Zdevastované město Černihiv

Zdevastované město Černihiv Zdroj: Reuters

Satelitní snímky z Černihivu zachycují hořící skladiště nafty.
Satelitní snímky z Černihivu zachycují hořící skladiště nafty.
Zkáza Kyjeva.
Zkáza Kyjeva.
Zdevastované město Dergači v Charkovské oblasti. (21.3.2022)
105
Fotogalerie

Válka na Ukrajině online: Nejnovější zprávy, fotografie a komentáře

To, co viselo v několika dnech ve vzduchu je nyní jasné. Vladimir Putin vyslal na svobodnou a nezávislou Ukrajinu své vojáky. Ve čtvrtek 24. února ráno začaly ruské jednotky ostřelovat velká ukrajinská města. Konflikt si již vyžádal lidské životy a raněné na obou stranách. Politici v Česku i dalších zemích akt agrese jednomyslně odsoudili. Londýn, EU i NATO uvalují na Rusko rozsáhlé sankce. Válku na Ukrajině sledujeme online.

 

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
21. dubna 2022 · 11:39

RUŠTÍ HACKEŘI DÁL ÚTOČÍ NA ČESKO, DEZINFORMACE O BUČE SE SDÍLEJÍ ČASTĚJI NEŽ PRAVDA

  • Ukrajinský prezident Zelenskyj chce, aby Rusko bylo označeno za stát podporující terorismus a ruská armáda za teroristickou organizaci.
  • Útoky hackerů na některé české weby pokračují podle kybernetického úřadu i dnes, útok se týká i webu vlády. Některé webové prohlížeče jej neotevřou.
  • V Kyjevě se dnes s prezidentem Zelenským setkají španělský premiér Sánchez a dánská předsedkyně vlády Frederiksenová, informuje Reuters.
  • Ukrajinské ozbrojené síly za uplynulý den odrazily devět ruských útoků na území Luhanské a Doněcké oblasti, uvedl dnes ráno generální štáb ukrajinské armády.
  • Příspěvky zpochybňující zločiny spáchané ruskou armádou v ukrajinském městě Buča se na facebooku sdílely častěji, než pravdivé a ověřené informace. Ve své analýze k tomu dospěli odborníci z londýnského Institutu pro strategický dialog (ISD). Ti se zaměřili na deset nejvíce sdílených příspěvků na téma Buča ve 20 zemích. Mezi země, kde se dezinformace o Buči šířily nejvíce, patřilo i Česko a Slovensko.
  • Německá vláda chce umožnit dodávky těžkých zbraní na Ukrajinu ze Slovenska. To pošle tanky T-72 a za ně dostane od Německa obrněná vozidla.
Reflex
Reflex
21. dubna 2022 · 09:52

RUSOVÉ TVRDÍ, ŽE MAJÍ MARIUPOL POD KONTROLOU

Ukrajinský Mariupol je pod kontrolou ozbrojených sil Ruska, Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. Řekl to alespoň dnes ruský ministr obrany Sergej Šojgu prezidentovi Vladimirovi Putinovi podle agentury TASS. Zbývající ukrajinští obránci jsou zablokováni v místních železárnách a ocelárnách Azovstal, tvrdí.

Šéf Kremlu nařídil útok na tento hutní komplex zrušit a místo toho pokračovat v jeho blokádě, napsala agentura Reuters. Putin podle ní rovněž prohlásil, že Rusko garantuje ušetření životů ukrajinských vojáků, kteří opustí ocelárny Azovstal, a slíbil, že s nimi bude zacházeno s respektem. Kyjev na prohlášení z Moskvy zatím podle dostupných informací nereagoval.

