Zdevastované město Černihiv

Zdevastované město Černihiv Zdroj: Reuters

Satelitní snímky z Černihivu zachycují hořící skladiště nafty.
Satelitní snímky z Černihivu zachycují hořící skladiště nafty.
Zkáza Kyjeva.
Zkáza Kyjeva.
Zdevastované město Dergači v Charkovské oblasti. (21.3.2022)
105
Fotogalerie

Válka na Ukrajině online: Nejnovější zprávy, fotografie a komentáře

To, co viselo v několika dnech ve vzduchu je nyní jasné. Vladimir Putin vyslal na svobodnou a nezávislou Ukrajinu své vojáky. Ve čtvrtek 24. února ráno začaly ruské jednotky ostřelovat velká ukrajinská města. Konflikt si již vyžádal lidské životy a raněné na obou stranách. Politici v Česku i dalších zemích akt agrese jednomyslně odsoudili. Londýn, EU i NATO uvalují na Rusko rozsáhlé sankce. Válku na Ukrajině sledujeme online.

 

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
22. března 2022 · 08:01

RUSKÝM VOJÁKŮM ZBÝVÁ JÍDLO A MUNICE NA TŘI DNY

Ruským vojskům v okupovaných oblastech Ukrajiny zbývají potraviny a munice jen na tři dny. Oznámil to dnes ráno podle agentury Unian generální štáb ukrajinské armády. Podobně je tomu údajně u pohonných hmot, které musí doplňovat z cisternových vozů. Podle velení ukrajinské armády byla za uplynulých 24 hodin zaznamenána zvýšená aktivita ruského letectva.

Pokud jde o pohonné hmoty, Rusové podle generálního štábu nedokázali zorganizovat potrubní zásobování tak, aby vyhovovalo potřebám skupin vojsk.

Ukrajinský generální štáb v pravidelné ranní zprávě rovněž informoval, že během uplynulého dne bylo zasaženo "více než devět" vzdušných cílů nepřítele. Šlo o jeden letoun, šest bezpilotních letadel a dva vrtulníky. Počet sestřelených raket se upřesňuje. Za posledních 24 hodin přitom byla zaznamenána zvýšená aktivita nepřátelského letectva.

Reflex
Reflex
21. března 2022 · 22:45

V RUSKÉM PROVLÁDNÍM DENÍKU SE KRÁTCE OBJEVILY ÚDAJNÉ RUSKÉ ZTRÁTY NA UKRAJINĚ

Ruský provládní deník Komsomolskaja pravda dnes podle několika příspěvků na twitteru krátce sdílel informace o údajných ztrátách ruské armády na Ukrajině. Ze screenshotu z ověřeného účtu zahraničního zpravodaje deníku The Wall Street Journal Yaroslava Trofimova se zdá, že list zveřejnil údaje ruského ministerstva obrany. Podle nich prý na Ukrajině zahynulo 9861 ruských vojáků a dalších 16 153 utrpělo zranění.

Údaje, které vysoce převyšují ukrajinské odhady, se prý objevily ve zprávě o situaci na Donbasu, ale brzy byly z článku odstraněny. Mezitím se ovšem začaly šířit na sociálních sítích. Deník později uvedl, že se stal obětí hackerského útoku.

Na oficiálních stránkách ruského ministerstva obrany podobná data nejsou. Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo informace o ztrátách ruské armády na Ukrajině pouze 2. března, kdy uvedlo, že zatím zahynulo 498 vojáků. Na základě otevřených zdrojů se podařilo potvrdit jména již 557 zabitých ruských vojáků, napsala na svém webu ruská redakce BBC. Ukrajina odhaduje ruské ztráty na 15.000 vojáků, ale mezi nimi mohou být nejen padlí, ale i ranění a zajatí. Americký list The New York Times s odvoláním na „konzervativní odhady“ americké rozvědky psal o 7000 zabitých, a to na základě analýz médií, satelitních snímků a záběrů ruských vojáků a techniky pod palbou. I tyto údaje mohou být nepřesné.

