které Ankara považuje za teroristické. Podle něj diplomaté z obou skandinávských zemí ani nemají jezdit do Turecka vyjednávat o záměrech svých vlád.
  • Země Evropské unie se stále neshodly na nových sankcích proti Rusku, jejichž přijetí stále brání nejednota kolem embarga na dovoz ruské ropy. Po dnešním jednání ministrů zahraničí zemí EU to řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Zástupci vlád sedmadvacítky podle něj naopak jednotně podpořili poskytnutí dalších 500 milionů eur (12,5 miliardy Kč) na nákup zbraní pro Ukrajinu.
Reflex
Reflex
16. května 2022 · 08:55

UKRAJINSKÁ JEDNOTKA V CHARKOVSKÉ OBLASTI DOSÁHLA RUSKÉ HRANICE

  • Jedna z jednotek ukrajinské domobrany v Charkovské oblasti vytlačila ruské síly z ukrajinského území a dosáhla státní hranice s Ruskem, oznámil dnes na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na ministerstvo obrany. U Charkova ukrajinské jednotky před několika dny přešly do protiútoku a osvobodily řadu obcí.
  • Ruské jednotky nyní své hlavní úsilí soustředí v Doněcké oblasti, kde se dělostřelbou a leteckými útoky snaží zničit ukrajinské opevněné obranné pozice, uvedl v dnešní ranní zprávě ukrajinský generální štáb. Pokračuje také těžké ostřelování mariupolských oceláren Azovstal s cílem způsobit co největší ztráty uvězněným obráncům závodu, uvádí Kyjev.
  • Finský prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová včera oznámili, že Finsko požádá o členství v NATO. V příštích dnech by měl rozhodnutí ještě schválit finský parlament, ale to je považováno za formalitu, napsala agentura AP. Podle ní by žádost o členství měla být formálně předána bruselské centrále aliance s největší pravděpodobností příští týden.
  • Na západní ukrajinské hranici je v posledních dnech více lidí, kteří do země přijíždějí, než těch, kdo odjíždějí. Podle webu Interfax-Ukrajina to na facebooku uvedla ukrajinská pohraniční služba. Trend trvá od 9. května a je nejvýraznější od začátku ruské invaze na Ukrajinu.
  • Při sobotním ostřelování Severodoněcku a tamní nemocnice utrpělo zranění nejméně devět lidí, uvedl včera místní gubernátor Serhij Hajdaj. Ruské síly také podle Kyjeva provedly úder ve Lvovské oblasti poblíž polských hranic.
Reflex
Reflex
15. května 2022 · 11:30

PODLE BRITŮ ZTRÁCÍ RUSKÁ OFENZÍVA NA SÍLE

  • Podle britského vojenského zpravodajství je nepravděpodobné, že by Rusko v příštích 30 dnech výrazně urychlilo svůj postup na Ukrajině. Uvedlo to dnes ráno britské ministerstvo obrany ve svém každodenním hodnocení vývoje války. Ruská ofenziva na Donbase podle nich ztratila na síle a výrazně se opožďuje za plánem. Kromě toho Rusko dosud pravděpodobně přišlo o třetinu pozemních vojenských sil, které do ofenzivy zapojilo v únoru.
  • Mariupolský radní Petro Andrjučenko dnes na sociální síti telegram napsal, že ocelárny Azovstal byly ostřelovány fosforovými bombami, ale informaci zatím nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů. „Peklo přišlo na Zemi. Do Azovstalu,“ napsal místní politik, který své tvrzení doprovodil videem s ohnivým deštěm nad ocelárnami. Používání fosforových bomb, které se vzněcují při kontaktu s kyslíkem a způsobují značné utrpení a rozsáhlé škody, je zakázáno.
  • Ruské síly včera podle agentury Unian nakonec po třech dnech povolily koloně, v níž je 500 až 1000 automobilů s evakuovanými mariupolskými obyvateli, vjezd na území kontrolované Kyjevem.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera podepsal zákon o zákazu proruských stran v zemi. Vyplývá to z informace zveřejněné na webu ukrajinského parlamentu. Ve svém pravidelném večerním projevu varoval, že na bojišti je situace velmi složitá především na Donbasu.
Reflex
Reflex
14. května 2022 · 14:48