Reflex
Reflex
20. dubna 2022 · 19:57

Z UKRAJINY UŽ UTEKLO VÍCE JAK 5 MILIONŮ LIDÍ, NA ČESKO ÚTOČILI RUŠTÍ HACKEŘI

  • Od začátku ruské invaze z 24. února překročilo hranice do sousedních zemí 5 034 439 ukrajinských uprchlíků. Informoval o tom dnes oficiálně Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).
  • Ukrajinští vojáci zastavili postup ruských sil z města Izjum na severovýchodu Ukrajiny směrem na nedaleký Slovjansk. Oznámil to dnes podle agentury Reuters poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč.
  • Panují obavy, že kvůli dlouhému nedostatku humanitární pomoci budou obyvatelé Izjumu čelit stejnému osudu jako lidé z města Buča v Kyjevské oblasti, kde je Rusko obviněno z válečných zločinů, píše server BBC.
  • Na systémy českých státních i soukromých institucí vedli kybernetický útok ruští hackeři. Řekl to vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Žádné informace a soukromá data občanů neunikly, doplnil. Policie na twitteru informovala o tom, že se případem takzvaných DDoS útoků zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).
  • Rusko úspěšně otestovalo novou raketu Sarmat, sdělily úřady. Střela podle Putina přiměje přemýšlet všechny, kteří se pokoušejí ohrozit Rusko.
  • Německo podle ministryně zahraničí Baerbockové hodlá zcela ukončit energetický dovoz z Ruska a v rámci toho do konce roku zastaví i dovoz ruské ropy.
  • EU poskytne Ukrajině další vojenskou pomoc v hodnotě 1,5 miliardy eur (36 miliard Kč), oznámil v Kyjevě předseda Evropské rady Charles Michel.
Reflex
Reflex
20. dubna 2022 · 08:00

UKRAJINCI ZÍSKALI ZPĚT MARJINKU, RUSKO NASADILO ŽOLDÁKY ZE SÝRIE A LIBYE

  • Ukrajinští vojáci při protiútoku opět ovládli okresní město Marjinka v Doněcké oblasti na východě země, uvedl ukrajinský generální štáb.
  • Biden v příštích dnech pravděpodobně oznámí další vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě asi 800 milionů dolarů (18 miliard korun), uvádí Reuters.
  • Rusko nasadilo do bojů o ukrajinský Donbas až 20.000 žoldnéřů ze Sýrie, Libye a dalších míst, napsal deník The Guardian s odvoláním na nejmenovaného evropského činitele.
  • Obránci ukrajinského Mariupolu vydrží vzdorovat ruským útokům už jen několik dní, nebo dokonce jen několik hodin, varoval na facebooku ukrajinský armádní činitel Serhij Volynskyj. Zároveň požádal světové lídry o pomoc s evakuací.
  • Rusko pokračuje v posilování své vojenské přítomnosti na východní hranici Ukrajiny, uvedlo britské ministerstvo obrany. Boje na Donbasu zintenzivňují.
Reflex
Reflex
19. dubna 2022 · 21:00

OCELÁRNY AZOVSTAL V MARIUPOLU JSOU PODLE MÍSTNÍHO VELITELE ZCELA ZNIČENÉ

Mariupolské ocelárny Azovstal jsou prakticky úplně zničené v důsledku ruského bombardování a ostřelování. Ukrajinští vojáci nyní z trosek vytahují přeživší, řekl rozhlasové stanici Radio Svoboda zástupce velitele ukrajinského pluku Azov Svjatoslav „Kalyna“ Palamar. Současně slíbil, že vojáci budou bojovat až do posledního náboje. Ruská média tvrdí, že příležitosti opustit bojiště využilo asi 120 civilistů, kteří se až dosud ukrývali ve sklepích v okolí vstupu do ocelárny. Tato tvrzení nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

„(Rusové) svrhávají supersilné bomby po celém závodu Azovstal. Pod troskami se nyní nachází velice mnoho lidí. Nevíme úplně, jaká je situace, ale Azovstal je rozbombardován a zničen prakticky úplně. Vytahujeme z trosek lidi,“ vylíčil v rozhlase Palamar podle listu Ukrajinska pravda. „Budeme bojovat. Použijeme každý zbývající náboj, ale vyzýváme vlast, aby zachránila civilisty, raněné a odvézla těla," dodal.

Palamar podle deníku dodal, že v areálu oceláren byla zřízena improvizovaná nemocnice, kde se schovávají před nálety civilisté, včetně dětí.

Ukrajinský poslanec a podnikatel Serhij Taruta dnes na facebooku tvrdil, že ruské letectvo svrhlo supersilnou bombu na nemocnici u oceláren Azovstal, kde pod troskami může být až 300 lidí, včetně dětí. Tuto zprávu ale vzápětí popřel poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko. Podle něj je sice Azovstal těžce bombardován, ale žádní civilisté se v okolí ocelárny ani v silně poničené nemocnici neskrývají a pochybné zprávy šíří politici, kterým jde o upoutání pozornosti k vlastní osobě.

