Zdevastované město Černihiv

Zdevastované město Černihiv Zdroj: Reuters

Satelitní snímky z Černihivu zachycují hořící skladiště nafty.
Satelitní snímky z Černihivu zachycují hořící skladiště nafty.
Zkáza Kyjeva.
Zkáza Kyjeva.
Zdevastované město Dergači v Charkovské oblasti. (21.3.2022)
105
Fotogalerie

Válka na Ukrajině online: Nejnovější zprávy, fotografie a komentáře

To, co viselo v několika dnech ve vzduchu je nyní jasné. Vladimir Putin vyslal na svobodnou a nezávislou Ukrajinu své vojáky. Ve čtvrtek 24. února ráno začaly ruské jednotky ostřelovat velká ukrajinská města. Konflikt si již vyžádal lidské životy a raněné na obou stranách. Politici v Česku i dalších zemích akt agrese jednomyslně odsoudili. Londýn, EU i NATO uvalují na Rusko rozsáhlé sankce. Válku na Ukrajině sledujeme online.

 

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
11. května 2022 · 20:48

UKRAJINA SE CHYSTÁ SOUDIT PRVNÍHO RUSKÉHO VOJÁKA ZA VRAŽDU

  • Prezident Miloš Zeman schválil 103 českým občanům vstup do ukrajinských ozbrojených sil. Na twitteru to dnes uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Dodal, že rozhodnutí musí spolupodepsat předseda vlády Petr Fiala (ODS). Fiala spolupodepíše vstup Čechů do ozbrojených sil Ukrajiny ve všech případech, kdy žádost podpořily všechny příslušené resorty, řekl jeho mluvčí.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce obnovit územní celistvost Ukrajiny dříve, než skončí válka s Ruskem. Podle agentury Reuters to prohlásil během videohovoru se studenty prestižní pařížské školy Sciences Po. Dodal, že je stále ochotný vést s Moskvou dialog. „Jakmile získáme zpět vše, co nám patří, ukončíme to,“ řekl Zelenskyj studentům.
  • Ruskem okupovaná Chersonská oblast na jihu Ukrajiny chce požádat ruského prezidenta Vladimira Putina o začlenění do Ruské federace. S odvoláním na dnešní prohlášení nové oblastní správy o tom informoval ruskojazyčný web BBC. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova si musí obyvatelé oblasti rozhodnout sami.
  • Ukrajina se chystá soudit prvního ruského vojáka, a to za vraždu neozbrojeného dvaašedesátiletého civilisty v Sumské oblasti. Obvinění předala generální prokuratura soudu, oznámila dnes agentura Unian. Obviněným je jednadvacetiletý voják z elitní 4. gardové tankové Kantemirovské divize, která je posádkou v Moskevské oblasti u ruského hlavního města.
  • Od začátku ruské invaze na Ukrajinu zemřelo přes 500 příslušníků ukrajinské národní gardy. Podle agentury Unian to na brífinku řekl šéf operačního oddělení hlavní správy národní gardy Oleksij Nadtočyj. Dodal, že zranění utrpělo 1697 příslušníků gardy.
  • Představitelé ukrajinského pluku Azov, který brání Mariupol, věří, že ukrajinská armáda má možnost prolomit blokádu mariupolských oceláren Azovstal a zachránit odtamtud vyčerpané a zraněné obránce. V rozhovoru se stanicí Sky News to řekl představitel pluku Illja Samojlenko. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová dnes naopak zopakovala dřívější tvrzení Kyjeva, že prolomení blokády vojenskými prostředky není v současné době možné.
Reflex
Reflex
11. května 2022 · 11:37

UKRAJINCI OSVOBODILI DALŠÍ OBCE NA VÝCHODĚ, POKRAČUJÍ BOJE U HADÍHO OSTROVA

  • Ukrajinské síly osvobodily z rukou ruských okupačních vojsk další obce v Charkovské oblasti na východě země - Rubižne, Bajrak, Čerkaski Tyšky a Ruski Tyšky. Včera večer to ve svém pravidelném večerním hlášení oznámil generální štáb ukrajinské armády. Podle agentury Reuters by ukrajinská protiofenziva v oblasti mohla znamenat posun ve vývoji války a ohrozit ruský postup.
  • Ruské síly se snaží dobýt východoukrajiská města Rubižne, Severodoněck a Lyman, uvádl v pravidelném ranním hlášení ukrajinský generální štáb. V Charkovské oblasti se ruské síly snaží zabránit postupu ukrajinských jednotek, které chtějí zatlačit ruské vojáky až k hranicím. V okolí Izjumu Rusové ostřelují ukrajinské pozice.
  • V Mariupolu na jihu Ukrajiny podle ukrajinského štábu ruské jednotky dál blokují zbývající ukrajinské vojáky v ocelárnách Azovstal a areál ostřelují. Podle britské ministerstva obrany pokračují boje také u Hadího ostrova, kde se Rusko opakovaně pokouší posílit svou posádku.
  • Bulharsko bude od června brát zkapalněný zemní plyn z USA za cenu nižší, než mělo nasmlouvanou s Gazpromem. Ten v dubnu dodávky do Bulharska zastavil.
  • Zastavení dodávek plynu přes ukrajinskou stanici Sochranovka nemá vliv na dodávky plynu do České republiky. Touto cestou do ČR proudí jen malá část dodávek, více než 99 procent plynu k nám přitéká z Německa. Na twitteru to dnes uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).
Reflex
Reflex
10. května 2022 · 21:07