UKRAJINCŮM SE PRAVDĚPODOBNĚ PODAŘILO VYHRÁT BITVU O CHARKOV

  • Ústřední součástí původního ruského plánu invaze na Ukrajinu bylo s vysokou pravděpodobností podřídit většinu ukrajinských oblastí dlouhodobé proruské správě, ale podařilo se to zatím jen v Chersonské oblasti. Uvedlo to dnes ráno britské ministerstvo obrany ve své pravidelné svodce o situaci na Ukrajině, zveřejněné na twitteru.
  • Ruské jednotky pravděpodobně opouští své pozice v Charkově a okolí a Ukrajině se podařilo vyhrát bitvu o své druhé největší město. Uvádí to americký Institut pro studium války (ISW). Podle ukrajinského generálního štábu se nyní ruské jednotky zaměřují na odchod z města a okolí. Podle ISW se nyní útoky ruské armády soustředí na města Izjum a Doněck, kde ale invazní vojska zaznamenávají jen malé úspěchy. Hlavní snahou ruské armády je nyní obklíčit města Severodoněck a Lysyčansk na Donbase, uvedl institut.
  • Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Budanov prohlásil v rozhovoru s britskou televizní stanicí Sky News, že válka pravděpodobně skončí do konce roku. Zlom v bojích očekává v srpnu. „Výsledkem bude, že obnovíme ukrajinskou kontrolu nad celým územím, které jsme ztratili, a to včetně Donbasu a Krymu,“ uvedl Budanov. Neúspěch ve válečném konfliktu podle něj povede k odstranění ruského prezidenta Vladimira Putina, který je podle ukrajinského generála ve „velmi špatné tělesné i duševní kondici“.
  • Ministři zahraničí zemí skupiny G7 slíbili pokračování ekonomického tlaku na Rusko i dodávek zbraní na Ukrajinu v dalších letech, pokud bude třeba.
Reflex
Reflex
13. května 2022 · 18:59

V KYJEVĚ ZAČAL SOUD S RUSKÝM VOJÁKEM, PODLE TURECKA BY BYL VSTUPU ŠVÉDSKA A FINSKA DO NATO CHYBOU

  • Rusko raději používá střely s plochou dráhou letu k ostřelování ukrajinských cílů, než aby nasadilo letectvo. Jedním z důvodů této taktiky mohou být vysoké ztráty, které ruské letectvo utrpělo, upozornil náčelník ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj v telefonickém rozhovoru se svým americkým protějškem, šéfem sboru náčelníků štábů Markem Milleym.
  • Ukrajina bude s Ruskem bojovat o Hadí ostrov v Černém moři tak dlouho, jak to bude potřeba. Dnes to prohlásil šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. Podle některých vojenských činitelů mohou být boje z posledních dnů u Hadího ostrova předzvěstí bitvy o nadvládu nad západem černomořského pobřeží, píše agentura Reuters.
  • Británie rozšířila svůj sankční seznam o 12 lidí z nejbližšího kruhu ruského prezidenta Vladimira Putina. Je mezi nimi i bývalá manželka šéfa Kremlu, jeho údajná přítelkyně a několik bratranců. S odvoláním na britské ministerstvo zahraničí to uvedla agentura Reuters.
  • V Kyjevě dnes začal soud s ruským vojákem obviněným ze zabití 62letého civilisty. Jde o první takový proces od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Jedenadvacetiletý zajatý příslušník tankové jednotky Vadim Šišimarin čelí obvinění, že v prvním týdnu války zabil výstřelem do hlavy muže ve vesnici Čupachivka v Sumské oblasti na severovýchodě země.
  • Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes uvedl, že není nakloněn vstupu Finska a Švédska do NATO. Podle něj by přijetí skandinávských zemí do Severoatlantické aliance bylo chybou, protože obě země na svém území hostily "velký počet teroristických organizací". V minulosti Ankara kritizovala Stockholm například za některé protesty namířené proti muslimům.
Reflex
Reflex
13. května 2022 · 08:38