Reflex
Reflex
19. dubna 2022 · 18:13

RUSOVÉ KONTROLUJÍ KREMINNU. V KYJEVSKÉ OBLASTI UŽ OBJEVILI VÍCE NEŽ 1000 TĚL CIVILISTŮ

  • Ruské síly převzaly kontrolu nad městem Kreminna v Luhanské oblasti, oznámil oblastní gubernátor Serhij Hajdaj. Rusko podle něj útočí ze všech stran.
  • Ukrajina a Rusko se ani dnes - tedy už třetí den v řadě - nedohodly na otevření humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů, uvedl Kyjev.
  • Rusko od začátku invaze přišlo o 20.800 vojáků, 802 tanků a přes 300 letadel a vrtulníků, tvrdí ukrajinský generální štáb. Údaje nelze ověřit.
  • Rusové útočí na železárny a ocelárny Azovstal v Mariupolu. Uvedli to dnes podle ruskojazyčné verze stanice BBC proruští separatisté. Rozlehlý hutní komplex představuje poslední významnou oblast ukrajinského odporu ve městě. Ukrajinské úřady tvrdí, že se v něm ukrývá mnoho civilistů, včetně žen, dětí a starších lidí. Rusko mezitím znovu vyzvalo ukrajinské obránce, kteří se v areálu nacházejí, aby složili zbraně, píše agentura Reuters.
  • V Kyjevské oblasti už bylo po stažení ruských sil objeveno více než 1000 těl civilistů, přes 420 z nich jenom ve městě Buča. Většina ze zabitých byla zastřelena, řekl dnes podle listu Ukrajinska pravda policejní šéf oblasti Andrij Něbytov.
  • České zbrojní firmy budou opravovat ukrajinskou bojovou techniku. Prvním kontraktem bude oprava tanků T-64, zajistí ji Czechoslovak Group.
  • Podle Kyjeva při páté výměně zajatců Rusové pustili 76 Ukrajinců, mezi nimiž je 60 vojáků a 16 civilistů. Kolik bylo propuštěno Rusů, není jasné.
Reflex
Reflex
19. dubna 2022 · 12:42

ČESKÁ POLICIE PROVĚŘUJE MOŽNÉ SPÁCHÁNÍ VÁLEČNÝCH ZLOČINŮ NA UKRAJINĚ

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) prověřují možné spáchání válečných zločinů na Ukrajině. Shromažďují svědectví uprchlíků, kteří kvůli ruské invazi na Ukrajinu utekli do ČR. Vyplývá to z tiskové zprávy Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ), které případ dozoruje. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová ČTK řekla, že bude následovat kampaň směřovaná na svědky a oběti války.

Policie se zabývá podezřením na spáchání zločinu použití zakázaného bojového prostředku a nedovoleného vedení boje. Za tento trestný čin hrozí až dvacetileté vězení, případně výjimečný trest. „Cílem řízení je zajistit důkazy o válečných zločinech prostřednictvím svědků, obětí, kteří hledají ochranu před válkou na území České republiky,“ uvedla Bradáčová. Trestní řízení podle ní není zatím ve fázi, ve které by byli konkrétní lidé za válečné zločiny stíháni. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej ČTK řekl, že byl kvůli tomuto prověřování v útvaru vytvořen tým policistů. Spolupracuje podle něj s partnery v ČR i v zahraničí.

„Dnešní svět elektronických komunikací umožňuje na rozdíl od předchozích konfliktů zajistit rovněž množství informací, potencionálních důkazů v podobě fotografií, videozáznamů, audiohovorů, které mohou přispět k možnému budoucímu potrestání pachatelů těchto zločinů,“ dodala vrchní státní zástupkyně. Policisté podle VSZ prověřují možné válečné zločiny podle zásady univerzality, na základě které mohou posoudit trestnost těchto činů, i když je spáchají cizinci.

Reflex
Reflex
19. dubna 2022 · 08:52

UKRAJINCI ČELÍ RUSKÉ OFENZIVĚ

  • Ukrajinská armáda na východě země odrazila sedm nepřátelských útoků a zničila při tom několik desítek kusů ruské techniky. Uvedl to ukrajinský generální štáb. Ruské jednotky zaútočily po celé délce válečné fronty v Luhanské, Doněcké a Charkovské oblasti. Prorazit se jim podařilo ukrajinskou obranu ve dvou bodech - ve městě Kreminna a v jedné další menší obci.
  • Ve východoukrajinském městě Kreminna pokračují boje v ulicích, což znemožňuje evakuaci civilistů, informovala dnes agentura AP. Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj uvedl, že město je pod těžkým dělostřeleckým ostřelováním, kvůli čemuž hoří několik bytových budov. Řekl, že Rusové ve městě postupují tak, že srovnávají vše se zemí. Podle Hajdaje mají Rusové město pod kontrolou, což ale odmítl poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč.
  • Ukrajinské síly dnes ráno údajně zaútočily na jednu ruskou obec, jež se nachází v příhraniční Belgorodské oblasti. Uvedl to gubernátor tohoto územního celku Vjačeslav Gladkov. Na místě je podle něj jeden raněný. Informovala o tom agentura Reuters. Moskva dříve informovala o několika útocích ukrajinské armády na obce u hranice. Ukrajinští představitelé v minulosti útoky popřeli či je odmítli komentovat.
Reflex
Reflex
18. dubna 2022 · 23:17

