Lukáš Krpálek v souboji s redaktorem Sportu Martinem Haškem
Lukáš Krpálek v souboji s redaktorem Sportu Martinem Haškem
Zlatý muž z Ria Lukáš Krpálek se chystá na další olympiádu
Lukáš Krpálek na jedné žíněnce s Ondřejem Vetchým
Lukáš Krpálek na jedné žíněnce s Ondřejem Vetchým
10
Fotogalerie

Judo začal dělat omylem. Fascinující příběh zlatého medailisty Lukáše Krpálka je plný pokory

Z posledních letních olympijských her v Riu přivezli čeští sportovci jedinou zlatou medaili. Postaral se o to pětadvacetiletý pořízek z Jihlavy Lukáš Krpálek, který nezapomenutelným způsobem vyhrál judistickou kategorii do sta kilogramů. Byla to vůbec první zlatá medaile, kterou český nebo československý judista na olympijských hrách získal.

Narodil se v roce 1990 v Jihlavě a to, že se začal věnovat judu, byla spíš náhoda než splněný sen malého kluka. Jako většina jeho vrstevníků v Jihlavě totiž snil o kariéře hokejisty. To ale bylo finančně příliš náročné. 

Společně s bráchou se tedy začali poohlížet po nějakém finančně dostupnějším sportu. Vybrali si karate, kterému se věnoval bratr jejich maminky. Zapsali se do kroužku a začali docházet na tréninky. „Až asi po měsíci vyšlo najevo, že chodíme na judo, a ne na karate, které bylo ve stejný den, ale o hodinu dřív,“ vysvětluje s úsměvem Lukáš. 

A jelikož na judu byla dobrá parta a tréninky je bavily, tak už u něj zůstali.

Jako žák Lukáš Krpálek ještě nijak nevynikal, první velké úspěchy přišly až v dorostu a v juniorech. Když v roce 2008 vyhrál juniorské mistrovství světa i Evropy, bylo jasné, že se v Česku zrodil jeden z největších talentů tohoto sportu.