PODLE USA SE PUTIN PŘIPRAVUJE NA DLOUHÝ KONFLIKT. UKRAJINA CHCE OSVOBODIT CELOU ZEMI

  • Ukrajina během války s Ruskem změnila své válečné cíle: zatímco dříve by za vítězství pokládala zatlačení ruských vojsk zpět do pozic před útokem z 24. února, nyní - pokud zvítězí v bitvě o Donbas - bude dost silná, aby si kladla za cíl osvobození celé země. Uvedl to ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v rozhovoru zveřejněném listem Financial Times.
  • Kvůli válce bylo na Ukrajině vnitřně vysídleno přes osm milionů lidí, uvádí OSN. Na půl milionu lidí se za poslední tři týdny vrátilo do Kyjeva.
  • Spojené státy se domnívají, že ruský prezident Vladimir Putin se připravuje na dlouhodobý konflikt na Ukrajině a ani ruské vítězství na Donbasu na východě země by nemuselo válku ukončit. Na brífinku zákonodárců to dnes řekla ředitelka úřadu amerických výzvědných služeb (DNI) Avril Hainesová. Informovala o tom agentura Reuters.
  • Provozovatel ukrajinského systému pro přepravu plynu GTSOU ve středu ráno přeruší tranzit ruského plynu do Evropy přes měřicí stanici Sochranovka. Oznámila to dnes firma na svých internetových stránkách. Krok zdůvodnila aktivitami ruských okupačních sil. Upozornila, že ke splnění tranzitních závazků vůči evropským partnerům je možné dočasně převést kapacitu na stanici Sudža, která se nachází na území kontrolovaném Ukrajinou.
  • Při ostřelování vesnice Ševčenkove v Kyjevské oblasti zemřela ukrajinská novinářka Oksana Hajdarová, která byla známá svojí kritikou ruského vedení na sociálních sítích. Novinářka a blogerka zemřela 11. nebo 12. března společně se svojí matkou, zpráva o jejím úmrtí se ale objevila až nyní, napsala dnes ukrajinská agentura Unian.
Reflex
Reflex
10. května 2022 · 10:11

V TROSKÁCH DOMU V IZJUMU SE NAŠLO 44 TĚL CIVILISTŮ, RAKETY V ODĚSE ZABILY JEDNOHO ČLOVĚKA

  • Americký prezident Joe Biden v noci na dnešek vyjádřil obavy, že ruský prezident Vladimir Putin nemá způsob, jak vycouvat z války na Ukrajině. Biden v této souvislosti prohlásil, že se snaží přijít na to, co s tím udělat, píše agentura Reuters.
  • Nejméně stovka civilistů zůstává v ocelárnách Azovstal, poslední ukrajinské baště v Mariupolu, která je pod těžkou palbou ruských jednotek. Uvedl to dnes podle agentury Reuters poradce starosty tohoto přístavního města.
  • V troskách domu v ukrajinském městě Izjum byla nalezena těla 44 civilistů, uvedl dnes gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. Pětipatrovou budovu podle něj zničili ruští vojáci v březnu, napsala agentura Unian. Izjum na severovýchodě Ukrajiny je důležitý železniční uzel, o který obě strany svádějí těžké boje.
  • Pondělní raketový útok ruských vzdušných sil na ukrajinské přístavní město Oděsa si podle místních úřadů vyžádal jednoho mrtvého a pět zraněných. V Donbasu pokračuje ofenzíva ruské armády, uvedl generální štáb v Kyjevě. Sirény leteckého poplachu dnes brzy ráno zněly v Luhanské, Charkovské a Dněpropetrovské oblasti.
Reflex
Reflex
9. května 2022 · 22:57

NEWSWEEK: NÁČELNÍK RUSKÉHO GENERÁLNÍHO ŠTÁBU GERASIMOV SE NEZÚČASTNIL PŘEHLÍDKY V MOSKVĚ

  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval k okamžitému otevření ukrajinských přístavů, které blokují ruská vojska. Upozornil, že současná situace může vyvolat potravinovou krizi ve světě. Napsal o tom na sociální síti Telegram po jednání s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem, který přicestoval do ukrajinského přístavního města Oděsa.
  • Rusko zvýšilo počet nosičů střel s plochou dráhou letu typu Kalibr v Černém moři, uvedlo dnes ukrajinské ministerstvo obrany. Nyní mají ruská vojska v Černém moři podle ministerstva k dispozici až 50 těchto raket, které mohou použít pro zasažení cílů po celé Ukrajině.
  • Tradiční vojenské přehlídky v Moskvě se dnes nezúčastnil náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov, upozornil mimo jiné server Newsweek. Gerasimov je jedním z nejbližších spolupracovníků ruského prezidenta Vladimira Putina. V médiích se koncem dubna objevila zpráva, že generál byl zraněn při návštěvě frontové linie v Donbasu. Moskva tuto informaci nepotvrdila.
  • Americký prezident Joe Biden dnes podepsal zákon, který umožní urychlit a zjednodušit dodávky zbraní Ukrajině, která se již třetí měsíc brání ruské invazi. Biden tak obnovil program z druhé světové války na pomoc spojencům známý jako lend-lease act (zákon o půjče a pronájmu).
Reflex
Reflex
9. května 2022 · 15:17