KYJEV: RUSKO ZAHÁJILO NA VÝCHODĚ UKRAJINY NOVOU OFENZIVU

Začala druhá fáze války, oznámil dnes na síti Telegram šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Podle agentury Reuters tím potvrdil dřívější zprávy ukrajinského ministerstva obrany o začátku ruské ofenzivy na východě Ukrajiny. Zahájení útoku na Donbasu následně potvrdil i prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Můžeme říct, že ruské síly zahájily bitvu o Donbas, na kterou se dlouho připravovaly," řekl Zelenskyj ve videoproslovu. Jermak obyvatele Ukrajiny ujistil, že jejich ozbrojené síly zvládnou ruský útok odrazit. „Důvěřujte naší armádě, je velmi silná,“ uvedl šéf prezidentské kanceláře.

O začátku ruské ofenzivy v průběhu dneška hovořilo několik ukrajinských činitelů včetně zastupitelů oblastí na východě Ukrajiny. „Je to peklo. Ofenziva, o které jsme už týdny mluvili, teď začala,“ napsal na facebooku gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Podle něj se bojuje ve městech Rubižne a Popasna.

Reflex
Reflex
18. dubna 2022 · 19:56

NA VÝCHODĚ UKRAJINY POKRAČUJÍ BOJE. OD ZAČÁTKU INVAZE ZEMŘELO NEJMÉNĚ 2000 CIVILISTŮ

  • Od začátku ruské invaze na Ukrajinu zahynulo přes 2000 civilistů, oznámil dnes Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR). Dalších více než 2800 civilistů bylo zraněno. Mezi oběťmi je nejméně 207 dětí. Skutečný počet smrtelných obětí je podle OHCHR vyšší, protože v některých oblastech, kde se stále bojuje, nelze bilanci ověřit.
  • Na východě Ukrajiny za uplynulý den pokračovaly rozsáhlé boje, informoval s odvoláním na dnešní prohlášení ukrajinských úřadů a ruského ministerstva obrany server CNN.
  • Ruští vojáci podle gubernátora Doněcké oblasti Pavla Kyrylenka zasáhli několik civilních cílů v Kramatorsku, kde si nedávný útok na vlakové nádraží vyžádal několik desítek lidských životů.
  • V areálu železáren a oceláren Azovstal v Mariupolu se ukrývá mnoho civilistů, včetně žen, dětí a starších lidí. Tvrdí to šéf místní hlídkové policie Mychajlo Veršynin. Ukrajinská vicepremiérka dnes vyzvala Rusko k vytvoření humanitárního koridoru z Azovstalu pro civilisty. V komplexu jsou podle dostupných informací rovněž zbývající ukrajinští obránci zdevastovaného města a podnik představuje poslední významnou oblast ukrajinského odporu ve městě.
  • Ruská státní televize dnes zveřejnila video, na němž dva Britové bojující za Ukrajinu a zadržení ruskou stranou v Mariupolu žádají, aby je Ukrajinci vyměnili za proruského politika, který je v ukrajinském zajetí. Tím je ukrajinský poslanec Viktor Medvedčuk, uvedl server Ukrajinska pravda. Medvedčuk na jiném videu nabízí, aby ho vyměnili za obránce Mariupolu a otevření humanitárního koridoru z tohoto jihoukrajinského města.
  • Ruská armáda v noci raketami zničila 16 ukrajinských vojenských objektů, uvedla Moskva. Rusko od začátku invaze přišlo o 20 600 vojáků, tvrdí Kyjev.
  • Ukrajina a Rusko se ani dnes nedohodly na otevření humanitárních koridorů, kterými by se mohli evakuovat civilisté z boji zasažených ukrajinských měst. Oznámila to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj mezitím uvedl, že ruští vojáci zastřelili čtyři civilisty, kteří se v autě pokoušeli uprchnout z města Kreminna.
Reflex
Reflex
18. dubna 2022 · 10:56