Reflex
Reflex
21. března 2022 · 19:50

EU POSÍLÍ KVŮLI RUSKU SPOLEČNOU OBRANU

Státy Evropské unie se dnes v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu shodly na nové obranné strategii počítající mimo jiné s vytvořením brigády rychlého nasazení o síle až 5000 vojáků. Ministři zahraničí a obrany členských zemí schválili novou strategickou koncepci počítající s výrazným zvýšením armádních výdajů a investicemi do společného vývoje a nákupu vojenského vybavení a nových technologií. EU hodlá také pořádat pravidelná pozemní a námořní cvičení a posílit své civilní a vojenské mise. Chce rovněž těsněji spolupracovat se Severoatlantickou aliancí, do níž se řadí většina unijních zemí.

Reflex
Reflex
21. března 2022 · 19:19

GUBERNÁTOR: RUSOVÉ OSTŘELOVALI EVAKUAČNÍ AUTOBUSY

Ruští vojáci dnes ostřelovali dvě desítky autobusů, které se snažily vyjet s evakuovanými civilisty humanitárním koridorem z obklíčeného Mariupolu, přístavu na jihovýchodě Ukrajiny. Při ostřelování utrpěly zranění čtyři děti, které jsou nyní v péči lékařů, uvedl dnes na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na gubernátora Záporožské oblasti. Prohlášení však nelze ověřit z dalších zdrojů.

Reflex
Reflex
21. března 2022 · 16:28

SOUD V RUSKU ZAKÁZAL FACEBOOK A INSTAGRAM

Ruský soud dnes v zemi zakázal sociální sítě Facebook a Instagram. Americkou společnost Meta Platforms, pod kterou tyto sítě spadají, pak soud za toleranci násilí označil za "extremistickou organizaci". Služba WhatsApp může v zemi fungovat dále. Informovala o tom agentura Reuters. Meta Platforms se k věci zatím nevyjádřila.

"Rozhodnutí se nevztahuje na činnost aplikace pro posílání zpráv WhatsApp společnosti Meta, protože není zcela funkční pro veřejné šíření informací," uvedl soud.

Rusko už dříve zablokovalo přístup k facebooku. Cenzurní úřad Roskomnadzor to zdůvodnil tím, že provozovatel sítě diskriminuje ruská média.

Instagram byl zablokován, když společnost Meta uvedla, že umožní uživatelům sociálních médií na Ukrajině zveřejňovat zprávy vyzývající k násilí proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi i proti ruským vojákům, které Moskva 24. února vyslala napadnout Ukrajinu.

Reflex
Reflex
21. března 2022 · 15:22

RUŠTÍ VOJÁCI STŘELBOU ROZEHNALI DEMONSTRACI V CHERSONU

Ruští vojáci rozehnali střelbou a za pomoci zábleskových a ohlušujících granátů demonstraci Ukrajinců v Chersonu proti okupaci města. Ukrajinská média s odvoláním na očité svědky z místa hlásí raněné.

"V Chersonu na náměstí Svobody ruští okupanti házeli zábleskové a ohlušující granáty na demonstranty a spustili střelbu. Jsou ranění," píše na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na záběry, na kterých je slyšet střelba a vidět utíkající lidi. Ruští vojáci podle některých zdrojů stříleli do vzduchu, ale mezi lidmi jsou ranění, které odvážejí sanitky. Podle jiných zdrojů listu "okupanti stříleli do demonstrujících".

Reflex
Reflex
21. března 2022 · 12:25

RUSKÁ PLAVIDLA OSTŘELOVALA ODĚSU

Dvě lodě ruského námořnictva dnes ostřelovaly jihoukrajinský přístav Oděsa. Informovala o tom ukrajinská média s odvoláním na místní úřady. Několik domácností utrpělo škody, píše agentura Unian. Zatím nejsou zprávy o raněných. Je to první takový hlášený útok na černomořský přístav, poznamenala agentura Reuters. Dělostřelectvo ukrajinských ozbrojených sil palbu opětovalo a nepřátelské lodě odehnalo od břehu, uvedla agentura Ukrinform.