RUSOVÉ OSTŘELUJÍ ODĚSU, NA WEBU PROKREMELSKÉHO MÉDIA SE OBJEVILY PŘÍSPĚVKY PROTI PUTINOVI

  • Rusko dnes ostřelovalo Oděskou oblast na jihu Ukrajiny z anektovaného Krymu čtyřmi vysoce přesnými střelami Oniks, uvedla agentura Unian s odvoláním na místní úřady a vojenské velení.
  • Na hlavní stránce prokremelského média Lenta.ru se dnes objevilo více než deset příspěvků kritizujících prezidenta Putina, a to i jako paranoidního diktátora, který rozpoutal válku proti Ukrajině. Na vzápětí smazané příspěvky upozornil zakázaný server Mediazona. Podle něj nešlo o útok hackerů, ale o protest v redakci. Příspěvky začínaly upozorněním, že daný materiál nebyl schválen vedením. Ke zveřejnění těchto příspěvků se přihlásili vedoucí ekonomické rubriky Jegor Poljakov a redaktorka Alexandra Mirošnikovová.
  • Protiválečný slogan si dnes mohli podle serveru BBC přečíst i ruští uživatelé takzvaných chytrých televizorů, kteří se chtěli koukat na přenos oslav Dne vítězství z Rudého náměstí. V seznamu kanálů se krátce změnily názvy jednotlivých programů, a to i u velkých stanic jako První kanál, Rossija-1 nebo NTV Plus. Místo jmen těchto kanálů se na obrazovkách objevil nápis: „Na vašich rukou je krev tisíců Ukrajinců a jejich stovek zavražděných dětí. Televize a úřady lžou. Ne válce.“ Nápisy na obrazovkách byly dílem hackerů, uvedl list RBK.
  • Ruského velvyslance v Polsku Sergeje Andrejeva dnes demonstranti polili červenou barvou, když se v poledne pokusil položit věnec k pomníku sovětských vojáků ve Varšavě. Oznámila to zpravodajská televize TVN 24. Věnec se ruskému diplomatovi položit nepodařilo. Demonstranti jej roztrhali a jeho zbytky házeli po delegaci. Ruská diplomacie protestovala proti napadení velvyslance a po Varšavě požaduje, aby zorganizovala nové kladení věnce ještě dnes, uvedla agentura TASS.
Reflex
Reflex
9. května 2022 · 10:14

PODLE BRITŮ RUSOVÉ ZNAČNĚ VYČERPALI ZÁSOBY PŘESNÉ MUNICE

  • Do města Záporoží, které je pod správou kyjevských úřadů, včera přijel konvoj autobusů s lidmi, kteří byli evakuováni z jihovýchodu Ukrajiny. Je mezi nimi i čtyřicítka civilistů, kteří se ukrývali v ocelárnách Azovstal ve městě Mariupol obléhaném ruskou armádou. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na koordinátorku OSN pro Ukrajinu Osnat Lubraniovou.
  • Ruská vojska soustřeďují síly a chystají se útočit v Doněcké oblasti na obce Siversk, Slovjansk, Lysyčansk a Avdijivku u Izjumu v Charkovské oblasti. Zůstává vysoká pravděpodobnost raketových úderů po celé Ukrajině, uvedl ukrajinský generální štáb.
  • Britské ministerstvo obrany s odvoláním na poznatky vojenské rozvědky dnes upozornilo, že Rusko pravděpodobně značně vyčerpalo své zásoby přesné munice. Invaze na Ukrajinu odhalila nedostatky ve schopnosti ruských sil provádět přesné údery ve velkém měřítku, a tak Rusko podrobilo ukrajinská města intenzivnímu bombardování jen s malým či vůbec žádným ohledem na civilní oběti.
  • Kanadský premiér Justin Trudeau na včerejší společné tiskové konferenci s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Kyjevě řekl, že Rusko spáchalo na Ukrajině válečné zločiny a zodpovědný za ně je jeho vůdce, prezident Vladimir Putin. Trudeau se tak vyjádřil po návštěvě města Irpiň nedaleko Kyjeva, které bylo značně poničené ruskými silami.
Reflex
Reflex
8. května 2022 · 19:47

VÁLKA STOJÍ RUSKO DENNĚ 900 MILIONŮ DOLARŮ, V KYJEVSKÉM METRU HRÁLI U2

  • Rusko za válku Ukrajině denně vydá 900 milionů dolarů (21 miliard korun). Uvádí to americký týdeník Newsweek s odkazem na šéfredaktora vojenského zpravodajského serveru SOFREP Seana Spoontse. Ten do výdajů Moskvy počítá platby vojákům bojujícím na Ukrajině, zásobovaní municí a raketami a zajištění oprav poškozeného vojenského materiálu.
  • Ukrajinští vojáci bojující v ocelárnách Azovstal v Mariupolu nemohou potvrdit, že se z rozsáhlého areálu podařilo evakuovat všechny civilisty, jak v sobotu uvedl Kyjev. Zástupce velitele ukrajinského pluku Azov Svjatoslav Palamar to dnes řekl na výjimečné online tiskové konferenci. Požádal také o evakuaci zraněných vojáků, kterých je na místě podle něj mnoho.
  • Členové irské rockové skupiny U2 dnes nečekaně zahráli ve stanici kyjevského metra, která nyní slouží jako kryt. Hudebníky do ukrajinské metropole pozval prezident Volodymyr Zelenskyj. Na twitteru to uvedli frontman kapely Bono a kytarista The Edge.
  • Americká první dáma Jill Bidenová dnes nečekaně navštívila Ukrajinu. V Užhorodu u hranic se Slovenskem, se sešla s Olenou Zelenskou, manželkou ukrajinského prezidenta. Informovala o tom agentura AP.
  • Ukrajinská armáda se stáhla z města Popasna, o které v posledních týdnech sváděla těžké boje s ruskými silami. Oznámil to dnes gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj, podle nějž bylo město zcela zničeno.
  • Představitelé skupiny nejsilnějších ekonomik G7 se dnes zavázali ukončit závislost na ruské ropě, buď úplným zákazem nebo postupným ukončením dovozu. Lídři zemí skupiny to uvedli v prohlášení, které zveřejnil Bílý dům. Skupina bude pokračovat v opatřeních proti ruským bankám, které jsou napojené na světovou ekonomiku a důležité pro ruský finanční systém.
  • Ruské ostřelování dnes zasáhlo ropnou rafinérii v městě Lysyčansk na východě Ukrajiny a poškodilo výrobní zařízení. Podle agentury Reuters o tom na sociální síti Telegram informoval gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj.
Reflex
Reflex
8. května 2022 · 08:19