RUSKÉ RAKETY ZABILY VE LVOVĚ NEJMÉNĚ ŠEST LIDÍ, PŘI POTOPENÍ MOSKVY ZEMŘELO NEJMÉNĚ 40 VOJÁKŮ

  • Při dnešních ruských raketových útocích na západoukrajinský Lvov zemřelo nejméně šest lidí, dalších osm je zraněno. Na sociální síti Telegram to oznámil oblastní gubernátor Maksym Kozyckyj. Tři střely zasáhly zařízení vojenské infrastruktury, jedna pneuservis.
  • Při ostřelování Charkova na severovýchodě Ukrajiny zahynulo za poslední čtyři dny 18 lidí a více než stovka byla zraněna. Ve svém projevu to v noci na dnešek oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
  • Na 40 ruských vojáků zahynulo a desítky dalších se pohřešují či utrpěly zranění při potopení ruského křižníku Moskva. Podle serveru BBC News to napsal nezávislý ruský list Novaja Gazeta Europe s odvoláním na matku jednoho z námořníků. Ruské úřady žádnou oběť neoznámily a tvrdí, že celá asi 500členná posádka je naživu.
  • V ukrajinském Charkově byla stržena busta sovětského vojenského velitele a hrdiny druhé světové války maršála Georgije Žukova. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.
Reflex
Reflex
17. dubna 2022 · 20:07

ČEŠI VYBRALI NA UKRAJINU UŽ 3,4 MILIARDY KORUN, V BOJÍCH ZEMŘEL DALŠÍ RUSKÝ GENERÁL

  • Od začátku ruské invaze vybrali Češi na pomoc Ukrajině ve sbírkách nejméně 3,4 miliardy korun. Zhruba třetinu celkové částky lidé poslali na účet ukrajinské ambasády v Praze, určený na nákup vojenského vybavení pro ukrajinskou armádu a domobranu. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytli největší organizátoři sbírek.
  • Papež František vyzval světové vůdce, aby vyslyšeli prosby lidu o mír na Ukrajině. Ve svém tradičním poselství Urbi et Orbi (Městu a světu) dnes zkritizoval Rusko za to, že Ukrajinu zatáhlo do krutého a nesmyslného konfliktu.
  • Pokud ukrajinští obránci přístavního města Mariupolu, kteří ještě bojují, složí zbraně, ušetří Rusko jejich životy. S odvoláním na ruské ministerstvo obrany o tom dnes informovala agentura TASS. Generální štáb ukrajinské armády uvedl, že ruská armáda pokračuje v leteckých útocích na Mariupol. Obránci města ale Moskvě vzkázali, že se nevzdají a budou Mariupol bránit dál.
  • Při bojích na Ukrajině zemřel další ruský generál, zástupce velitele 8. armády ruských ozbrojených sil Vladimir Petrovič Frolov. Informovala o tom agentura TASS. Podle britského listu Daily Mail tak Rusko od začátku útoku na Ukrajinu přišlo již o osmého generála.
  • Nejméně pět lidí zahynulo a dalších 13 utrpělo zranění při dnešních náletech na město Charkov na severovýchodě Ukrajiny, uvedla agentura AFP.
  • Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová vyzvala členské státy Evropské unie k rychlým dodávkám zbraní na Ukrajinu. V rozhovoru s německým týdeníkem Bild am Sonntag rovněž prohlásila, že státní bankrot Ruska je pouze otázkou času.
Reflex
Reflex
17. dubna 2022 · 10:50

V KYJEVĚ BYLO SLYŠET VÝBUCHY, RUSOVÉ OSTŘELUJÍ CHARKOV

  • V Kyjevě se dnes brzy ráno ozvaly výbuchy. Informovala o tom místní média. Sirény upozorňující na možné nebezpečí bylo během noci slyšet po celé zemi. Místní představitelé zatím žádné podrobnosti o možných explozích nezveřejnili. Zprávy tak podle agentury Reuters nebylo možné nezávisle ověřit.
  • Podle generálního štábu ukrajinské armády Rusové i nadále částečně blokují město Charkov a ostřelují jeho residenční čtvrti. Podnikají rovněž nálety na Mariupol. K útoku na město se chystá podle všeho i ruské námořnictvo, tyto informace se nyní ověřují, uvedl generální štáb.
  • Město Brovary nedaleko Kyjeva zasáhl ráno raketový útok, uvedli Ukrajinci. Podle ruského ministerstva obrany rakety zničily továrnu na výrobu munice.
  • Ruská armáda tvrdí, že sestřelila ukrajinský vojenský letoun, který převážel vojenské vybavení poslané na Ukrajinu západními zeměmi. Podle agentury TASS o tom informoval mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Informace nebylo možné nezávisle ověřit. Jak k tomu dnes poznamenala americká stanice CNN, Rusko tvrdí, že zničilo více ukrajinských vojenských letadel, než by země vůbec měla mít.
  • Ukrajina a Rusko se nedohodly na otevření koridorů, kterými by se mohli dnes evakuovat civilisté z obléhaných ukrajinských měst. Oznámila to na sociální sítí Telegram ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.
Reflex
Reflex
16. dubna 2022 · 20:49

