Až 87 procent Japonců se bojí, že olmypiáda by mohla přispět k dalšímu šíření koronaviru

Až 87 procent Japonců se bojí, že olmypiáda by mohla přispět k dalšímu šíření koronaviru Zdroj: Profimedia.cz

Jeho zarouškovaná výsost Japonský císař Naruhito na slavnostním zahájení her v Tokiu. Císařovna Masako nepřišla kvůli možnému šíření koronaviru.
Asi třetina Japonců olympiádu odmítá plně, další třetina by už odložené hry odložila o další rok
Mladé Japonce olympiáda moc nezajímá, ale některé místní hvězdy, jako tenistka Osakaová, jsou v hledáčku všech
3
Fotogalerie

Olympiáda jako tsunami: Olympijské hry se trefily do špatných nálad Japonců

Bizarní. Taková je letní olympiáda v Tokiu. Zasloužila se o to koronavirová pandemie a roční odklad her. Japonce to hodně trápí a cizina kvůli jejich specifické kultuře mnoho věcí nechápe.

Prohlášení japonského císaře Naruhita k zahájení olympiády v Tokiu vyšlo ve dvou jazykových verzích. V japonské chybí slovo „iwai“, které se používá pro oslavu, slavení. To použil i dědeček současného panovníka, císař Hirohito, v rámci olympiád v Tokiu v roce 1964 a v Sapporu o dvanáct let později. Ale i jeho otec Akihito k Naganu 1998. Místo slavení byl ale tentokrát použit výraz „kinen suru“, což se významově blíží slovu připomínání. Ovšem v anglické verzi pro svět zůstalo slovo „iwai“.

Už tento drobný posun naznačuje, že Japonci jsou v pohledu na olympiádu rozděleni a z původního nadšení zbyly spíše rozpaky a obavy.

Zákulisní hra

„Pokud hry způsobí větší nárůst nakažených nemocí covid-19 v Tokiu, mohlo by to poškodit integritu císařské rodiny. Což je to poslední, co si palác přeje. Císař se měl ­držet od olympiády dál. Měl se rozejít s tradicí a na slavnostním zahájení měl za něj učinit prohlášení premiér,“ říká k vypuštění slovíček v palácovém prohlášení profesor Jasuhiró Sakaue, který se na univerzitě Hitocubaši v Kunitači (město nedaleko Tokia) věnuje propojení sportu a politiky i jejím sociálním a společenským dopadům.

Jenže kdyby císař nepřišel na slavnostní zahájení, olympiáda by ve světě i v Japonsku dostala definitivní punc něčeho naprosto nevítaného a nemilého, něčeho, co se mělo úplně zrušit.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!