VÝBUCHY V ODĚSE A MYKOLAJIVU, V BILOHORIVCE RUSOVÉ ZASÁHLI KRYT VE ŠKOLE

  • Jihoukrajinskými městy Oděsa a Mykolajiv v noci na dnešek otřásly silné exploze, napsala s odvoláním na svědky agentura Unian. Zatím není jasné, co výbuchy způsobilo, ani zda jsou v zasažených městech oběti. Protiletecké sirény se v noci na dnešek rozezněly ve 21 ukrajinských oblastech a metropoli Kyjev, napsal list Ukrajinska pravda.
  • Rusko pokračuje v ofenzivě na východě Ukrajiny a připravuje se na útok u Izjumu, uvedl dnes ukrajinský generální štáb.
  • Podle gubernátora Luhanské oblasti Serhije Hajdaje zemřeli nejméně dva lidé při ruském ostřelování školy v obci Bilohorivka, která sloužila jako kryt. Třicet lidí se podařilo zachránit. „Sedm z nich bylo zraněno. Šedesát lidí pravděpodobně zemřelo pod troskami,“ napsal podle agentury Reuters Hajdaj na telegramu.
  • Generální štáb v pravidelném ranním hlášení také uvedl, že v Mariupolu se ruští vojáci nadále snaží blokovat ukrajinské síly v areálu oceláren Azovstal, který pomocí tanků a dělostřelectva ostřelují.
Reflex
Reflex
7. května 2022 · 20:36

Z AZOVSTALU SE PODAŘILO EVAKUOVAT VŠECHNY STARCE, ŽENY A DĚTI. RUSOVÉ OSTŘELOVALI ODĚSU

  • Z oceláren Azovstal v ukrajinském Mariupolu již byli evakuováni všichni starci, ženy a děti. Na síti Telegram to dnes oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Ukrajinská vláda předtím uvedla, že z Azovstalu, který je poslední baštou ukrajinských obránců v Mariupolu a který obléhá ruská armáda, se dnes podařilo evakuovat 50 lidí.
  • „Putin je v rozpoložení, kdy nevěří, že si může dovolit prohrát. Myslím, že právě teď je přesvědčený, že vystupňování operací mu stále umožní dosáhnout pokroku," řekl dnes na konferenci pořádané deníkem Financial Times ředitel CIA William Burns. CIA podle něj ale nemá žádné konkrétní důkazy o tom, že by se připravoval na nasazení nebo dokonce použití jaderných zbraní. „Vzhledem k válečným výrokům, které jsme slyšeli od ruského vedení, nemůžeme brát tyto možnosti na lehkou váhu," řekl a dodal, že CIA se na tuto problematiku bude nadále soustředit.
  • Jihoukrajinské přístavní město Oděsa dnes zasáhlo šest raket, které vypálila ruská armáda. Podle agentury Reuters to uvedlo jižní velitelství ukrajinských sil. Podle něj čtyři rakety dopadly na továrnu na výrobu nábytku v obytné čtvrti a další dvě na letiště. Zda si útok vyžádal nějaké oběti, zatím není jasné.
  • Ruská armáda při nočních útocích údajně zničila část vojenského vybavení dodaného na Ukrajinu z USA a evropských zemí. Tvrdí to alespoň ruské ministerstvo obrany. Zbraně dodané západními státy byly zničeny poblíž železniční stanice v Bohoduchivu v Charkovské oblasti.
  • Ukrajinská armáda dnes oznámila, že u Hadího ostrova v Černém moři potopila ruskou výsadkovou loď. Plavidlo patřící ruské Černomořské flotile bylo zasaženo z bezpilotního letounu, napsala armáda Ukrajiny na sociální síti Telegram. Ke zprávě připojila i nedatované video zachycující údajný útok na loď. Agentura DPA uvedla, že pravdivost nahrávky nemohla být nezávisle ověřena a ruská strana incident nekomentovala.
Reflex
Reflex
7. května 2022 · 09:59

Z AZOVSTALU SE PODAŘILO EVAKUOVAT 50 LIDÍ, RUSOVÉ MAJÍ ZTRÁTY V NEJLEPŠÍCH JEDNOTKÁCH

  • Z mariupolských oceláren Azovstal se včera podařilo evakuovat 50 lidí. Oznámila to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Rusko obvinila z porušování dočasného příměří v oblasti. O 50 evakuovaných včetně 11 dětí včera s odvoláním na ruské ministerstvo obrany informovala i agentura TASS. Všichni evakuovaní byli podle Moskvy předáni do rukou Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) a OSN. Vedení armád Británie a Ukrajiny včera v hlášení psala, že ruští vojáci pokračují v ostřelování komplexu.
  • Rada bezpečnosti OSN včera jednomyslně přijala své první prohlášení od zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Vyjádřila v něm silnou podporu snahám generálního tajemníka Antónia Guterrese najít mírové řešení. Text, který podpořilo i Rusko, nepoužívá slova válka, konflikt ani invaze, upozorňuje agentura AP.
  • Ruská armáda má v bojích na Ukrajině velké ztráty ve svých nejlepších jednotkách a přichází o pokročilou techniku. Ve svém pravidelném přehledu k situaci na Ukrajině to dnes uvedlo britské ministerstvo obrany.
Reflex
Reflex
6. května 2022 · 20:45