PŘI RAKETOVÉM ÚTOKU NA KYJEV ZAHYNUL JEDEN ČLOVĚK. OD ZAČÁTKU INVAZE ZEMŘELO NA UKRAJINĚ 200 DĚTÍ

  • Od zahájení ruské invaze na Ukrajinu zahynulo v zemi již 200 dětí. Tvrdí to ukrajinská generální prokuratura. Dalších přes 360 jich bylo zraněno.
  • Rusko v diplomatické nótě upozornilo českou stranu, že bez jeho souhlasu nesmí poskytovat třetím zemím zbraně sovětské provenience. ČTK to dnes sdělil ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). České ministerstvo podle něj reagovat nebude. Jde o věcný nesmysl a na tento materiál neexistuje doložka zakazující jeho opětovný vývoz, uvedl.
  • Rusko zakázalo vstup do země britskému premiérovi Borisu Johnsonovi, ministryni zahraničí Liz Trussové, ministru obrany Benu Wallaceovi a dalším deseti členům vlády a politikům. Uvedla to dnes ruská agentura Interfax.
  • Při dnešním raketovém útoku v Kyjevě zahynul jeden člověk a několik dalších osob utrpělo zranění, uvedl kyjevský starosta Vitalij Kličko. Ukrajinská média informovala již brzy ráno o výbuších v ukrajinské metropoli a také ve Lvově na západě země. Ruské ministerstvo obrany následně uvedlo, že raketami zasáhlo budovy továrny na výrobu obrněných vozidel v Kyjevě a zařízení na opravu vojenské techniky v Mykolajivu.
  • Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruské a proruské jednotky vyčistily celou městskou oblast přístavu Mariupol od ukrajinských sil a zablokovaly zbývající ukrajinské bojovníky v areálu oceláren Azovstal. Ukrajinské síly v obléhaném městě ztratily již více než 4000 bojovníků. Prohlásil to podle agentury RIA mluvčí ministerstva obrany Igor Konašenkov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes novinářům řekl, že likvidace posledních ukrajinských vojáků v Mariupolu by vedla ke konci mírových jednání s Moskvou.
Reflex
Reflex
16. dubna 2022 · 09:55

V UKRAJINSKÝCH MĚSTECH BYLY SLYŠET VÝBUCHY, V KYJEVSKÉ OBLASTI OBJEVILI UŽ VÍCE NEŽ 900 TĚL

  • V ukrajinské metropoli Kyjevě a ve Lvově na západě země byly dnes nad ránem slyšet výbuchy, napsala agentura Reuters s odkazem na místní média. Ukrajinské úřady zatím informaci nepotvrdily.
  • Protiletecké sirény se v noci na dnešek rozezněly i v řadě dalších měst, například na jihu v Oděse, Charkově, či v Mykolajivu, na západě Ukrajiny i v její centrální části. Napsal to list The Guardian s odkazem na ukrajinské vládní účty na sociální síti telegram.
  • Při ruských útocích zemřeli na území Ukrajiny nejméně další dva civilisté a čtyři utrpěli zranění, píše Reuters s odvoláním na místní představitele.
  • Ruská armáda přeskupuje a posiluje svá vojska, nejaktivnější je ve směru na města Doněck a Slobožanske. Uvedl to generální štáb ukrajinské armády. Rusové rovněž dál částečně blokují město Charkov a ostřelují ho dělostřelectvem. Informace zveřejňované ukrajinským generálním štábem nelze nezávisle ověřit, stejně jako informace poskytované ruským velením.
  • V Kyjevské oblasti už bylo po stažení ruských sil objeveno více než 900 těl civilistů. Většina z nich byla zastřelena, řekl oblastní policejní šéf.
  • Všechny státy by se měly připravit na možnost, že by ruský prezident Putin mohl použít na Ukrajině taktické jaderné zbraně, řekl CNN ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
  • Rusko formálně varovalo USA a další západní státy, že jejich dodávky zbraní na Ukrajinu podněcují tamní konflikt a mohly by přinést „nepředvídatelné důsledky“.
Reflex
Reflex
15. dubna 2022 · 19:11