Reflex
Reflex
21. března 2022 · 11:39

Z UKRAJINY PŘED VÁLKOU UPRCHLO 3,5 MILIONU LIDÍ

 

Reflex
Reflex
21. března 2022 · 11:27

PODLE UKRAJINY JE SHODA NA OSMI EVAKUAČNÍCH KORIDORECH, ALE ŽÁDNÝ Z MARIUPOLU

Ukrajina a Rusko se dnes dohodly na zřízení osmi humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů z ukrajinských měst, žádný z nich se ale netýká oblékaného Mariupolu. Uvedla to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Pokusy o zásobování Mariupolu humanitární pomocí jsou podle ní i nadále neúspěšné, informovala agentura Reuters. Ve videu zveřejněném na facebooku Vereščuková vyjmenovává jednotlivé koridory, jejich trasy a místa, odkud dnes ráno vyjely nebo vyjedou. Evakuace se týká Doněcké a Luhanské oblasti a okolí Kyjeva. Vicepremiérka také zmiňuje, kde je cestou možné dočerpat pohonné hmoty.

Reflex
Reflex
21. března 2022 · 10:20

BORRELL: RUSKO PÁCHÁ VÁLEČNÉ ZLOČINY, EU PROJEDNÁ DALŠÍ SANKCE

Rusko se v ukrajinském Mariupolu dopouští masivních válečných zločinů a Evropská unie bude jednat o dalších sankcích, tentokrát cílených na ruský ropný průmysl. Před jednáním ministrů zahraničí členských zemí to řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Litevský ministr Gabrielius Landsbergis prohlásil, že EU by se měla shodnout na zákazu dovozu ruské ropy a také podpořit další společné dodávky zbraní Ukrajině.

„Rusko se skutečně dopouští mnoha válečných zločinů. To, co se děje v Mariupolu, je masivní válečný zločin. Ničí všechno, bombarduje a zabíjí všechny, bez rozdílů,“ řekl Borrell novinářům krátce před ministerským jednáním. Možné ruské válečné zločiny či zločiny proti lidskosti již začal přímo na Ukrajině vyšetřovat Mezinárodní trestní soud.

Reflex
Reflex
21. března 2022 · 10:10

AKTUÁLNÍ SITUACE NA BOJIŠTI

 

 
Reflex
Reflex
21. března 2022 · 08:48

AFP: PO ZÁSAHU OBCHODNÍHO CENTRA V KYJEVĚ ZEMŘELO ŠEST LIDÍ

Při bombardování obchodního centra v severní části Kyjeva zemřelo šest lidí. Uvedla to agentura AFP, která má na místě zpravodaje. Bombardování v noci na dnešek zcela zničilo jižní křídlo nákupního střediska a záchranáři stále prohledávají trosky budovy. Jednoho muže se jim podařilo zachránit. Ukrajinská Státní služba pro mimořádné události dříve informovala o čtyřech obětech ruského ostřelování Podilské čtvrti, kde se středisko nachází.

Podle agentury AFP bombardování zničilo celou jižní část rozsáhlého nákupního střediska. Záběry z bezpečnostních kamer, které zveřejnily úřady, ukazují jednu silnou explozi a následně sérii menších výbuchů. Výbuch byl slyšet i v dalších částech Kyjeva a poničil okolní domy. Na parkovišti centra hořely automobily a je na něm několikametrový kráter.

Reflex
Reflex
21. března 2022 · 08:41

ZE ZÁVODU U SUM UNIKL AMONIAK

Z chemického závodu na kraji města Sumy na severovýchodě Ukrajiny unikl následkem ostřelování ruských sil amoniak a zasáhl oblast v okruhu asi 2,5 kilometru. Podle gubernátora Sumské oblasti Dmytra Žyvyckého se ale po dvou hodinách únik podařilo zastavit a civilní obyvatelstvo není v ohrožení, napsala stanice BBC. Amoniak, bezbarvý, štiplavý a jedovatý plyn, který je ve vysokých koncentracích smrtelný, unikl ze závodu Sumychimprom. „Záchranáři se nyní snažit vyřešit oblak čpavku. Populaci nehrozí nebezpečí," citovala BBC gubernátora.

Reflex
Reflex
21. března 2022 · 08:38

KAPITULACE MARIUPOLU NEPŘICHÁZÍ PODLE KYJEVA V ÚVAHU

Kapitulace sil bránících ukrajinský Mariupol před útoky ruské armády nepřichází v úvahu, sdělila vicepremiérka země Iryna Vereščuková zpravodajskému portálu Ukrajinska pravda. Ke složení zbraní vybídla obránce přístavního města na jihovýchodě Ukrajiny ruská strana. Vereščkuková naopak vyzvala ruské vojáky, aby bez dalších odkladů otevřeli humanitární koridor, který by umožnil evakuaci civilistů ze města.