V ČERNÉM MOŘI ÚDAJNĚ HOŘÍ RUSKÁ FREGATA

  • Rusové dnes narušili dočasné příměří u areálu Azovstal v Mariupolu a ostřelovali vozidlo, které jelo pro civilisty. Tvrdí to podle Reuters mariupolská městská rada.
  • V Černém moři u Hadího ostrova hoří ruská fregata, píše agentura Unian s odkazem na zpravodajský portál Dumska z Oděsy. Podle informací tohoto webu zasáhla plavidlo ukrajinská protilodní střela Neptun. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury TASS řekl, že Moskva nemá o poškození ruské lodi v Černém moři informace.
  • Evropská komise navrhla pro Česko výjimku z embarga na ruskou ropu do poloviny roku 2024, pro Maďarsko a Slovensko pak až do konce stejného roku. S odkazem na diplomatický zdroj to dnes napsala agentura Reuters.
  • Ruská vojska v okolí ukrajinské metropole Kyjeva spáchala válečné zločiny a existují o tom nezvratné důkazy. Ve své zprávě to píše Amnesty International. Vedla rozhovory s desítkami obyvatel v Buči a dalších místech, kde se po odchodu ruských jednotek našly masové hroby.
  • Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková dnes oznámila další výměnu zajatců s Ruskem, díky které se na svobodu dostalo 41 Ukrajinců a Ukrajinek. Vereščuková neupřesnila, za kolik zajatých Rusů byli vyměněni.
  • Ruské síly na Ukrajině pokračují v ofenzivě v Doněcké a Luhanské oblasti na východě země, vyplývá z dnešního pravidelného hlášení generálního štábu ukrajinské armády. Rusové se podle něj snaží získat plnou kontrolu nad městem Popasna, obnovili útoky na Lyman a Siversk a intenzivně útočí na mariupolské ocelárny Azovstal. Ve večerním hlášení ukrajinské veleni ohlásilo osvobození pěti obcí v Charkovské oblasti při protiútoku ukrajinských sil. Ukrajinské síly v Doněcké a Luhanské oblasti podle generálního štábu odrazily 11 útoků.
Reflex
Reflex
6. května 2022 · 09:01

RUSOVÉ ZNOVU ÚTOČÍ NA AZOVSTAL A POKRAČUJÍ V OFENZÍVĚ V DONĚCKÉ A LUHANSKÉ OBLASTI

  • Ruské síly s podporou letectva znovu útočí a pokouší se ovládnout části areálu oceláren Azovstal v Mariupolu, oznámil dnes ráno ukrajinský generální štáb. Také britské ministerstvo obrany uvedlo, že Rusové pokračují s pozemními útoky na ocelárny. V průmyslovém komplexu jsou kromě vojáků také civilisté, které se nedaří z místa evakuovat.
  • Německo bude jednat s Českem o možnostech společného využití terminálů na zkapalněný zemní plyn (LNG), které Německo plánuje postavit. Česku by přístup k terminálu zajistil nezávislost na ruském plynu. Je to jedním z výsledků cesty českého premiéra Petra Fialy do Berlína.
  • Německo dodá Ukrajině sedm samohybných houfnic PzH 2000. Oznámila to dnes podle agentury DPA německá ministryně obrany Christine Lambrechtová ve slovenské Sliači. Výcvik ukrajinských vojáků v používání těchto houfnic může začít v Německu už příští týden, dodala ministryně.
  • Ruské síly na Ukrajině pokračují v ofenzivě v Doněcké a Luhanské oblasti, vyplývá z dnešního pravidelného hlášení generálního štábu ukrajinské armády. Rusové se snaží získat plnou kontrolu nad obcí Popasna, obnovili útoky na Lyman a Siversk.
Reflex
Reflex
5. května 2022 · 20:36