Z UKRAJINY UPRCHLO UŽ 6 MILIONŮ LIDÍ, UKRAJINCI ÚDAJNĚ ZASÁHLI DALŠÍ RUSKOU LOĎ

  • Z Ukrajiny od začátku ruské invaze uprchlo do jiných zemí přes šest milionů lidí, informoval včera úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Útok Ruska na sousední zemi vyvolal v Evropě nejtěžší migrační krizi od skončení druhé světové války.
  • Čtyři ruské letecké údery včera zasáhly rafinerii v Kremenčuku na střední Ukrajině, informovaly tamní úřady. Výbuchy se ozývaly i z jiných částí Poltavské oblasti. Ruská armáda zaútočila raketami na oblast Kremenčuku 24. dubna. Rafinerie, která je hlavním výrobcem pohonných hmot po náletech nefunguje, a podle portálu Ukrajinska pravda neobnoví práci přinejmenším do konce roku. Kvůli jejímu vyřazení z provozu se tak země potýká s nedostatkem pohoných hmot.
  • Ukrajinské síly poškodily v Černém moři logistickou podpůrnou loď ruského námořnictva, uvedl včera mluvčí vojenské správy Oděské oblasti Serhij Bratčuk. Plavidlo, které je v plamenech, zasáhla podle dřívějších informací ukrajinská střela, napsala agentura Unian. Ruské úřady žádný incident na moři neohlásily a informaci nelze nezávisle ověřit.
  • Příbuzní a podporovatelé ukrajinských obránců v mariupolských ocelárnách Azovstal při demonstraci v Kyjevě vyzvali k záchraně uvězněných vojáků. Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková uvedla, že Ukrajina ohledně možné záchrany zraněných a vyčerpaných vojáků zahájila nová jednání s Moskvou, napsala dnes agentura Reuters.
  • Ukrajinským silám se podle britského ministerstva obrany podařilo zabránit tomu, aby ruští vojáci překročili řeku Siverskyj (Severní) Doněc na západ od Severodoněcku. Rusko přišlo o významné množství vojenské techniky odpovídající nejméně jedné praporní taktické skupině i o vybavení použité pro stavbu pontonového mostu. Britský resort obrany snahy o překročení řeky v současné situaci označuje za „vysoce riskantní manévr, který svědčí o tom, že ruští velitelé jsou pod tlakem, aby dosáhli nějakého pokroku v operacích na východě Ukrajiny“.
  • Ruské jednotky pokračují v útocích na Donbasu a ve směru na Záporoží, na severovýchodě země se snaží posílit ochranu hranice s Ukrajinou, uvedl dnes ukrajinský generální štáb. Pokračuje také ostřelování mariupolských oceláren Azovstal, kde se z důvodu dokončené evakuace civilistů dá v blízké budoucnosti očekávat zesílení útoku, píše generální štáb.
Reflex
Reflex
12. května 2022 · 16:44

