Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser

Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser Zdroj: Blesk:Karel Kopáč

Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser
Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser
Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser
Šéf NSA Filip Neusser
Šéf NSA Filip Neusser
8
Fotogalerie

Filip Neusser o covidových případech v českém olympijském týmu: Nedovolím zametení této kauzy pod stůl

Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Filip Neusser je proti tomu, aby události v leteckém speciálu vyšetřovalo vedení Českého olympijského výboru. S ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem se dohodl na tom, že se kauzou bude zabývat komise ministerstva zdravotnictví. 

Kde vy sám vidíte chyby, pokud jde o přípravu před letem?

Nejsem odborník na to, co by se mělo udělat, proto my v Národní sportovní agentuře konzultujeme každou akci, kterou připravujeme nebo s ní pomáháme, s hygienickou stanicí. Například fotbalová asociace se radila a nastavovala pravidla s pražskou hygienou dlouhé týdny před fotbalovým mistrovstvím a výsledkem bylo, že během více než deseti letů od Londýna po Baku se nenašel jeden jediný pozitivní případ v České reprezentaci. Stejně tak postupoval hokejový svaz. Na druhou stranu Český olympijský výbor ani neoznámil tento let pražské hygieně, natož aby se s ní poradil o tom, jaká má nastavit hygienická pravidla. Výsledkem je největší sportovní mezinárodní ostuda za poslední roky, za kterou je plně odpovědný Český olympijský výbor.

Máte informace, jaká pravidla panovala u jiných výprav? 

Ano, poté, co vypukl tento skandál, jsem se ptal vybraných ministrů sportu nebo jejich náměstků z jiných zemí, kteří jsou zde v Tokiu, a všichni mi potvrdili, že na rozdíl od speciálu Českého olympijského výboru se v jiných zemích nastavovala0 pravidla pro sportovce v kooperaci se zdravotními autoritami tak, aby bylo riziko přenosu co nejmenší. To se u nás nestalo.

MFD přišla s informací, že se kvůli izolaci vyměnila jména pasažérů, kteří v letadle seděli poblíž doktora Voráčka. Máte takové informace také? 

Mám, rovněž od novinářů, ale také přímo od lidí ze sportovního prostředí. Více nechci teď prozrazovat, protože věc šetří dotyčné orgány. Ale mohu vám potvrdit, že se zabývají i zmíněnou informací, na kterou se ptáte.

Očekáváte po této kauze nějaké personální změny v ČOV? Měl by někdo vyvodit osobní zodpovědnost? A kdo?

Jedná se o největší sportovní mezinárodní skandál České republiky za dlouhá léta, nedokážu si představit, že by za to nikdo nebyl potrestán ani nevyvodil odpovědnost. Viníka by mělo určit důkladné vyšetřování. Mohu slíbit celé veřejnosti, že nedovolím zametení této kauzy pod stůl.

Video placeholde
Velký rozhovor: Šéf NSA Neusser o Babišovi, revoluci ve sportu i vztazích s ČOV a Janstou • iSport.tv