PUTIN SE OMLUVIL ZA LAVROVA, U CHARKOVA A IZJUMU PŘEŠLI UKRAJINCI DO PRTIÚTOKU

  • Situace v Mariupolu je nejasná. Nejprve ukrajinská prezidentská kanceljavascript:void(0);ář oznámila, že obráncům se podařilo z oceláren Azovstal vytlačit ruské síly, které se do areálu probojovaly. Toto tvrzení ale později popřel zástupce velitele pluku Azov, který závod brání. Těžké boje podle něj pokračují. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov novináře tázající se na informace o bojích odkázal na předchozí rozkaz ruského prezidenta Vladimira Putina, podle kterého nemají ruští vojáci na Azovstal útočit.
  • Velitel ukrajinského pluku Azov Svjatoslav Palamar uvedl, že Rusové nedodržují svůj slib o dočasném příměří, které by umožnilo další evakuaci. Moskva klid zbraní na dnešek a následující dva dny jednostranně vyhlásila ve středu.
  • Ruská strana oznámila, že za noc „zlikvidovala“ 600 ukrajinských vojáků, několik letounů a další vybavení ukrajinské armády. Podle Kyjeva Moskva od začátku války přišla o 24 700 vojáků. Tyto údaje nelze nezávisle ověřit.
  • Německý prezident Frank-Walter Steinmeier si dnes telefonoval se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským a dostal pozvání k návštěvě Kyjeva. Během hovoru se rozptýlilo předchozí napětí, sdělila podle agentury DPA mluvčí spolkového prezidenta.
  • Ukrajinské jednotky přešly u Charkova a Izjumu na východě země do protiútoku, uvedl dnes náčelník ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj ve zprávě o svém rozhovoru s nejvýše postaveným americkým generálem, šéfem sboru náčelníků štábů Markem Milleym. Současně požádal Spojené státy, aby Ukrajině dodaly moderní raketomety HIMARS a MLRS.
  • Zcela novým fenoménem v monitorování válečného konfliktu jsou elektronické důkazy z Ukrajiny, ať už ve formě SMS a MMS zpráv či audiohovorů a videohovorů. Novinářům to dnes řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Poznatků je podle ní velké množství a česká policie je nyní především musí analyzovat. Zdůraznila, že jde teprve o prvotní šetření.
  • Ruský prezident Vladimir Putin se v telefonátu s izraelským premiérem Naftalim Bennettem omluvil za nedávný výrok ministra zahraničí Sergeje Lavrova o židovském původu Adolfa Hitlera, sdělila kancelář izraelského předsedy vlády. Informovala o tom agentura Reuters a list Haarec, podle kterého Bennett omluvu přijal.
  • Německo pomůže Česku nahradit zbrojní techniku, kterou poskytne Ukrajině. Na tiskové konferenci v Berlíně s českým premiérem Petrem Fialou to dnes řekl německý kancléř Olaf Scholz. Podrobnosti uvést nechtěl. Podle Fialy je ale podoba budoucí dohody velmi konkrétní a týká se těžké techniky.
Reflex
Reflex
5. května 2022 · 10:12

RUSOVÉ ZTRÁCEJÍ POZICE NA HRANICI MYKOLAJIVSKÉ A CHERSONSKÉ OBLASTI, OSTŘELOVALI DNIPRO

  • Ruská raketa zasáhla centrum ukrajinského města Dnipro, škody jsou na železnici, uvedla Ukrajinska pravda s odvoláním na starostu a ukrajinské dráhy. Na sociálních sítích se podle BBC objevily záběry oblaků dýmu nad silničním a železničním mostem, který spojuje dvě části města.
  • Do města Záporoží na jihovýchodě Ukrajiny ve středu dorazilo něco přes 300 civilistů, kteří byli evakuovaní z bojových či okupovaných zón na jihu země včetně přístavu Mariupol. Večer to oznámili představitelé OSN a vlády v Kyjevě. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková mluvila o 344 evakuovaných, zda mezi nimi byl i někdo z obléhaných mariupolských oceláren Azovstal, ale nebylo jasné.
  • Ruské ministerstvo obrany ve středu oznámilo, že ruské jednotky ve čtvrtek, v pátek a v sobotu otevřou humanitární koridory pro evakuaci civilistů z mariupolských oceláren. Evakuační snahy ovšem opakovaně selhávají, neboť dohody na humanitárních koridorech „se hroutily pod ruským ostřelováním“, poznamenal deník The New York Times.
  • Ruské jednotky přišly za poslední den bojů o kontrolu několika pozic na hranici mezi Mykolajivskou a Chersonskou oblastí, uvedl dnes ukrajinský generální štáb v pravidelném ranním sdělení. Ruská vojska podle něj dál útočí na východě Ukrajiny s cílem ovládnout Doněckou a Luhanskou oblast a udržet pozemní spojení s anektovaným Krymem.
  • Podle gubernátora Luhanské oblasti Serhije Hajdaje zemřelo při ruských útocích za poslední den pět civilistů. Britské ministerstvo obrany uvedlo, že ve středu pokračovalo ostřelování napříč celou zemí, protože se Rusko snaží narušit ukrajinské zásobování.
  • Ukrajinské armádě se podle generálního štábu podařilo odrazit 11 útoků ruských vojsk v Donbasu a při tom zničit pět tanků, sedm obrněných vozidel a pět dalších vozidel. Ukrajinské letectvo pak zasáhlo devět cílů, a to čtyři bezpilotní letouny, tři rakety s plochou dráhou letu a dvě letadla. Tyto údaje nelze nezávisle ověřit.
Reflex
Reflex
4. května 2022 · 19:52