Reflex
Reflex
21. března 2022 · 07:55

POSTUP RUSŮ NA KYJEV SE ZASTAVIL

Postup ruských vojsk ke Kyjevu ze severovýchodu se zastavil. Útok ruských jednotek na ukrajinskou metropoli ze severozápadu od města Hostomel se obráncům podařilo odrazit. Na severu města ale pokračují těžké boje. Uvedlo to dnes ráno britské ministerstvo obrany na základě zpravodajských zjištění. Podle Úřadu vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR) od začátku konfliktu na Ukrajině zahynulo nejméně 902 lidí.

Reflex
Reflex
20. března 2022 · 21:30

RUSKO VYZVALO OBRÁNCE MARIUPOLU, ABY SE VZDALI

Rusko dnes vyzvalo ukrajinské síly bojující v Mariupolu, aby se vzdaly. Těm, kdo složí zbraně, bude zajištěn bezpečný odchod do oblastí ovládaných Kyjevem, uvedl ruský generál Michail Mizincev. Své rozhodnutí, zda se vzdají, mají "nacionalisté", jak je Moskva nazývá, oznámit do pondělních ranních hodin. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na ruská státní média.

Reflex
Reflex
20. března 2022 · 18:20

UKRAJINSKÝ PREZIDENT ŽÁDAL ZRAEL O POMOC

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se dnes ve videoprojevu k izraelskému parlamentu tázal, proč Izrael není ochoten dodat Ukrajině protiraketový systém a proč nezavedl proti Rusku tvrdé sankce. Ruský útok na Ukrajinu Zelenskyj přirovnal k nacistickému plánu vyhladit Židy.

Reflex
Reflex
20. března 2022 · 16:13

UKRAJNSKÁ ROZVĚDKA: SKUPINA RUSKÝCH ELIT ZVAŽUJE SVRŽENÍ PUTINA

Někteří zástupci ruských politických a obchodních elit údajně zvažují svržení prezidenta Vladimira Putina, aby mohly být znovu obnoveny vztahy Moskvy se západními zeměmi. S odvoláním na tvrzení ukrajinských zpravodajských služeb to uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Putinovým nástupcem by se měl stát současný šéf Federální bezpečnostní služby (FSB) Alexander Bortnikov. Informaci, kterou přinesl ukrajinský deník Kyiv Independent, nebylo možné nezávisle ověřit. Reakce Ruska rovněž není známa.

Reflex
Reflex
20. března 2022 · 14:16

RAKUŠAN: VLÁDA POŽÁDÁ SNĚMOVNU O PRODLOUŽENÍ NOUZOVÉHO STAVU

Vláda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu ke zvládání přílivu uprchlíků. V diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News to řekl vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) je nouzový stav v současné situaci nutný. Kabinet nouzový stav vyhlásil na 30 dnů v pátek 4. března. Rakušan dnes zopakoval, že v Česku je nyní kolem 270.000 válečných utečenců. Ministerstvo vnitra udělilo přes 200.000 víz ke strpění.

Ministr dnes uvedl, že podle původních plánů se počítalo s tím, že do Česka dorazí za měsíc zhruba 20.000 uprchlíků. Za tři týdny od počátku ruské invaze na Ukrajinu jejich počet ale překročil čtvrt milionu. Polovinu příchozích tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy, zopakoval dnes Rakušan.

20. března 2022 · 09:51

RUSOVÉ V MARIUPOLU BOMBARDOVALI ŠKOLU, KDE SE SKRÝVALO 400 LIDÍ

Ruská armáda v sobotu bombardovala uměleckou školu v obléhaném ukrajinském městě Mariupol, v níž se ukrývalo na 400 lidí. Podle agentur Reuters a AP to dnes oznámila rada města.

Počet mrtvých a zraněných při útoku není zatím známý, městská rada ale uvedla, že budova školy byla zničena a pod troskami jsou oběti. Agentura Reuters poznamenala, že informaci rady nemohla ověřit z nezávislých zdrojů.