RUSOVÉ STŘÍLELI NA EVAKUAČNÍ AUTOBUSY, SITUACE V MARIUPOLU JE KRITICKÁ

  • Sedm civilistů zemřelo a dalších 27 utrpělo zranění, když ruské jednotky v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny střílely na autobusy, které vezly lidi prchající před válkou do bezpečnějších míst. Dnes o tom podle agentury AFP informovala ukrajinská generální prokuratura. Případ se stal ve čtvrtek.
  • Ruské úřady zablokovaly ruskojazyčnou internetovou verzi deníku The Moscow Times kvůli článku o policistech odmítajících bojovat na Ukrajině.
  • Situaci v Mariupolu dnes označil za kritickou velitel ukrajinské 36. brigády námořní pěchoty Serhij Volyna, jehož vojáci město brání. Ministerstvo obrany v Moskvě uvedlo, že ruské síly ovládly mariupolskou Iljičovu ocelárnu. Ukrajinská strana však hlásí pokračující boje z okolí ocelárny a také z přístavu.
  • Nejasnosti panují ohledně osudu pětisetčlenné posádky ruského raketového křižníku Moskva, který se ve čtvrtek potopil. Ruské ministerstvo obrany původně tvrdilo, že se evakuovali všichni námořníci. Z ukrajinských zdrojů ovšem přicházejí informace, že zkáza Moskvy si vyžádala lidské oběti.
  • Moskva vyhostila 18 členů zastoupení EU v Rusku. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že diplomaté musí odejít v nejbližší budoucnosti.
Reflex
Reflex
15. dubna 2022 · 11:26

RUSOVÉ OSTŘELOVALI KYJEV A CHERSON, UKRAJINCI ODRAZILI ÚTOKY NA VÝCHODĚ

  • Ukrajinské síly podle generálního štábu zmařily pokusy Rusů zmocnit se Popasné a Rubižného na východě země. V této oblasti odrazily osm ruských útoků.
  • V Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny bylo od začátku ruské invaze 24. února zabito 503 civilistů, z toho 24 dětí. Oznámil to dnes na telegramu gubernátor oblasti Oleh Syněhubov.
  • Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď řekl v rozhovoru pro americký list The New York Times (NYT), že ruský prezident Vladimir Putin je srovnatelný s vůdcem nacistického Německa Adolfem Hitlerem.
  • Z ukrajinské metropole Kyjeva byly v noci na dnešek hlášeny mohutné exploze. Informovala o tom agentura Reuters a stanice BBC s odvoláním na místní média a svědky. Server The Guardian poznamenal, že zatím nemohl tyto informace ověřit a není zřejmé, jaké jsou škody. Výbuchy jsou podle Reuters hlášeny rovněž z města Cherson na jihu země.
  • Moskva potvrdila ostřelování okraje Kyjeva raketami. Tvrdí také, že při raketovém úderu v Charkovské oblasti bylo zabito 30 polských žoldnéřů.
  • Na Ukrajině je podle Kyjeva pro dnešek dohodnuto devět humanitárních koridorů. K evakuaci naléhavě vyzývá gubernátor Luhanské oblasti.
Reflex
Reflex
14. dubna 2022 · 22:39

POŠKOZENÝ RUSKÝ KŘIŽNÍK MOSKVA SE POTOPIL

Ruský křižník Moskva se potopil. S odvoláním na ruské ministerstvo obrany o tom dnes informovaly tiskové agentury TASS a RIA Novosti. Vlajková loď Černomořské flotily se účastnila invaze na Ukrajinu. Ukrajinské úřady už dříve prohlásily, že plavidlo zasáhly a poškodily ukrajinské protilodní střely Neptun. Rusko přiznalo vážné poškození lodi, nicméně neuvedlo, že by problémy způsobil cizí útok. Loď se potopila, když byla vlečena do přístavu.

„Křižník Moskva při vlečení do cílového přístavu ztratil kvůli poškození trupu v důsledku požáru, který vyvolala detonace munice, stabilitu. V podmínkách rozbouřeného moře se loď potopila," cituje TASS ruský resort obrany. Posádka křižníku podle něj byla evakuována na další plavidla Černomořské flotily v oblasti.

Podle ukrajinské agentury Unian křižník Moskva nechvalně proslul už na začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Posádka tohoto plavidla tehdy vyzvala ukrajinské obránce Hadího ostrova, aby se vzdali. Ukrajinští vojáci to však nevybíravými slovy odmítli. "Ruská válečná lodi, jdi do prdele," vzkázal tehdy jeden z Ukrajinců.