TVRDÉ BOJE V AZOVSTALU, EVROPSKÁ KOMISE NAVRHUJE ZÁKAZ DOVOZU RUSKÉ ROPY

  • Ruské jednotky pronikly do oceláren Azovstal, poslední ukrajinské bašty v Mariupolu, o kterou se nyní tvrdě bojuje, napsal dnes na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na nejmenované zdroje. Ruský útok začal už v úterý večer po částečné evakuaci civilistů z oceláren, dnes se Rusové prodrali do areálu oceláren, které před tím bombardovali a ostřelovali.
  • Ruský vrchní rabín Berel Lazar označil výroky šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova o židovském původu Adolfa Hitlera za šokující. Naznačil, že by bylo dobré se za ně omluvit.
  • Evropská komise navrhuje do konce letošního roku úplně zakázat dovoz ruské ropy do EU. Evropský blok podle ní v rámci šestého balíku protiruských sankcí rovněž odpojí od mezinárodního platebního systému SWIFT největší ruskou banku Sberbank a dva další bankovní domy. Evropská komise chce také potrestat představitele ruské armády odpovědné za zvěrstva proti civilistům v Buči a za útok na Mariupol.
  • Česko je připraveno podpořit zákaz dovozu ruské ropy do EU, pokud bude mít odklad do té doby, než bude navýšena kapacita ropovodů, které mohou do ČR ropu dopravit. Po dnešním jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Česká vláda se snaží dosáhnout odkladu na dva, případně tři roky.
  • Polská firma PKN Orlen je v případě zákazu dovozu ruské ropy schopna zásobovat celou střední a východní Evropu, uvedla agentura PAP s odvoláním na sdělení firmy. Orlenu patří české rafinerie.
  • Rusko považuje za legitimní útočit na Ukrajině na vozidla převážející zbraně dodávané NATO ukrajinským silám, řekl dnes podle TASS ruský ministr obrany Sergej Šojgu.
  • Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes popřel, že by se ruský prezident Vladimir Putin chystal 9. května vyhlásit Ukrajině oficiálně válku, informuje agentura Interfax. Na možnost, že by se tak mohlo stát, upozornila tento týden televizní stanice CNN. Peskov zároveň podle Interfaxu popřel, že v tento den Rusko vyhlásí všeobecnou mobilizaci.
  • Důkazy agentury AP naznačují, že při ruském bombardování činoherního divadla v Mariupolu z 16. března zemřelo asi 600 lidí. AP na základě svého vyšetřování uvádí, že při této tragédii ve skutečnosti zemřelo více lidí, než se dosud odhadovalo. V budově a jejím okolí zahynulo téměř 600 osob, což je takřka dvojnásobek do této chvíle uváděných obětí, a mnoho přeživších hovoří ještě o vyšší bilanci, píše agentura.
  • Více než 130 hasičů z Doněcka a dalších míst ovládaných proruskými separatisty v Donbasu na východě Ukrajiny pokračují již déle než osm hodin v hašení rozsáhlého požáru ve skladu paliv ve městě Makijivka. Požár, který způsobilo ukrajinské ostřelování, si vyžádal nejméně jednu oběť na životě.
Reflex
Reflex
4. května 2022 · 08:55

PŘI RUSKÝCH ÚTOCÍCH V DONĚCKU ZEMŘELO 21 CIVILISTŮ

  • V ukrajinské Doněcké oblasti včera kvůli ruským útokům zemřelo 21 civilistů, informoval podle agentury Reuters gubernátor tohoto regionu Pavlo Kyrylenko. To je nejvyšší denní bilance od útoku v Kramatorsku ze začátku dubna, kde po zásahu nádraží ruskými raketami zůstalo 50 mrtvých. Nejméně deset životů si vyžádalo ruské ostřelování koksovny ve městě Avdijivka. Podle Kyryklenka dnes v Doněcké oblasti utrpělo zranění 27 civilistů, z nich 15 je hlášených z Avdijivky.
  • Šéf ukrajinských železnic Oleksandr Kamyšin uvedl, že ruské rakety zasáhly šest nádraží na střední a západní Ukrajině, informuje britská BBC. Nikomu ze železničářů ani cestujících se podle něho nic nestalo, infrastruktura je ovšem vážně poškozena. Dodal, že kvůli ostřelování nabralo zpoždění 14 vlaků, ale první z nich už se znovu daly do pohybu.
  • Při úterní srážce cisterny s benzinem s mikrobusem a autobusem v Rivnenské oblasti na severozápadě Ukrajiny zemřelo 27 lidí, uvedl podle agentury Unian poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Jde podle něho o nejhorší dopravní nehodu za posledních deset let.
  • Velení ruských ozbrojených sil nasadilo u ukrajinského Izjumu 22 praporních uskupení ve snaze proniknout do oblasti Donbasu. Ve své ranní zprávě o dění na Ukrajině to uvedlo britské ministerstvo obrany. Každá z těchto taktických jednotek má 600 až 800 vojáků a důstojníků, zhruba desítku tanků a disponuje značnou palebnou silou.
  • Východní Ukrajina je nyní místem nejtěžších bojů v zemi, analytici očekávají, že se Rusko pokusí obklíčit ukrajinské síly. Postupuje však pomalu, protože ukrajinští bojovníci se zakopávají a používají k útoku na protivníka zbraně dlouhého dosahu, upozorňuje agentura Reuters.
Reflex
Reflex
3. května 2022 · 21:47

RUSOVÉ OPĚT OSTŘELUJÍ UKRAJINSKÁ MĚSTA, Z AZOVSTALU SE PODADAŘILO EVAKUOVAT 101 LIDÍ

  • Ve Lvově, v Dnipru, u Kyjeva a Kirovohradské obasti zahřměly dnes večer silné výbuchy. Podle ukrajinských médií šlo o další ostřelování ukrajinských měst ruskými raketami a střelami s plochou dráhou letu. Část Lvova je bez světla, vody a internetu. Zasažen byl i blíže neupřesněný objekt v horách Zakarpatské oblasti, uvedl gubernátor Viktor Mykyta.
  • Z mariupolských železáren a oceláren Azovstal, které jsou dál v obklíčení ruských sil, se povedlo evakuovat 101 lidí. Většina z nich je nyní v Záporoží, které je pod kontrolou ukrajinských sil. Evakuovaným lidem se dostává humanitární pomoci včetně psychologické péče. Oznámila to dnes OSN, která se podílela na záchranné operaci.
  • Ruské síly mezitím obnovily útok na areál Azovstalu. Informuje o něm ukrajinská i ruská strana. Děje se tak zhruba dva týdny poté, co ruský prezident Vladimir Putin nařídil své armádě, aby neútočila, ale zbývající ukrajinské obránce v metalurgickém závodě zablokovala.
  • Nejméně 10 mrtvých a 15 raněných si vyžádalo ruské ostřelování koksovny ve městě Avdijivka v Donbasu na východě Ukrajiny, oznámil dnes gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko podle webu deníku Ukrajinska pravda. Nevyloučil, že se počet obětí ještě může zvýšit.
  • Ukrajinský parlament zakázal v zemi působení proruských stran, oznámila dnes tamní média s odvoláním na poslance. Pro příslušný zákon, který zakazuje politické strany s programem zaměřeným na ospravedlňování či popírání ruské agrese či schvalování kroků proruských separatistů, hlasovala i část opozice.
  • V moldavském separatistickém regionu Podněstří se připravuje evakuace rodin ruských důstojníků, uvedl ukrajinský generální štáb ve večerním hlášení o situaci na bojišti. Stanice BBC poznamenala, že ve válečných podmínkách nelze toto tvrzení ověřit.
  • Rusko dnes obvinilo Izrael, že podporuje „neonacistický režim“ v Kyjevě, informuje na svých internetových stránkách britský The Guardian. Upozorňuje, že eskaluje diplomatická roztržka mezi Moskvou a Izraelem, který je jedním z mála blízkých spojenců USA, již po ruském vpádu na Ukrajinu nezavedli sankce proti Kremlu, ani neposílají na Ukrajinu útočné zbraně.
Reflex
Reflex
3. května 2022 · 10:23