CNN UKÁZALA VIDEO, NA KTERÉM RUŠTÍ VOJÁCI ZAVRAŽDILI DVA CIVILISTY

  • Americká televize CNN zveřejnila video, na němž ruští vojáci zavraždili dva neozbrojené civilisty a rabují autosalon v Kyjevské oblasti. Událost podle stanice vyšetřuje ukrajinská prokuratura jako válečný zločin. Záběry z kamer ukazují, jak se pětice ruských vojáků snaží vloupat do autosalonu, střílí do zamčených dveří a rozbíjejí okna. S rukama nad hlavou k nim přijde dvojice mužů, které CNN identifikovala jako majitele podniku a 68letého hlídače. Nejprve jsou prohledáni - zřejmě, zda u sebe nemají zbraně - a po krátké konverzaci se oba otočí a odcházejí pryč. Právě v tu chvíli jim však vojáci zahájí palbu do zad a oba civilisté padají k zemi.
  • Ukrajinský generální štáb dnes uvedl, že ruská armáda pokračuje v ofenzívě, jejímž cílem je plné obsazení Luhanské, Doněcké a Chersonské oblasti. Jižně od Izjumu se vojska snaží přeskupit a obnovit útok města Barvinkove a Slovjansk. Současně pokračují částečně úspěšné útoky na výspu ukrajinské obrany na linii měst Lyman, Rubižne a Severodoněck. Poblíž Lymanu se ruským silám podařilo překročit řeku Siverskyj Doněc.
  • Za poslední den ukrajinští obránci na území Doněcké a Luhanské oblasti podle štábu odrazili devět ruských útoků, zničili osm tanků, šest obrněných vozidel, pět automobilů a jedno protiletadlové dělo. Ukrajinská protivzdušná obrana také sestřelila čtyři ruské bezpilotní letouny Orlan-10. Tyto údaje nyní nelze nezávisle ověřit.
  • Britské ministerstvo obrany ve svém pravidelném ranním hlášení k situaci na Ukrajině sdělilo, že ukrajinské síly pokračují v protiútoku severně od Charkova, kde osvobodily několik dalších obcí. V důsledku přesměrování hlavní pozornosti ruské armády na Donbas jsou na severovýchodě ruské jednotky zranitelné vůči „mobilním a vysoce motivovaným ukrajinským protiútokům“ a byly nuceny se stáhnout. Po přeskupení budou pravděpodobně opět nasazeny s úkolem bránit hlavní zásobovací trasy vedoucí na frontu v okolí Izjumu.
  • Finský prezident Sauli Niinistö a ministerská předsedkyně Sanna Marinová oznámili, že podporují vstup země do Severoatlantické aliance. Finsko a Švédsko přehodnocují svou neutralitu a zvažují členství v NATO v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu.
  • Vstup Finska do NATO bude pro Rusko představovat hrozbu, uvedl dnes mluvčí ruského prezidenta. Konkrétní kroky Moskvy v reakci na rozšíření NATO budou podle něj záviset na tom, nakolik se vojenská infrastruktura aliance posune k ruským hranicím.
  • Vyšetřovací výbor Ruské federace, což je federální kriminální ústředna, podrobně prověří informace o přípravě více než stovky českých občanů k vojenské službě v ozbrojených silách na Ukrajině, oznámila dnes agentura TASS.
Reflex
Reflex
12. května 2022 · 08:12

RUSOVÉ DÁL BOMBARDUJÍ AZOVSTAL, UKRAJINA NAVRHUJE VÝMĚNU ZRANĚNÝCH OBRÁNCŮ ZA RUSKÉ ZAJATCE

  • Rusko dál bombarduje mariupolské ocelárny Azovstal s cílem zabít tamní ukrajinské obránce, uvedl dnes ráno ukrajinský generální štáb. Podle vicepremiérky Iryny Vereščukové obklíčený areál stále brání asi tisícovka Ukrajinců, mnozí jsou zranění. Ve středu Vereščuková sdělila, že Ukrajina navrhla Rusku výměnu těžce zraněných obránců za ruské válečné zajatce. „Žádné dohody zatím nebylo dosaženo. Jednání pokračuje,“ dodala Vereščuková v příspěvku zveřejněném na internetu.
  • Generální štáb ukrajinské armády včera ve své večerní zprávě o situaci na bojišti uvedl, že ukrajinské síly osvobodily ves Pytomnyk. Invazní síly se včera podle štábu snažily zpomalit tempo ukrajinské protiofenzivy v oblasti.
  • Jeden člověk včera zemřel při ruském ostřelování obce Lozova v Charkovské oblasti, uvedl portál Ukrajinska pravda s odvoláním na oznámení tamního starosty. Ruské síly včera provedly raketový úder v Poltavské oblasti jihovýchodně od Kyjeva, nejméně třikrát ostřelovaly také sousední Dněpropetrovskou oblast a provedly raketový útok v Oděské oblasti na jihu země, informoval dále portál s odkazem na místní představitele.
  • Jeden člověk zemřel a tři další lidé utrpěli zranění při ukrajinském ostřelování vesnice Solochi v ruské Belgorodské oblasti, uvedl podle ruské agentury TASS oblastní gubernátor Vjačeslav Gladkov.