Stanice BBC na svém webu už dříve uvedla, že pokud se zprávy o vážném poškození křižníku Moskva - nejsilněji vyzbrojené lodi Černomořské flotily - po zásahu ukrajinskými střelami potvrdí, bude to největší bojová ztráta ruského vojenského námořnictva od druhé světové války. Tehdy německé bombardéry potopily bitevní loď Marat.

Reflex
Reflex
14. dubna 2022 · 20:42

KŘIŽNÍK MOSKVA UTRPĚL VÁŽNÉ ŠKODY, RUSOVÉ POKRAČUJÍ V ÚTOCÍCH

  • Ruská armáda i nadále soustřeďuje vojenské síly nedaleko hranic s Ukrajinou a pokračuje v ostřelování a bombardování civilních cílů v Charkovské, Doněcké a Záporožské oblasti. Informoval o tom dnes ruskojazyčný server BBC s odvoláním na ukrajinskou armádu.
  • Dalším terčem násilných ruských útoků se pravděpodobně stanou města Kramatorsk a Kosťantynivka, uvedlo ve zprávě o válce britské ministerstvo obrany. Boje neustávají ani v Mariupolu, píše se v pravidelném hlášení ukrajinského generálního štábu.
  • V Senátu víme, co se na Ukrajině děje, přesto je správné vidět ty zrůdnosti na vlastní oči, uvedl šéf komory Miloš Vystrčil při dnešní návštěvě Kyjeva. Předseda Senátu navštívil Ukrajinu spolu s maršálkem polské horní komory Tomaszem Grodzkým. V delegaci jsou i místopředseda Senátu Jiří Růžička (TOP 09), šéf senátního zahraničního výboru Pavel Fischer (nezávislý) a další polští senátoři.
  • Ruský křižník Moskva, vlajková loď Černomořské flotily, utrpěl po zásahu ukrajinskými střelami Neptun, následném požáru a explozích munice vážné škody a začal se potápět, oznámilo dnes jižní velitelství ukrajinských ozbrojených sil podle agentury Reuters. Rusko naopak uvedlo, že požár na lodi se podařilo uhasit, ustaly výbuchy munice a loď si zachovala schopnost plavby. Další plavidla flotily se křižník pokusí odtáhnout do přístavu.
  • Ukrajinská vicepremiérka Vereščuková informovala o další výměně zajatců s Ruskem. Domů se díky ní vrací 22 ukrajinských vojáků a osm civilistů.
  • Rusko obvinilo Ukrajinu ze vzdušného útoku v příhraniční vesnici v Brjanské oblasti, zraněno prý bylo sedm lidí. Útok hlásí i ruská Belgorodská oblast. Ukrajina obvinění z bombardování ruských vesnic podle agentury AFP odmítla.
Reflex
Reflex
14. dubna 2022 · 08:26

RUSKOU VÁLEČNOU LOĎ POŠKODIL PODLE MOSKVY VÝBUCH MUNICE, PODLE UKRAJINCŮ JEJICH STŘELY

Ruský křižník Moskva závažně poškodil výbuch munice, který způsobil požár na palubě, informovala dnes s odvoláním na ruské ministerstvo obrany agentura TASS. Posádku této vlajkové lodi ruské černomořské flotily se podle ministerstva podařilo evakuovat. Gubernátor ukrajinské Oděské oblasti dříve uvedl, že plavidlo zasáhly ukrajinské střely. Podle Ruska se původ požáru vyšetřuje.

„V důsledku požáru na křižníku Moskva explodovala munice. Loď byla vážně poškozena. Celá posádka byla evakuována," uvedlo ministerstvo obrany.

Gubernátor Oděské oblasti Maksym Marčenko ve středu večer řekl, že křižník zasáhly ukrajinské střely. O požáru na palubě Moskvy hovořil předtím i poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč. Jejich tvrzení nelze nezávisle ověřit.

Agentura Unian poznamenala, že křižník Moskva, který zahraniční média označují za nejlépe vybavenou a nejvýznamnější loď ruské černomořské flotily, nechvalně proslul už na začátku invaze. Posádka tohoto plavidla tehdy vyzvala ukrajinské obránce Hadího ostrova, aby se vzdali. Ukrajinští vojáci to však nevybíravými slovy odmítli. „Ruská válečná lodi, jdi do prdele," vzkázal tehdy jeden z Ukrajinců.