V MARIUPOLU DÁL ZÚSTÁVÁ UVĚZNĚNO ASI 100 000 CIVILISTŮ

  • Spojené státy mají „vysoce důvěryhodné“ zprávy od rozvědek o tom, že se Moskva brzy pokusí anektovat část východní Ukrajiny. Novinářům to řekl americký velvyslanec při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Michael Carpenter. Připojení dvou takzvaných lidových republik vyhlášených na Donbase k Rusku by údajně mohlo přijít už v polovině května. Podle Carpentera má Moskva podobné úmysly také s Chersonskou oblastí na jihu Ukrajiny.
  • Rusko přesměrovalo internetový provoz v okupované ukrajinské Chersonské oblasti na ruskou komunikační infrastrukturu. Uvedla to nevládní organizace NetBlocks, která sleduje provozu na internetu. Cílem kroku je zřejmě upevnit kontrolu Moskvy nad touto jihoukrajinskou oblastí, o které Rusko tvrdí, že ji má plně pod kontrolou, píše agentura Reuters.
  • V Mariupolu obléhaném na jihovýchodě Ukrajiny ruskými jednotkami je stále uvězněno asi 100 000 civilistů. Přes 200 z nich se spolu s obránci města ukrývá v rozsáhlých ocelárnách Azovstal, řekl podle agentury Reuters starosta města Vadym Bojčenko.
  • Ukrajinská prokuratura a policie identifikovaly prvního přímo podezřelého z brutálních vražd civilistů ve městě Buča, ležícím nedaleko Kyjeva. Podle ukrajinských úřadů se jedná o velitele oddílu ruské Národní gardy Sergeje Koloceje. Na facebooku o tom dnes informovala vicepremiérka Iryna Venediktová.
  • Ruské síly od dnešního rána ostřelují město Vuhledar v Doněcké oblasti. Zatím jsou zprávy o třech zabitých civilistech, uvedla ukrajinská agentura Ukrinform s odkazem na informace úřadů o situaci v jednotlivých regionech.
Reflex
Reflex
2. května 2022 · 20:28

ODĚSU ZASÁHLA RUSKÁ STŘELA, PODLE USA JSOU RUSKÉ ÚSPĚCHY V POSLEDNÍCH DNECH MINIMÁLNÍ

  • Ukrajinské ozbrojené síly s pomocí bezpilotních letounů Bayraktar zničily u Hadího ostrova v Černém moři dva ruské hlídkové čluny Raptor. Oznámil to dnes náčelník ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj. Moskva jeho informaci zatím nekomentovala, poznamenala agentura Reuters. Podobná tvrzení bojujících stran nelze nezávisle ověřit.
  • Jihoukrajinský přístav Oděsa dnes večer zasáhla ruská střela, podle oblastního gubernátora Maksima Marčenka si útok vyžádal oběti i škody. Podle prvotních informací zahynul 13letý chlapec, napsala agentura Unian.
  • Ruské síly již potřetí za uplynulý týden ostřelovaly na jihu Ukrajiny strategický most přes ústí řeky Dněstr do Černého moře. Podle webu Ukrajinska pravda o tom informoval mluvčí Oděské vojenské správy. Most v letovisku Zatoka představuje jediné silniční i železniční spojení s rozsáhlou jižní částí Oděské oblasti, uvedla agentura Reuters.
  • Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR) registruje na Ukrajině od začátku ruské invaze již 3153 civilních obětí. Úřad podle Reuters upozornil, že obětí ale bude pravděpodobně ještě více, a že například kvůli problémům s přístupem do některých oblastí je obtížné úmrtí zaznamenávat. Jen v Kyjevské oblasti se přitom našlo už 1202 těl civilistů, napsala agentura Ukrinform s odkazem na tamního policejního šéfa.
  • Americké ministerstvo obrany pozoruje v posledních dnech „nanejvýš minimální“ úspěchy ruské armády na východě Ukrajiny, řekl dnes médiím nejmenovaný vysoce postavený činitel Pentagonu. U Charkova se podle něj ukrajinským vojákům podařilo zatlačit invazní síly do vzdálenosti asi 40 kilometrů od města.
  • Tři lidé zemřeli při požáru, který v neděli večer zachvátil jeden z objektů továrny v Permu na východě Ruska, v níž se vyrábí nejrůznější munice včetně například náplní pro odpalování střel s plochou dráhou letu. Informovalo o tom dnes několik ruských médií, z nichž podle některých došlo v prachárně k explozi.